Izviđači uspješno realizovali projekat "Mladi za čist vazduh"

Pobjednici takmičenja, ekipe „Queens“ (Plav), „Lavovi“ (Podgorica), „Za čista Pljevlja“ (Pljevlja) i „Noćni vukovi“ (Nikšić), dobili su finansijsku i mentorsku pomoć SICG-a da prezentovane ideje sprovedu u djela

2467 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savez izviđača Crne Gore
Foto: Savez izviđača Crne Gore

Savez izviđača Crne Gore (SICG) uspješno je realizovao projekat „Mladi za čist vazduh“, a učešće je uzelo više od 500 mladih, uzrasta od 13 do 17 godina, iz devet crnogorskih opština, a među njima i oni koji nijesu dio izviđačkog pokreta.

Pobjednici takmičenja, ekipe „Queens“ (Plav), „Lavovi“ (Podgorica), „Za čista Pljevlja“ (Pljevlja) i „Noćni vukovi“ (Nikšić), dobili su finansijsku i mentorsku pomoć SICG-a da prezentovane ideje sprovedu u djela.

„Radujemo se rezultatima koje će njihovi projekti donijeti i svim novim inicijativama koje će na ovakav način pružiti mladima priliku da budu uključeni u rješavanje problema, a ne da budu samo nijemi posmatrači svakodnevice“, kazala je načelnica za informisanje SICG-a, Milica Radonjić.

Podsjetila je da je projekat počeo u martu kada su kroz „Kahoot kviz“ testirali znanje učesnika, a najbolje ekipe izborile su se za kamp na Grahovu i plasman na državno takmičenje.

„Pobjednici lokalnih takmičenja na Grahovo su došli spremni da utiču na problem zagađenja vazduha pa su se bacilli na posao. Imali su ideje koje su brusili zajedno sa mentorima: Mašom Miladinović, Minom Đurđevac, Jovanom Živković, Nikolom Vulićem, Biljanom Martinović, Dejanom Dizdar i Milicom Radonjić“, navodi se u saopštenju SICG-a.

Gordana Đukanović, iz Agencije za zaštitu životne sredine, je na kampu bila zadužena da učesnike dodatno upozna sa temom zagađenja i kvaliteta vazduha, a Danilo Đukanović vještinama prezentovanja.

„Nakon dva dana rada, izmjena, dopuna, diskusija, komentara, smijeha i suza, ideje su pretočene u projekte. Uslijedile su prezentacije pred stručnim žirijem koji je vrednovao inovativnost, održivost i relevantnost ideje“, istakla je Radonjić.

Realizaciju projekta omogućili su dugogodišnji partneri SICG-a, UNICEF Crna Gora i SEPA.

Bonus video: