Smjenjivali Dukaja, a sad ga dočekuju

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore upozorili direktoricu Uprave Anu Vujošević - da bi njegov izbor doprinio negativnom rejtingu te institucije

24888 pregleda 17 komentar(a)
Dukaj
Dukaj

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) mogla bi u redove Prosvjetne inspekcije primiti Nikolu Dukaja, koji je sa mjesta direktora škole u Tuzima smijenjen upravo na predlog prosvjetnih inspektora, i to zbog više utvrđenih nepravilnosti u radu.

Na to je, saznaju “Vijesti”, Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) upozorio direktoricu Uprave Anu Vujošević.

“Smatramo da bi njegov izbor doprinio negativnom rejtingu Uprave za inspekcijske poslove”, poručuje Sindikat prosvjete u informaciji dostavljenoj Vujošević.

Uprava za inspekcijske poslove pruža svima jednake šanse: Ana Vujošević
Uprava za inspekcijske poslove pruža svima jednake šanse: Ana Vujoševićfoto: Vlada

Preciziraju da je Dukaj u vrijeme direktorskog mandata u OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima “bio prepoznat po nepravilnostima u svom radu, kao i po lošoj atmosferi i međuljudskim odnosima”.

“Nakon imenovanja za direktora u drugoj ustanovi, OŠ ‘Đerđ Kastrioti Skenderbeg’, na predlog Uprave za inspekcijske poslove, odnosno prosvjetnog inspektora (aktom broj 0601-741/20-6418/20 od 17. februara 2021), a po rješenju Minsitarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (broj 10101-741/21-59/5 od 30. marta 2021.) Dukaj je razriješen zbog zloupotrebe položaja direktora, što će potvrđeno i presudom Osnovnog suda u Podgorici P.br. 2641/21 od 7. aprila 2023”, navodi se u dopisu, u koji smo imali uvid.

Upitani za stav u vezi sa dopisom Sindikata, ali i činjenicom da je Dukaj razriješen upravo na predlog budućih kolega, iz UIP-a su “Vijestima” odgovorili da “Uprava strogo poštuje jednaku dostupnost radnih mjesta i vodi se načelom da su radna mjesta državnih službenika, odnosno namještenika dostupna svima, pod jednakim uslovima bez povlašćivanja ili uskraćivanja bilo kojeg kandidata za oglašeno mjesto”.

Konkurs

Uprava za ljudske resurse raspisala je 17. maja oglas za izbor dva prosvjetna inspektora u Podgorici i jednog za opštine za Pljevlja, Žabljak, Šavnik i Plužine, sa mjestom rada u Pljevljima.

Prema podacima iz oglasa, zainteresovani kandidati trebalo je da imaju završen fakultet (VII1 nivo kvalifikacija) iz oblasti humanističkih ili prirodnih nauka, poznaju rad na računaru, imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima i najmanje godinu radnog iskustva.

Prema informacijama “Vijesti”, na oglas su se javila 22 kandidata, od čega 19 za Podgoricu i četiri za Pljevlja.

Nakon obavljenih testiranja kandidata, Uprava za ljudske resurse je 30. avgusta dostavila Upravi za inspekcijske poslove listu od četiri kandidata koji su zadovoljili sve krtiterijume za Podgoricu i dva za Pljevlja.

Na listi za Podgoricu je i Dukaj, i to kao drugorangirani.

Nakon saznanja o listi koju je predložila Uprava za ljudske resurse, SPCG je već narednog dana, 31. avgusta, direktorki UIP Ani Vujošević dostavio informacije o prethodnom radu Dukaja.

Sindikat: Doći će u poziciju sa se sveti kolegma

“Sindikat prosvjete je u saznanju da je jedan od prijavljenih kandidata na oglas koji je raspisala Uprava za ljudske resurse za potrebe Uprave za inspekcijske poslove, za radna mjesta prosvjetni inspektor/ka i gospodin Nikola Dukaj, razriješeni direktor OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” u Zatrijepču, u Tuzima, zbog nezakonitih radnji.

SPCG, na osnovu saznanja njegove dosadašnje karijere kao rukovodioca škola, smatra da njegov izbor za pomenutu poziciju ne bi bio u skladu sa pozitivnim propisima o postavljanju kadrova za tu, iznad svega odgovornu dužnost gdje, pored ostalog, treba cijeniti i vrednovati lični i kolektivni integritet, postignuća ustanove, posebne vještine, sposobnost, nepristrasnost i odgovornost”, stoji u dopisu predsjednika Sindikata Radomira Božovića direktorki UIP-a.

On precizira da je Dukaj bio prepoznat po nepravilnostima u radu, kako u OŠ “Mahmut Lekić”, tako i u OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg”.

Kao dokazni materijal, Sindikat je, između ostalog, dostavio i tekstove “Vijesti” od prije nekoliko godina u vezi sa radom Dukaja.

Iz te radničke organizacije naglašavaju da je razriješen upravo na predlog prosvjetnih inspektora.

“Polazeći od nepobitnih činjenica, Sindikat prosvjete ima moralno pravo i obavezu da Vas, kao rukovodioca organa, pravovremeno informiše o našim saznanjima. Smatramo da bi imenovanje gospodina Dukaja za prosvjetnog inspektora dalo njemu vjetar u leđa da počne da se bavi revanšizmom prema direktorima i zaposlenima u OŠ ‘Mahmut Lekić’ u i OŠ ‘Đerđ Kastrioti Skenderbeg’ u Tuzima, a i sve naprijed navedeno, prema našem mišljenju, gospodina Dukaja ne preporučuje za jednu tako ozbiljnu i odgovornu funkciju. Takođe, smatramo da bi njegov izbor doprinio negativnom rejtingu Uprave”, poručili su iz Sindikata prosvjete.

Uprava: Svi imaju jednake šanse

Iz UIP su “Vijestima” kazali da su u subotu, 9. septembra, odgovorili Sindikatu.

Tu organizaciju su obavijestili o procedurama koje se tiču zasnivanja radnog odnosa, provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina, liste za izbor kandidata, kao i odluke o izboru kandidata definisane Zakonom o državnim službenicima.

“U svim procesima koji su prethodili dostavljanju konačne liste kandidata Upravi za inspekcijske poslove učestvovala je Uprava za ljudske resurse, pri čemu su svi uslovi bili ispunjeni”, navedeno je u odgovoru Uprave.

Tvrde i da taj organ “strogo poštuje jednaku dostupnost radnih mjesta i vodi se načelom da su radna mjesta državnih službenika odnosno namještenika dostupna svima, pod jednakim uslovima bez povlašćivanja ili uskraćivanja bilo kojeg kandidata za oglašeno mjesto”.

“Pored navedenog, u cilju praćenje i vrednovanja rezultata inspektora/ki i ostalih službenika/ca Uprave za inspekcijske poslove, neposredno pretpostavljeni glavni inspektori/ke i pomoćnici direktorice su u obavezi da prate njihov rad. Za bilo koje postupanje za koje se utvrdi da nije u skladu sa zakonom i etičkim kodeksom pokreću se zakonom predviđeni postupci za utvrđivanje odgovornosti službenika, dok se vrednovanje rada službenika vrši putem redovnog godišnjeg i ocjenjivanja probnog rada u trajanju od godinu... Dakle, kada za to postoje opravdani razlozi, u Upravi za inspekcijske poslove će se u skladu sa zakonom pokretati postupci za utvrđivanje odgovornosti zaposlenih, a sve u cilju poštovanja zakona, transparentnog rada i zaštite ugleda ove Uprave”, odgovorili su iz UIP-a.

Bonus video: