Zaton: Ukazali na propuste u projektu, traže javnu rasvjetu i trotoar

Mještani Zatona su više puta blokirali saobraćajnice

8567 pregleda 9 komentar(a)
Propusti u rekonstrukciji: Zaton, Foto: vijestibp.me
Propusti u rekonstrukciji: Zaton, Foto: vijestibp.me

Predstavnici Nevladine organizacije “LIM DEVELOPMENT” uputili su primjedbe premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću i predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću zbog propusta u projektu “Rekonstrukcija magistralnog puta M-2, dionica Lepenac - Ribarevine - Poda - Berane”.

Oni traže da se nadležne institucije založe kako bi dobili javnu rasvjetu i trotoar u dužini magistralnog puta kroz mjesnu zajednicu Zaton.

Zbog ovog problema mještani Zatona su više puta blokirali saobraćajnice.

Goran Korać iz NVO “LIM DEVELOPMENT” je podsjetio da je Zaton jedna od najvećih mjesnih zajednica u Opštini Bijelo Polje.

“Nalazi se u podnožju bjelopoljske i beranske strane Bjelasice, i zajedno sa selima s lijeve i desne strane rijeke Lim broji više od 5.000 stanovnika”, kazao je on.

Korać je naveo da kroz Zaton prolazi magistralni put Ribarevina - Rožaje, glavni put sjevera Crne Gore, koji spaja Jadransku magistralu od Ribarevina sa graničnim prelazima sa Srbijom i Kosovom i sa Rožajama, Petnjicom, Beranama, Andrijevicom, Plavom i Gusinjem.

“Primjetna je investiciona aktivnost na potezu od Ribarevina do Tifrana, naročito u MZ Zaton. Otvoreni su restorani, stovarišta, auto-servisi, radionice. Intenzivirana je gradnja kuća i vikendica. Razvoj treba dodatno pospješiti poboljšanjem uslova života”, kazao je on.

Iz te NVO ističu da ne treba propustiti priliku da se besplatno riješi pitanje javne rasvjete i trotoara za pješake, zbog čega mole nadležne da postupe racionalno kako se ne bi ponovila situacija kao s investicijom u javnu rasvjetu na zaobiliznici koja nije na vrijeme planirana, pa je “naknadna pamet’’ koštala više stotina hiljada eura.

Rekonstrukcija magistralnog puta M-2, dionica Lepenac - Ribarevine - Poda - Berane obuhvata dužinu od 40 kilometara, širine kolovoza sedam metara, a kako su ranije kazali investitori radovi na ovom putnom pravcu su značajni za građane i privredu sjevernog regiona.

Mještani Zatona su se do sada obraćali apelima Ministarstvu kapitalnih investicija, Upravi za saobraćaj i Opštini Bijelo Polje u kojem su tražili da im se u sklopu gradnje putnog pravca na području Zatona izgradi trotoar i javna rasvjeta.

Mještani su još jednom ukazali na broj saobraćajnih nezgoda koji je u ovom dijelu Opštine u porastu.

Bonus video: