Nikšić: Ulica Živka Nikolića “zrela” za film

Božović u Ulici Živka Nikolića gradi zgradu, a problem je nastao jer je lokalna uprava, prema riječima stanara, odlučila da ulicu koja nosi ime čuvenog režisera i koja je u izuzetno lošem stanju, izmjesti van postojeće trase kako bi investitoru omogućila da napravi parking, dok bi mještanima dio zemljišta bio eksproprisan

8832 pregleda 27 reakcija 7 komentar(a)
Ulica Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić
Ulica Živka Nikolića, Foto: Svetlana Mandić

Rješenje o uklanjanju ograde Aleksandra Mrvoševića u Ulici Živka Nikolića u Nikšiću, bilo je samo povod da stanari pomenute ulice izraze nezadovoljstvo što je, kako su istakli, lokalnoj upravi investitor bitniji od 46 žitelja i što je rekonstrukcija ulice planirana da se uradi u suprotnosti sa Detaljnim urbanističkim planom (DUP). Ograda nije srušena jer se geometar nije pojavio, iako je, prema riječima rukovoditeljke Odjeljenja za izvršenja Irene Ćirović, bio obaviješten, pa će novi termin rušenja naknadno biti određen.

“Povod našeg protesta je rušenje ograde, a razlog je mnogo bitniji, jer je ovo početak borbe za našu ulicu. Ne želimo maćehinski odnos organa vlasti u odnosu na nas koji ovdje živimo decenijama, u odnosu na investitora Milivoja Božovića koji ovdje gradi zgradu. Mislim da on zaslužuje da se ulica zove njegovim imenom”, kazao je Mrvošević.

Mrvošević
Mrvoševićfoto: Svetlana Mandić

Stanari su odluku o “preimenovanju” ulice donijeli bez skupštinske procedure pa su, kao vid performansa, zalijepili natpise na kojima stoji – Ulica Milivoja Božovića.

Božović u Ulici Živka Nikolića gradi zgradu, a problem je nastao jer je lokalna uprava, prema riječima stanara, odlučila da ulicu koja nosi ime čuvenog režisera i koja je u izuzetno lošem stanju, izmjesti van postojeće trase kako bi investitoru omogućila da napravi parking, dok bi mještanima dio zemljišta bio eksproprisan.

“Naš interes je da ovo bude ulica umurujućeg inteziteta saobraćaja. Konsultovali smo struku, vrhunske saobraćajne inženjere, profesore iz Beograda i svi su rekli da ova ulica mora da bude takva. Čak je i sekretar nadležnog opštinskog sekretarijata Vidak Krtolica.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

Rekao da je ovo jedino moguće i ispravno rješenje za ulicu. Nije ovo prilazni put auto putu pa da ovo bude magistrala. Mi smo Opštini predali potpise 46 žitelja ove ulice koji traže ulicu umirujućeg inteziteta saobraćaja”, poručio je Mrvošević.

Stanari tvrde da se iz lokalne uprave, povodom rekonstrukcije ulice, pozivaju na izmjene i dopune DUP-a “Centar I”, iako, kako su kazali, ni DUP nije usvojen, a ne izmjene i dopune.

“Na moje odborničko pitanje, predsjednik Opštine mi je odgovorio da Detaljni urbanistički plan 'Centar I', gdje se nalazi naša ulica, nikada nije usvajan od strane Skupštine opštine, već da je Opština donijela odluku o DUP-u 'Centar' 28. decembra 2018, kao i da nakon toga nije donesena odluka o njegovim izmjenama i dopunama. Znači da se Uprava za katastar i državnu imovinu, u postupku eksproprijacije, poziva na nepostojeći dokument“, kazao je Mrvošević.

Što se njegove ograde tiče, ističe da nije sporno njeno rušenje, da se ona nalazi na opštinskoj parceli, ali da je rampa njegovo vlasništvo.

„Međutim, i ograda i rampa su unutar urbanističke parcele. Postoje dva aršina – ovo moje smeta, a ne smeta kada Božović kaže da je ulica u njegovoj urbanističkoj parceli. Vjerovatno je planirana ta parcela, tako što će uništiti imovinu komšija, a on dobiti prostor za parking”, kazao je Mrvošević.

Zbog rekonstrukcije ulice planirano je da se izvrši eksproprijacija zemljišta i Zekovićima – u pitanju su tri porodice, kao i Čvorovićima i Goraševiću.

Gorašević
Goraševićfoto: Svetlana Mandić

“Uzimaju mi četiri i po metra unutar kapije, tako da sin i ja nećemo imati gdje auto da parkiramo, niti da deset metara drva istovarimo”, kazao je Predrag Zeković.

Nebojša Gorašević tvrdi da su mu za ogradu u dužini 12 metara, i zemljište površine 14 metara kvadratnih, ponudili da plate 5.300 eura, pozivajući se na nepostojeće izmjene i dopune DUP-a i da on sa tim nije bio saglasan.

Ulica Živka Nikolića
foto: Svetlana Mandić

“Na drugom sastanku predstavnik Opštine je kazao da nije izvršena parcelizacija, odnosno da nijesu utvrđene površine koje je potrebno eksproprisati. Znači da su me pozvali da se izjasnim o tome da mi uzmu imovinu, odredili iznos, a ne znaju koja je to imovina. Nije ovo priča o našim ogradama, imanjima, investitoru, nego o nekorektnom i diletantskom odnosu upave prema građanima”, kazao je Gorašević.

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i uređenje prostora Milanka Radulović, istakla je da im se 2021. godine Seretarijat za investicije i projekte obratio sa zahtjevom za urbanističko tehničke uslove.

Mrvošević, Radulović i Zeković
Mrvošević, Radulović i Zekovićfoto: Svetlana Mandić

“Te uslove je ovaj sekretarijat izdao u avgustu 2021. za rekonstrukciju dijela Ulice Živka Nikolića. Nijesam nadležna za problem koji odranije postoji, jer sam nova u Sekretarijatu. Služba komunalne inspekcije je donijala izvršno rješenje za uklanjanje svega onoga što nije u skladu sa tim planskim dokumentom”, kazala je Radulović.

Izgleda da nijesu nadležne ni ostale službe u Opštini, jer su novinare upućivali sa jednog na drugi sekretarijat.

Mještani su poručili da će, ukoliko lokalna uprava nastavi sa pomenutim planom, organizovati blokade.

“Nijesam Živka Nikolića poznavao, ali siguran sam da ne bi bio srećan da ulica u kojoj se dešavaju ovakve stvari nosi njegovo ime. Vjerujem da bi vrlo rado po scenariju koji je napisala Opština Nikšić snimio film”, poručio je Gorašević.

Bonus video: