SO Ulcinj traži suspenziju i razrješenje Medine Čobe

Predsjednik ulcinjskog parlamenta pisao ministru prosvjete

2854 pregleda 6 komentar(a)
Osnovna škola "Maršal Tito" u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
Osnovna škola "Maršal Tito" u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Ulcinj Ardijan Mavrić zatražio je od ministra prosvjete Miomira Vojinovića da preduzme sve neophodne mjere kako bi direktorica OŠ "Maršal Tito" Medina Čoba bila privremeno suspendovana, a potom i razriješena sa te funkcije.

Čoba je uhapšena sinoć zbog sumnje da je izvršila krivično djelo prevare kao ovlašćeno lice TA Dina Travel.

„Obraćam Vam se u ime Skupštine Opštine Ulcinj s izuzetnom ozbiljnošću povodom nedavnih događaja koji uveliko utiču na ugled i rad jedne od naših osnovnih škola. Upoznati smo s činjenicom da je dana 12.09.2023, u 23:00 časa direktorka Javne Ustanove Osnovne Škole "Maršal Tito" u Ulcinju, Medina Čoba, uhapšena pod sumnjom da je učinila krivično djelo prevara prema članu 244 KZCG, koje je čini nedostojnom da u punom kapacitetu obavlja funkciju direktora obrazovne i vaspitne ustanove“, piše u otvorenom pismu Mavrića upućenom Vojinoviću.

Dodaje se „da bez obzira na to što se trenutno radi o sumnji i pritvoru, smatramo da njeno zadržavanje na poziciji direktorke škole u ovom trenutku nije odgovarajuće, kako zbog moralnih razloga, tako i zbog očuvanja ugleda i povjerenja roditelja, učenika i šire zajednice prema instituciji kojom rukovodi“.

„S obzirom na to da se sumnja da je djelo učinjeno na teritoriji Opštine Ulcinj, uzimajući u obzir krivičnu odgovornost koju vode nadležni organi i obaveze iz člana 180. Zakona o lokalnoj samoupravi, zahtijevamo da se pokrene postupak suspenzije i razrješenja funkcije direktorice JU Osnovne Škole "Maršal Tito". Smatramo da je imenovana kao predstavnik Ministarstva prosvjete prekršila etički kodeks koji bi svi izabrani funkcioneri trebalo da poštuju, naročito lica koja su odgovorna za obrazovanje i vaspitanje mladih“, naveo je Mavrić.

„Stoga, u ime Skupštine Opštine Ulcinj i svih građana koje predstavljamo, tražimo da Ministarstvo prosvjete preduzme sve neophodne mjere kako bi Čoba bila privremeno suspendovana, a potom i razriješena s funkcije direktorke JU Osnovne Škole "Maršal Tito" u Ulcinju, kako bi se osigurao integritet i povjerenje u obrazovni sistem“, ocijenio je Mavrić.

Bonus video: