Montefarm: Ni sa jednim Farmaceutskim fakultetom u regionu saradnja nije dogovorena, ugovorena, niti obećana

Iz ove ustanove kažu da je nerealna tvrdnja da se na državnom univerzitetu besplatno školuje dovoljan broj farmaceuta

17227 pregleda 11 komentar(a)
Marinović: Sa Univerzitetom Bijeljina obavili jedan neformalni razgovor, Foto: Luka Zekovic
Marinović: Sa Univerzitetom Bijeljina obavili jedan neformalni razgovor, Foto: Luka Zekovic

Javna zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore “Montefarm” reagovala je na tekst “I ‘Montefarm’ zaposlene šalje po diplome u BiH”, objavljen juče u “Vijestima”. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U Dnevniku TV Vijesti emitovanom 14.09.2023. tendenciozno je obrađena tema o iskazanoj namjeri ‘Montefarma’ da među svojim zaposlenima ispita interesovanje o eventualnom nastavku školovanja, a gdje je dekan Univerziteta u Bijeljini saopštio da su obavljeni samo preliminarni razgovori sa našom ustanovom, te izjava službenice studentske službe u smislu ‘saradnja je dogovorena’ apsolutno je netačna. Ni sa jednim Farmaceutskim fakultetom u regionu saradnja nije dogovorena, ugovorena, niti obećana.

Namjera da se pomogne kolegama i da se podrže u želji za eventualnim dostizanjem višeg nivoa obrazovanja iz sredstava ‘Montefarma’, ne iz budžeta, pretvorena je u medijski linč, a da pri tom se niko ne zapita zašto nema dovoljno diplomiranih farmaceuta na tržištu rada. Iz tih sredstava naša ustanova plaća sve potrebe poput: mjesečnih dažbina svih apoteka i skladišta, mjesečne zakupe prostora, troškove dostavnih vozila, obnove i održavanje enterijera i eksterijera itd. Ništa od navedenog ne finansira država, odnosno građani.

Broj apoteka ‘Montefarma’ je 56, dok u privatnom vlasništvu ima registrovanih 237 - prema zvaničnom spisku koji je ažuriran 2015. godine (u ovom trenutku ima ih i više). Dakle, što u državnom vlasništvu, što u privatnom, ima skoro 300 apoteka koje pružaju farmaceutsku uslugu građanima Crne Gore. Računica je prosta - ukoliko svaka od njih ima samo po jednog diplomiranog farmaceuta u smjeni, odnosno dva tokom cijelog dana, već dolazimo do cifre koju je Farmaceutski fakultet u Podgorici saopštio na osnovu podataka iz Farmaceutske komore - a to je da 600 diplomiranih farmaceuta ima licencu za samostalno obavljanje farmaceutske usluge. Pri tom, u našem sastavu rade dvije apoteke 24h gdje je potrebno znatno više farmaceuta kako bismo tokom noćnih i dnevnih dežurstava (nedjeljom i praznicima) bili na usluzi građanima.

Kakav je status Farmaceutskog fakuteta u Podgorici dovoljno govori činjenica da, nažalost, nije samostalna jedinica već funkcioniše u sastavu Medicinskog fakulteta UCG kao studijski program, te samim tim se jasno uočava kakav je status farmaceutske struke u Crnoj Gori. Tvrdnja da se na studijskom programu Farmacija upisuje i školuje besplatno ’dovoljan broj’ farmaceuta je prilično nerealna s obzirom na to da se svake godine upiše 30 studenata, od čega prosječno diplomira petnaestak godišnje, što apsolutno ne korenspodira sa brojem apoteka u našoj zemlji.

O statusu farmaceuta koji su zaposleni u državnim apotekama dovoljno govori egzaktan podatak da nijesu bili obuhvaćeni povećanjima zarada u sektoru javnog zdravstva, te je njihov koeficijent 11,30 dok je za ljekare, stomatologe i veterinare osnovni koeficijent zarade 15,99. Takva diskriminacija upravo onemogućava Montefarm da bude konkurentan i obezbijedi farmaceutima adekvatna lična primanja u odnosu na privatni sektor.

Što se tiče jednog neformalnog razgovora gdje je pominjana isključivo samo mogućnost uspostavljanja saradnje, to je prvenstveno podrazumijevalo dobijanje informacija kakva je politika upisa samog univerziteta. Preporuke Farmaceutske komore i Medicinskog fakulteta UCG da se naši farmaceuti školuju na renomiranim univerzitetima o trošku države, Montefarm podržava. Mi smo se ovdje rukovodili potrebama naše ustanove i našeg kadra koji je iskazao interesovanje za daljim profesionalnim usavršavanjem. Ukoliko Komora i Medicinski fakultet imaju načina da obezbijede dovoljan broj licenciranih farmaceuta, naročito u sjevernoj regiji, Montefarm će im biti zaista zahvalan.

Diskusije kako da se finansiraju budući studenti farmacije i gdje - ko god ima neki konkretan predlog, sugestiju i ideju, pozivamo ga da se uključi u rješavanje ovog evidentnog problema koji traje već duži niz godina. Mi smo spremni na svaku vrstu saradnje u skladu sa regulativama. Od izuzetnog značaja nam je da sva sredstva, i iz budžeta i sopstvena, ostanu upravo u Crnoj Gori.

To što se već dugi niz godina nije riješio problem realnog broja apoteka shodno broju stanovnika, a prema standardima EU, upravo je dovelo do nedovoljnog broja farmaceuta na tržištu rada. Tako, na primjer, u Moskovskoj ulici u Podgorici postoji jedna državna i šest privatnih apoteka, dakle minimum 14 diplomiranih farmaceuta samo u jednoj podgoričkoj ulici obavlja svoju profesiju od ukupno 600 licenciranih.

Da sumiramo, veoma nam je drago što smo na ovaj način, i pored tendencioznih mediskih konstrukcija, uspjeli da pokrenemo jedno izuzetno važno pitanje za sve diplomirane farmaceute u Crnoj Gori i skrenemo pažnju na realan problem koji već godinama postoji u farmaceutskom sektoru.

Kada je u pitanju ova tema, ‘Montefarm’ se više neće oglašavati”, zaključili su iz “Montefarma”.

Bonus video: