Luketići najavljuju tužbu zbog Kulturnog centra u Budvi

Ostatak ogromne imovine filantropa Toma Luketića, koju je zavještao za školovanje djece iz Paštrovića i Budve, Opština pokušava da spasi, a dio nasljednika se protivi toj namjeri

18259 pregleda 28 reakcija 16 komentar(a)
Animacija budućeg Kulturnog centra, Foto: Opština Budva
Animacija budućeg Kulturnog centra, Foto: Opština Budva

Opština Budva namjerava da raspiše međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za projekat multifunkcionalnog kulturnog centra koji bi izgrađen na mjestu porušene kuće najvećeg budvanskog humaniste Toma Luketića koji je zavještao kompletnu imovinu, a važio za najimućnijeg u to vrijeme, prije gotovo vijek za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Dio nasljednika Luketića je najavio da se protivi namjeri Opštine da realizuje takav projekat, te da će podnijeti tužbu.

Da je Opština spremna da uđe u cijeli projekt, koji je još dok je bio menadžer grada, a potom i uvrstio u svoj predizborni program sa kojim je osvojio polovinu glasova u Budvi, isticao je u više navrata i aktuelni gradonačelnik Milo Božović.

Vršiteljka dužnosti glavne gradske arhitektice Jelena Lazić zatražila je od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj da joj izdaju urbanističko-tehničke uslove (UTU).

Kako se navodi u zahtjevu u koji su “ Vijesti” imale uvid, UT uslovi se odnose na za parcelu koja se nalazi na samo stotinjak metara od Starog grada, te da su za te potrebe raspisali međunarodni javni konkurs.

“Urbanistička parcela se nalazi u sklopu planskog dokumenta DUP-a “Budva centar” - izmjene i dopune, i na njoj je predviđeno raspisivanje međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa čiji je jedan dio namijenjen legatu Toma i Stane Luketić, zatim gradska galerija, prostori koji su namijenjeni za reprezentativne prilike, mala scena, sala, poslovni prostori… kao i podzemna garaža 3x108 parking mjesta”, navela je Lazić u zahtjevu.

Gradnjom kulturnog centra, Opština Budva bi, kako je ranije rečeno, ublažila nepravdu staru devet decenija, od kada je Tomo Luketić ostavio kompletnu svoju imovinu, više od 40 hiljada kvadrata od Staroga grada do sadašnje Jadranske magistrale, namijenjenu za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Nekada najbogatiji čovjek Budve, sa suprugom Stanom, nije imao djece, a u testamentu, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927. godine, naveo je: “Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime ‘Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića’”.

Kompletnu imovinu je Opština i država Crna Gora otela i uknjižila se, a nasljednici, članovi porodice Luketić, izgubili su sve pravne borbe da se preostali, neizgrađeni dio vrati u Zakladu, izvrši obeštećenje i napravi fond za školovanje djece, čime bi se ispunila testamentarna volja tog velikog Budvanina.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na Zakladu, kada se na volšeban način preknjižava na lokalnu upravu. Na Luketićevoj uzurpiranoj zemlji nikle su stambene zgrade, kuće, “Zeta film”, a preostali neizgrađeni dio na meti je građevinskih biznismena. Planskim dokumentima ucrtani su soliteri, poslovno-stambeni kompleksi. Sud u Strazburu odbio je zahtjev Fondacije da im se imovina vrati.

Kako je ranije promovisano, Opština na mjestu Tomove kuće namjerava da gradi multifunkcionalni centar na četiri nivoa ukupne površine 3.450 kvadrata.

“Sadržaj budućeg objekta čine objedinjeni Informativni centar kulturnih dešavanja, multifunkcionalni galerijski prostor sa malom scenom, prostor za zavičajnu zbirku, knjiga, predmeta, fotografija. Bibliotečki prostor je na četiri nivoa sa otvorenim pristupom, namijenjen svim generacijama, čitaonice - igraonice za najmlađe, čitaonice za odrasle, Internet Lounge, prostor media studija, media wall, kreativne radionice sa 3D štampačima, prodavnica knjiga i umjetničkih suvenira, kafe bar, vidikovac i lounge bar na krovu sa pogledom na Stari grad i marinu”, ranije je za “Vijesti” predstavio projekat arhitekta Vladimir Luketić.

Opština je finansijer cijelog projekta, a Kulturni centar praktično osim uske parcele, izlazi i na sadašnji parking, pa je projektom predviđena izgradnja višeetažne javne podzemne garaže.

Fondacija: Zloupotreba imovine i imena Toma i Stane

Osnivač Fondacije “Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića” dr Stefan Luketić uputio je još prije četiri godine, kada je promovisan projekat otvoreno pismo tadašnjem gradonačelniku Budve Marku Batu Careviću, zatraživši od njega da hitno obustavi postupak pribavaljanja dozvola za gradnju multifunkcionalnog kulturnog centra “Legat Toma i Stane Luketić”, kao i namjeru da u okviru njega rekonstruiše skulptura “Sunce” čuvenog vajara Stevana Luketića.

Da Opština bez odobrenja koristi ime Fondacije i zloupotrebljava imovinu i imena Toma i Stane Luketić, Stefan Luketić, sin vajara Stevana i jedna od nasljednika velikog budvanskog filantropa Toma Luketića, pismeno je obavijestio i Ministarstvo održivog razvoja.

“Obraćam se i kao osnivač i direktor NVO ‘Fondacija Toma Luketića’ i ističem da se radi o neovlašćenom korišćenju imena Fondacije i zloupotrebi imovine i imena Toma Luketića. Tomo Luketić je zemlju zavještao u fondaciju, odnosno Zakladu za školovanje djece, a ne Opštini kako se lažno navodi. Svo zemljište bilo je uredno zavedeno kao vlasništvo fondacije do 1991. godine kada je Opština otuđila svu imovinu i bespravno preinačila katastarski upis u svoju korist. Tomov testament na osnovu kojeg je upis na Fondaciju u zemljišne knjige sproveden prije opštinske krađe iz 1991. jasno određuje da je sva imovina namijenjena isključivo i jedino za školovanje djece”, poručio je tada Stefan Luketić u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Bonus video: