Šta kriju pregovori "Montefarma" i Univerziteta Bijeljina: Lični interes preči od obrazovanja

Snežana Kaluđerović iz CGO pita kakav kvalitet kadra se može očekivati od onih koji su dobili diplome farmacije dok su istovremeno radili u Podgorici. Podgoričko ODT i dalje istražuje da li u Crnoj Gori ima lažnih farmaceuta i stomatologa, na osnovu krivične prijave iz marta ove godine. Iz Ministarstva prosvjete poručili da je studijski program Farmacije na UCG prilagođen tržištu rada, ali i da je na poslodavcima da li će više cijeniti kvalifikaciju stečenu na javnoj ili privatnoj ustanovi visokog obrazovanja

39980 pregleda 60 reakcija 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Upravni organi “Montefarma” treba javnosti da objasne kako i na koji način troše sredstva građana Crne Gore, kao i kojim je to planom predviđeno da se iz tog budžeta mogu plaćati privatne studije farmacije zaposlenima u drugoj državi.

To je za “Vijesti” ocijenila viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Snežana Kaluđerović.

“Bilo bi zanimljivo znati i po kojim se to kriterijumima kvaliteta Farmaceutski fakultet u Bijeljini preporučio da se zaposleni usmjeravaju na isti i da im se plaća školarina od 1.300 eura, umjesto recimo na onaj koji se već u Crnoj Gori finansira iz budžeta i gdje bi možda mogli i besplatno studirati. Kakav se to kvalitet kadra može očekivati od onih koji bi dobili diplome Farmaceutskog fakulteta u Bijeljini, dok su istovremeno radili u Podgorici?”, kazala je Kaluđerović.

Ona je istakla da je i laiku jasno da se farmacija ne može završavati na način da se zaista stekne neko upotrebno znanje po onlajn sistemu i usput jer se radi o oblasti medicine koja je vrlo zahtjevna za izučavanje i traži posvećenost, kao i mnogo direktnog odnosa sa profesorima i vježbi koje se obavljaju na fakultetu.

“Čudno je i što se direktor ‘Montefarma’ nije opredijelio da osnaži i podrži Farmaceutski fakultet Univerziteta Crne Gore i motiviše studente da im budu ustanova obavljanja praktičnog rada čiji će uposlenici oni biti u budućnosti, ili da studentima koje već finansira država dodatno obezbijedi stipendije. Umjesto toga, on se odlučuje za diskreditaciju državnog univerziteta. Postavlja se i pitanje da li su se ovim otvarala vrata za diskriminaciju crnogorskih studenata farmacije na UCG koji redovno i direktno pohađaju studije?”, saopštila je Kaluđerović.

Diskredituju UCG: Kaluđerović
Diskredituju UCG: Kaluđerovićfoto: CGO

Ona je ocijenila i da se stiče utisak da se radi o ogoljenom interesu rukovodstva Farmaceutskog fakulteta u Bijeljini i “Montefarma”, a što bi trebalo da profesionalno zainteresuje i neke državne organe.

“Kao i Državnu revizorsku instituciju da uradi temeljnu reviziju poslovanja ovog javnog preduzeća. Za ovo, naravno, odgovornost snose i oni koji su predložili i imenovali upravu ‘Montefarma’, pa bi bilo dobro da sada čujemo i njihovu poziciju”, zaključila je Kaluđerović.

Ministarstvo prosvjete: Farmacija UCG prilagođena tržištu rada

Komentarišući to što javna ustanova upućuje svoje zaposlene da mogu studirati na Univerzitetu Bijeljina i najavljuju da će pokriti dio troškova studiranja, iz Ministarstva prosvjete su kazali da kontinuirano rade na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Crnoj Gori za kvalifikacije koje su prepoznate na crnogorskom tržištu rada. Poručili su i da je Univerzitet Crne Gore (UCG) renomirana ustanova visokog obrazovanja koja je iškolovala stručnjake u oblasti medicine, farmacije, stomatologije i fizioterapije.

“UCG predstavlja najstariju i najveću visokoškolsku ustanovu u Crnoj Gori. Osnovan je 1974. godine, a danas ga čine 19 fakulteta i dva instituta. Medicinski fakultet u Podgorici je naučno-nastavna jedinica u sastavu Univerziteta Crne Gore, na kome se realizuje pet studijskih programa (medicina, stomatologija, farmacija, primijenjena fizioterapija i visoka medicinska škola). Studijski program Farmacija, akreditovan je 2007. godine, integirsani je studijski program sa jasno definisanim i međunarodno uporedivim ishodima učenja u evropskom prostoru visokog obrazovanja, prilagođen savremenim potrebama društva i tržišta rada”, navodi se u odgovoru ministarstva prosvjete kojim rukovodi Miomir Vojinović.

Resor Vojinovića: UCG iškolovao stručnjake
Resor Vojinovića: UCG iškolovao stručnjakefoto: Luka Zeković

Kazali su da je izbor studija svakako na budućim studentima, ali i odluka o tome da li žele da studiraju na prestižnim univerzitetima, visokorangiranim na međunarodnim rang listama, dok je na poslodavcima da li će više cijeniti kvalifikaciju stečenu na javnoj ili privatnoj ustanovi visokog obrazovanja.

“Ministarstvo prosvjete će i u buduće stvarati ambijent u kome će visoko obrazovanje biti dostupno svim licima što smo pokazali i uvođenjem besplatnih studija svim studentima osnovnih i master studija”, zaključili su iz ministarstva.

Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja nijesu se oglašavali povodom dopisa kojim uprava “Montefarma” upućuje zaposlene da studiraju farmaciju u Bijeljini.

ODT još istražuje lažne farmaceute i stomatologe

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) i dalje istražuje da li u Crnoj Gori ima i koliko lažnih farmaceuta i stomatologa, a na osnovu anonimne krivične prijave o mogućem postojanju falsifikovanih diploma iz država regiona.

“Obavještavam Vas da se navedeni predmet nalazi u postupku izviđaja, te da se preduzimaju dokazne radnje u postupku radi utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja”, saopštio je “Vijestima” rukovodilac ODT Duško Milanović.

Milanović: Predmet se nalazi u postupku izviđaja
Milanović: Predmet se nalazi u postupku izviđajafoto: Boris Pejović

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić u martu ove godine kazao je “Vijestima” da mu je sa podgoričkog Medicinskog fakulteta proslijeđena anonimna krivična prijava o mogućem postojanju falsifikovanih diploma stomatologije i farmacije iz država regiona.

On je rekao da je anonimnu prijavu dalje proslijedio Vrhovnom državnom tužilaštvu koje je, kako su odgovorili “Vijestima”, u rad dostavilo podgoričkom ODT-u.

“Nadam se da će tužilaštvo što hitnije razmotriti navode iz te prijave, jer ako je tačno ono što piše, u velikom smo problemu. Nakon falsifikovanih diploma medicinskih sestara, i u policiji, došli smo u situaciju da nas liječe stomatolozi koji to nijesu, a terapiju izdaju farmaceuti koji to nijesu”, rekao je Miljanić.

Sa Medicinskog fakulteta UCG tada su rekli da je povećan priliv diploma sa fakulteta iz okruženja, što “može biti uzrok inflacije kvaliteta obrazovanja, a time i zdravstvene zaštite koja se pruža u Crnoj Gori”.

Istakli su da povećan priliv diploma sa privatnih univerziteta iz regiona postoji od 2020. godine pa nadalje.

“Posebno diploma sa privatnih fakulteta Bosne i Hercegovine (iz Travnika, Mostara, Tuzle, Brčkog, novije vrijeme Goražda), kao i iz Srbije, a to su uglavnom škole za sestrinstvo iz Beograda, (primjera radi Visoka medicinska škola strukovnih studija “Milutin Milanković” u Beogradu, Visoka zdravstveno-sanitarna škola strukovnih studija “Visan” u Beogradu), zatim sa privatnog Farmaceutskog fakulteta iz Novog Sada, Univerziteta Privredne akademije u Novom Sadu…

“Više diploma, ubjedljivo dolazi sa privatnih fakulteta iz BIH i sa fakulteta za visoke sestre iz Srbije (škole u Zemunu i Beogradu)”, rekli su iz uprave Medicinskog fakulteta.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pokrenulo je akciju “Klaster”, u kojoj je u februaru uhapšeno više od 10 osoba sa više privatnih ustanova visokog obrazovanja, osumnjičenih za krivična djela nezakonito izdavanje i prodaja univerzitetskih diploma.

Bosanski mediji prenose da se istraga vodi protiv Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banjaluka, Evropskog univerziteta u Brčkom, Univerziteta u Travniku, Internacionalnog univerziteta Travnik, kao i Visoke škole za primijenjene i pravne nauke “Prometej” iz Banjaluke.

Bonus video: