Nikšić: Vatrogasci konačno dobijaju dom

Nikšićka Služba zaštite i spasavanja bila je smještena u krajnje neuslovnim prostorijama u Staroj varoši

5686 pregleda 7 komentar(a)
Sadašnji vatrogasni dom i garaže, Foto: Svetlana Mandić
Sadašnji vatrogasni dom i garaže, Foto: Svetlana Mandić

Novi vatrogasno-spasilački dom nikšićke Službe zaštite i spasavanja nalaziće se kod kružnog toka za Podgoricu, a kamen temeljac će sjutra položiti premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

Vatrogasni dom površine 2.500 kvadrata gradiće se na parceli od 5.000 metara kvadratnih, korisne površine oko 3.500 kvadrata.

“Vatrogasci-spasioci konačno počinju s izgradnjom svoje kuće. Svog doma. Nemjerljivo zadovoljstvo vlada u našim redovima. Na odličnoj lokaciji, savremenog izgleda i sadržaja, našem gradu će dati novu vrijednost”, kazao je za “Vijesti” komandir Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Prema njegovim riječima, novi dom će biti i Centar za obuku vatrogasaca-spasilaca.

“Takođe planiramo da u Domu bude mjesta za sve s kojima direktno sarađujemo na intervencijama. Veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj upravi koja i ovim činom pokazuje koliko poštuje svoje spasioce, a time i sve naše sugrađane”, kazao je Tadić.

Smješteni u krajnje neuslovnim prostorijama u Ulici Stojana Kovačevića u Staroj varoši, u zgradi nekadašnjeg zatvora, duže od deceniju i po su upozoravali da propala zgrada nikako ne može da bude dom onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i život.

Prethodna lokalna uprava je konačno uslišila njihove molbe i krajem avgusta 2018. godine odlučila da jednu halu od 500 metara kvadratnih, u Institutu za crnu metalurgiju, adaptira i pretvori u vatrogasno-spasilački dom. To su i uradili, ali, kako su vatrogasci isticali, nije se slušala riječ struke i dobili su fabričku halu koja, kako su naglašavali, ne može da bude vatrogasno-spasilački dom ni po standardima, ni po gabaritima.

Bonus video: