Vujović: Nijesu tačni navodi DPS dušebrižnika da je zdravlje građana bilo ugroženo

"Kad god treba zatvoriti neku rupu kao ovu u Vrhovnom sudu ili ovako duboki bunar nepočinstava koji su iskopali u DOO Vodovod i kanalizacija Podgorica, akteri današnjeg obmanjivanja javnosti služeći se poluinformacijama i podmetanjima sa tendencijom zastrašivanja građana, pojave se DPS omladinci bez profesionalnog radnog staža ili sa oskudnim radnim biografijama"

21183 pregleda 17 komentar(a)
Zgrada podgoričkog Vodovoda, Foto: Luka Zeković
Zgrada podgoričkog Vodovoda, Foto: Luka Zeković

Nijesu tačni navodi DPS dušebrižnika da je zdravlje građana bilo ugroženo i da nijesu preduzete sve radnje kako bi građani bili bezbjedni, jer je istog momenta kad je uočena nepravilnost data informacija u svim medijima, odnosno na našem sajtu, da voda u naseljima koja se snabdijevaju sa ovog ogranka nije za piće, o čemu postoje svi dokazi koji su lako provjerljivi na našem sajtu i na portalima svih medija.

To je saopštio vršilac dužnosti izvršnog direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Podgorica Ratko Vujović reagujući na tvrdnju šefa kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini glavnog grada Andrije Klikovca koji je danas saopštio da je 29. avgusta došlo do ozbiljnog incidenta u Vodovodu, da tada nije došlo do hlorisanja vode i da su bili ugroženi građani Danilovgrada, Veljeg Brda i dobrog dijela Podgorice.

"Kad god treba zatvoriti neku rupu kao ovu u Vrhovnom sudu ili ovako duboki bunar nepočinstava koji su iskopali u DOO Vodovod i kanalizacija Podgorica, akteri današnjeg obmanjivanja javnosti služeći se poluinformacijama i podmetanjima sa tendencijom zastrašivanja građana, pojave se DPS omladinci bez profesionalnog radnog staža ili sa oskudnim radnim biografijama", kazao je Vujović.

On je istakao da je povod za njihovo obraćanje strah od razotkrivanja decenijskih nepočinstava i finansijske pustoši koju su ostavili u ovom preduzeću, za čije su funkcionisanje navodno zabrinuti.

"Ali obećavamo im da nas neće zaustaviti u toj namjeri, o čemu ćemo blagovremeno obavještavati javnost", dodao je Vujović.

"A sad kratko, tačno i pošteno informišemo javnost o ovom događaju, kao što ćemo uvijek raditi", rekao je Vujović.

"Vezano za pres konferenciju kluba odbornika DPS-a Glavnog grada, a u vezi sa problemom hlorisanja vode na PS „Mareza 1“ na ogranku koji potiskuje vodu ka Danilovgradu, dana 29.08.2023. godine u kasnim večernjim satima, obavještavamo vas. Odmah nakon utvrđene nepravilnosti na sistemu za hlorisanje na vodovodnom ogranku ka Danilovgradu, naša dežurna ekipa je pristupila utvrđivanju uzroka kvara i otklanjanju istog. Prema izjavama tehničkih lica koja su učestvovala u otklanjanju kvara, do problema sa sistemom za hlorisanje na ogranku za Danilovgrad došlo je do prevelikog pritiska u vodovodnom sistemu Danilovgrada, koji nije bio kontrolisan i na koji nijesmo mogli da utičemo. Kvar je otklonjen 31.08.2023.godine oko 15 časova, ugrađena je jača hlorna pumpa, a u isto vrijeme je pritisak u vodovodnom sistemu Danilovgrada opao intervencijom Vodovoda i kanalizacija Danilovgrad, pa je hlorisanje opet uspostavljeno, o čemu smo blagovremeno obavijestili javnost", objasnio je Vujović.

On je kao jedini propust priznao da odgovorna tehnička lica u Vodovodu o navedenom nijesu obavijestila Upravu za inspekcijske poslove, Odsjek za zdravstveno sanitarnu inspekciju, te da je zbog toga izvršni direktor pokrenuo temeljnu tehničku istragu i analizu i disciplinski postupak protiv ovih lica.

"Navedeni organ je izdao prekršajni nalog za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu zbog nepostupanja po članu 16, stav 5 Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu u smislu obavještavanja navedenog organa u roku od jedan sat u slučaju neusaglašenosti parametara. Naglašavamo da naše Društvo ne vrši mjerenje parametara u vodovodnom sistemu Danilovgrada", poručio je Vujović.

On je još jednom demantovao navode odbornika DPS-a Glavnog grada i ocijenio ih kao nedobronamjerne, maliciozne i prije svega netačne, te ponovio da propust tehničkih lica koja se pozivaju na disciplinsku odgovornost, a u vezi sa informisanjem Uprave za inspekcijske poslove, nije mogla uticati na zdravlje građana.

"Podsjećamo naše potrošače i sve građane da ćemo i dalje brzo, tačno i pošteno obavještavati o svim tehničkim aktivnostima i problemima. Nastavljamo posvećeno i odgovorno sa radom, za dobrobit naših potrošača i svih građana Podgorice, za koje smo sigurni da razumiju probleme sa kojima se suočavamo u našem Društvu kao i ko je odgovoran za njih", zaključio je Vujović.

Bonus video: