Green Home: Cijena "zelenih" oblika energije još uvijek je visoka za građane Podgorice

Iz Green Homea su kazali da su u utorak 12. septembra razgovarali sa građanima Podgorice o važnosti obnovljivih izvora energije, o tome da li su zainteresovani za njeno korišćenje i da li imaju sve potrebne informacije

1901 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgorica (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) Green Home saopštila je danas da je cijena "zelenih" oblika energije još uvijek je visoka za građane Podgorice.

Iz te NVO su kazali da su u utorak 12. septembra razgovarali sa građanima Podgorice o važnosti obnovljivih izvora energije, o tome da li su zainteresovani za njeno korišćenje i da li imaju sve potrebne informacije.

Ujedno su podijelili i njihovu brošuru "Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po mjeri čovjeka".

"Svi se slažu da Crna Gora ima dobre prirodne pogodnosti za korišćenje "zelene" energije, naročito sunčeve ali da se ona ne koristi u dovoljnoj mjeri. Kao najveću prepreku naši sugrađani ističu ekonomski parametar. Iako svi proračuni ukazuju na to da će se primjenom solarnih sistema ili sve popularnijih toplotnih pumpi postići ušteda energije i udobnost prilikom boravka u prostorijama koje se griju ili hlade na taj način, iznos novca koji treba izdvojiti je još uvijek visok. Određeni broj građana je upoznat sa programima podrške i kriterijumima koje treba ispuniti, ukoliko se želi aplicirati za podršku od strane države", piše u saopštenju Green Homea.

Poručili su da građani Podgorice ističu važnost kvalitetnog informisanja.

"Važno je imati odgovarajuće informacije kome se obratiti kako bi se napravili proračuni kada je riječ o cijeni ali i primjeni sistema koji bi najbolje odgovarao nekom prostoru. Zabrinjava činjenica da mlađa populacija nije pokazala veliko interesovanje za ovu vrstu informacija te smatramo da je u budućem periodu potrebno posvetiti veću pažnju edukaciji mladih", piše u saopštenju.

Green Home je naveo da su u Brošuri koju su podijelili građanima dali kratki osvrt o solarnoj energije, energiji vjetra i korišćenju toplotnih pumpi.

"Naveli smo koje su to prednosti i prepreke za njihovo korišćenje, ali i naveli najznačajnije projekte koji se trenutno realizuju kod nas i kroz koje je omogućena podrška građanima. Iako je riječ o tzv. zelenemo obliku energije ne može se izostaviti pitanje uticaja na životnu sredinu tako da su u brošuri navedeni i ekološki problemi koji su vezani za odlaganje otpada, uzurpaciju prostora ali i uticaj na biljni i životinjski svijet", zaključuje se u saopštenju Green Homea.

Bonus video: