Kurgaš: Česma jeste zaštićena kao kulturno dobro

UZKD se neopravdano odrekla ingerencija nad Kajnakom
80 pregleda 2 komentar(a)
Vodoizvorište Kajnak, Foto: Mirsad Kurgaš
Vodoizvorište Kajnak, Foto: Mirsad Kurgaš
Ažurirano: 26.08.2017. 15:18h

Stare česme su, na inicijativu NVO “Broj 19”, proglašene kulturnim dobrom, pa ne stoje navodi Uprave za zaštitu kulturnih dobara (UZKD) objavljeni u “Vijestima”, a u vezi sa našim reagovanjem oko izvorišta Kajnak, navodi Mirsad Kurgaš iz te NVO.

U reagovanju na navode Uprave da se izvorište Kajnak nalazi van granica kulturnog dobra “Stari Bar” i njegove zaštićene okoline, Kurgaš dodaje da je česma “Pet točkova” zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, te da se ona nalazi u središtu izvorišta.

“Osim navedenog, UZKD se potpuno neopravdano odrekla ingerencija nad izvorištem Kajnak iz prostog razloga što i ono pripada kompleksu Starog grada. Tu se nalazi tajni prolaz kojim su se stanovnici tvrđave snabdijevali vodom”, navodi on.

Kurgaš je reagovao i na navode barskog “Vodovoda”.

“U jednom pasusu navode da se 'ove godine uz rekonstrukciju gornje ploče na postojećoj kaptaži pristupilo i ispitivanju izdašnosti na tim bušotinama koje je još u toku...', da bi već u narednom pasusu naveli kako su nadležni inspektori 'vršeći inspekcijski pregled terenski obišli izvorište Kajnak i nakon uvida na licu mjesta konstatovali da na tom izvorištu nema izvođenja građevinskih radova'”, navodi Kurgaš.

On je podsjetio i da su mediji nedavno objavili saopštenje “Vodovoda” o početku radova na aktiviranju istražno-eksploatacionih bunara - bušotine na izvorištu Kajnak u Starom Baru.

“Cilj je da se poboljša vodosnabdijevanje na području ove opštine, a dosadašnji istražni radovi pokazuju da na ovom izvorištu 'postoje značajne nove količine vode. Početkom nedjelje pristupićemo pripremnim radovima na tri bušotine, tako da bi prema planu do prvog maja u sistemu imali dodatnih, moguće čak i 50 sekundnih litara”, podsjetio je Kurgaš na navode direktora barskog preduzeća Zorana Pajovića, iz marta.

Bonus video: