Zgrada Mediteranskog sportskog centra nelegalna i nema upotrebnu dozvolu

Opština Budva po četvrti put odbila zahtjev opštinske firme “Mediteranski sportski centar” da legalizuju veliki sportski centar u srcu grada, izgrađen prije više od tri decenije

12968 pregleda 8 komentar(a)
Mediteranski sportski centar, Foto: Vuk Lajović
Mediteranski sportski centar, Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva ponovo je, po četvrti put, odbio opštinsku firmu “Mediteranski sportski centar” da legalizuju veliki sportski centar u srcu grada, izgrađen prije više od tri decenije.

“Odbija se kao neuredan zahtjev Mediteranskog sportskog centra za legalizaciju bespravnog objekta”, navodi se u rješenju donijetom početkom septembra, u koje su “Vijesti” imale uvid, a koje potpisuje sekretar Stevo Davidović.

U obrazloženju se navodi da je ta firma podnijela još krajem aprila zahtjev za legalizaciju objekta na katastarskoj parceli 1617/1 KO Budva. Uvidom u katastarsku evidenciju na toj parceli se nalazi kompletan sportski centar sa velikom salom, te brojnim poslovnim prostorima koji se nalaze u prizemlju i na spratu.

“Kako je utvrđeno da podnesak ima nedostatke koji sprečavaju postupanje, Mediteranski sportski centar je pozvan 15. maja da u roku od 30 dana dostavi dokaze, što nije učinjeno ni pored upozorenja na posljedice propuštanja”, ističe se u rješenju.

Imajući u vidu da je izvršena izmjena Zakona o planiranju i izgradnji objekata, kako se pojašnjava, i kojom je propisano da za objekte evidentirane na orto foto snimku, uz propisanu dokumentaciju se i dalje mogu podnositi zahtjevi za legalizaciju, te da će se započeti postupci legalizacije okončati u skladu sa novim zakonom.

Djelovi dograđivani bez dozvole: MSC
Djelovi dograđivani bez dozvole: MSCfoto: Vuk Lajović

“Kod ovako utvrđenog stanja stvari stekli su se uslovi za odbijanje zahtjeva”, piše u rješenju.

Osim što sportski kompleks s poslovnim prostorima ne može biti legalizovan, to je Opština Budva do sada u više navrata odbijala i zahtjeve Mediteranskog sportskog centra da izda upotrebu za sportski centar.

Navodno je problem što su djelovi sportskog centra, gdje se nalaze poslovni prostori, izgrađeni mimo dozvole.

Skupština Opštine je još 2014. donijela odluku o formiranju Društva s ograničenom odgovornošću “Mediteranski sportski centar” čiji je, kako je navedeno, osnivački kapital objekat od 2.74 kvadrata sa velikom sportskom salom sa tribinama, kancelarije za fizičku kulturu i tehničku službu, svlačionicama, te šest poslovnih prostora.

Opština je ujedno stoodstotni vlasnik firme, koju i budžetom pomaže kako bi davale plate zaposlenima, ali i održavala centar funkcionalnim.

Osim brojnih sportskih ekipa, koje tokom zimskog perioda treniraju u toj sali, u njoj časovi fizičkog vaspitanja imaju i učenici srednje škole, koja se nalazi preko puta Mediteranskog sportskog centra.

Godinama unazad nijedna od vlasti u Opštini nije riješila problem legalizacije kompleksa, niti sprovela projekte kompletne rekonstrukcije, za koju je centar više nego zreo.

Iako je nova uprava, koja se već šestu godinu nalazi na čelu Mediteranskog sportskog centra, najavljivala rekonstrukciju, te promovisala projekat, do toga još nije došlo, jer za realizaciju tako ambiciozne investicije potrebno je da novac bude opredijeljen budžetom kroz investicione aktivnosti Opštine.

Bonus video: