Škola „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću izložbom obilježila svoj Dan

Na izložbi je predstavljeno 80 radova, a njihov mentor je izrazio nadu da će resorno ministarstvo vratiti fond časova likovne kulkture na dva sedmično, jer djeca, ali i predmet, to zaslužuju

4010 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa izložbe učenika OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića, pod nazivom „Perspektive“ povodom Dana škole, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa izložbe učenika OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića, pod nazivom „Perspektive“ povodom Dana škole, Foto: Svetlana Mandić

Izložbom likovnih radova izuzetno talentovanih učenika OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ iz Nikšića, pod nazivom „Perspektive“, ta vaspitno-obrazovna ustanova obilježila je 75 godina rada. Izložba je organizovana u foajeu Nikšićkog pozorišta, a publika je imala priliku da se uvjeri da talenat učenika, koje predvodi akademski vajar i nastavnik likovne kulture, Rajko Sušić, prevazilazi okvire osnovnoobrazovnog procesa.

„Radovi su nastali u okviru likovne sekcije u periodu od 12-15 godina i oni prevazilaze vrijeme koje je nama dato da to uradimo. Rad, posvećenost, zajedničko druženje, pokazuju šta mogu da urade mladi ljudi ukoliko žele. Ovi radovi prevazilaze opšti standard osnovnog obrazovanja. Oni su na nivou srednje umjetničke škole i zaslužuju da izađu iz okvira naše škole“, kazao je Sušić.

Na izložbi je predstavljeno 80 radova, a njihov mentor je izrazio nadu da će resorno ministarstvo vratiti fond časova likovne kulkture na dva sedmično, jer djeca, ali i predmet, to zaslužuju.

„Treba posvetiti pažnju svakom pojedincu, a sa jednim časom je to nemoguće. To je čitava armija djece do koje nemate kad da doprete. Ko zna ko se krije u toj djeci – je li to neki Lubarda, Milunović ili ko zna ko“, kazao je Sušić.

Rajko Sušić
Rajko Sušićfoto: Svetlana Mandić

Direktorica škole Irena Vasiljević kazala je da su učenici i njihov mentor pokazali izuzetnu kreativnost i maštovitost, ali i trud, kao i da izložba slavi ne samo dječiju maštovitost, već i podržava važnost umjetnosti u razvoju svakog djeteta.

„Izložba predstavlja priliku da se divimo izvanrednim djelima koja su plodovi dječijih ruku, uma i srca, ali i instrukcija njihovog mentora, akademskog vajara i nastavnika likovne kulture Rajka Sušića, kome upućujem iskrenu i veliku zahvalnost za sve što je učinio i što čini za naše učenike“, kazala je Vasiljević i dodala da se nada da će im izložba biti podstrek da nastave da istražuju umjetnost i razvijaju svoje talente.

Irena Vasiljević
Irena Vasiljevićfoto: Svetlana Mandić

„Ovi radovi su više od umjetničkih izraza – oni su prozor u djetinjstvo, puno radosti, čuda i istraživanja. Neka ova izložba bude podsjetnik svima nama da treba da čuvamo i njegujemo dječiju maštu i kreativnost. Neka nas njihova neustrašivost inspiriše da se vraćamo svom vlastitom djetinjstvu, gdje su granice mašte bile beskrajne“, poručila je direktorica škole.

Potpredsjednik Opštine Mitar Goranović kazao je da su učenici, vođeni „sigurnom, stručnom i roditeljskom rukom svojih nastavnika“ odabrali prave uzore i inspiraciju pronašli u djelima nenadmašnih velikana likovne umjetnosti poput Van Goga, Lubarde, Pikasa...

Mitar Goranović
Mitar Goranovićfoto: Svetlana Mandić

„Naši mladi umjetnici su svoje emocije, poznavanje i posvećenost umjetnosti veoma uspješno pretočili na platno, 'oslikavajući' tako svojevrsnu odu kreativnosti i maštovitosti“, kazao je Goranović.

Istakao je da je nastavnik likovnog vaspitanja Rajko Sušić po ko zna koji put pokazao da „nepogrješivo prepoznaje kreativne potencijale mladih umjetnika i znalački ih njeguje“.

Program je vodio PR škole, Sait Šabotić, koji je istakao da ih je sve spojila nevjerovatno pozitivna dječija energija, „ona koja prija duši, koja je prijatna za oči i ona koja nas ispunjava novim iskustvima i vrijednostima“.

Sait Šabotić
Sait Šabotićfoto: Svetlana Mandić

U programu je učestvovao i hor škole pod pod rukovodstvom nastavnice Maje Andrijašević, koji je pokazao zbog čega se njihovim nastupima publika uvijek raduje i isprati ih aplauzima.

Izložbi, koja je organizovana u okviru manifestacije „Septembarski dani kulture“, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, prisustvovao su i ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećir Ramčilović i predsjednik SO Nikšič Nemanja Vuković.

Bonus video: