Milatović 18. i 19. septembra na Samitu o ciljevima održivog razvoja UN u Njujorku

"Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedmici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine", navodi se u saopštenju

2386 pregleda 5 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Pod okriljem Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće 18. i 19. septembra Političkom forumu visokog nivoa o ciljevima održivog razvoja - SDG Samitu, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

"Šefovi država i vlada okupiće se u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG)", saopšteno je.

Milatović će, dodaje se u saopštenju, govoriti na liderskom dijalogu "Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ koji treba da odgovori na pitanje potrebnih kapaciteta institucija da dalje ojačaju javne politike i aktivnosti u oblasti održivog razvoja, kao i da identifikuje prepreke na tom putu.

"SDG Samit, koji predstavlja središte rada UN na temu održivog razvoja otvoriće generalni sekretar UN Antonio Gutiereš, predsjednik Generalne skupštine UN Denis Frensis i Paula Narvaez, predsjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta. Usvajanje političke deklaracije na ovom Samitu biće važan signal država članica na početku nedjelje Generalne skupštine UN-a", stoji u saopštenju.

Ovo je, kako se navodi, jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedmici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine.

"Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja. Ovi ciljevi važni su jer se njihovim dostizanjem osigurava bolja budućnost i ostavlja u nasljeđe narednim generacijama zdravije, čistije i stabilnije okruženje", saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja, navodi se, obuhvataju važne teme od društvenog značaja kao što su: zdravlje, obrazovanje, borba protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti, rodna ravnopravnost, dostojanstven rad, stabilnost, klimatski izazovi, mir i snažne institucije.

Bonus video: