Davno oduzeta zemlja drma kasu „Budvanske rivijere”

Viši sud presudio da je državna kompanija dužna Opštini Budva 1,25 miliona eura, a procjenjuje se da bi suma sa kamatom mogla da dostigne dva miliona...

27715 pregleda 48 reakcija 14 komentar(a)
Riječ je o zemljištu naspram Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović
Riječ je o zemljištu naspram Svetog Stefana, Foto: Vuk Lajović

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” dužna je da isplati Opštini Budva više od 1,3 miliona eura, koje je lokalna uprava još prije deset godina isplatila porodici Luketić na ime prije šest decenija nacionalizovanog zemljišta ispred grad-hotela “Sveti Stefan”.

Prema presudi podgoričkog Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, ukinuta je presuda kotorskog Osnovnog suda, te usvojen tužbeni zahtjev Opštine Budva.

Riječ je o zemljištu od oko 2.500 kvadrata koje je nacionalizovano šezdesetih godina prošlog vijeka od pokojne Stane Luketić, a na kome su u međuvremenu izgrađene tehničke pomoćne prostorije sa kotlarinicom - javnosti poznate dvije nelegalne betonske građevine pored poslovnog centra, naspram grad-hotela.

U međuvremenu, hotelskim kompleksom, pa ni spornim zemljištem, više ne gazduje HG “Budvanska rivijera”, već je kompleks prije četiri godine ustupljen novoj kompaniji “Sveti Stefan hoteli”, koje ga izdaje u zakup firmi “Adriatic properties”.

“Usvaja se tužbeni zahtjev Opštine Budva, pa se obavezuje tužena HG ‘Budvanska rivijera’ da na ime naknade za ustupljeno zemljište isplati 1.259.469 eura, sa zateznom kamatom”, piše u presudi Višeg suda.

Suma sa kamatom procjenjuje se da bi mogla da dostigne dva miliona eura, što bi, ukoliko Opština bude insistirala da se odmah naplati od “Budvanske rivijere”, moglo ugroziti poslovanje kompanije koja je protekle dvije godine ostvarila dobre poslovne rezultate. Najveća hotelska kompanija u većinskom vlasništvu države prošlu godinu je završila sa 2,6 miliona eura neto dobiti, skoro za trećinu više nego godinu ranije.

U toj kompaniji “Vijestima” je rečeno da još nijesu dobili presudu, ali su istakli da su uvjereni da će sa Opštinom Budva naći rješenje.

Apsurdno je to, kako je “Vijestima” rečeno, što se naplata naknade, koju je 2010. Opština isplatila predstavnicima porodice Luketić, sada potražuje od “Budvanske rivijere” koja faktički nije ni uknjižena na tu zemlju. Navode da je na zemlju uknjižena kompanija “Sveti Stefan hoteli”, koja od nje i ubira zakupninu.

“Predmet spora je zahtjev Opštine Budva da im HG ‘Budvanska rivijera’ na ime naknade za ustupljeno gradsko-građevinsko zemljište isplati iznos od 1,3 miliona eura. Svoj zahjev zasniva na tvrdnji da je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka sproveden postupak nacionalizacije neizgrađenog gradsko-građevinskog zemljišta od tadašnjih vlasnika. Kako naknada nije plaćena nasljednici pokojne Stane Luketić pokrenuli su postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru, koji je okončan usvajanjem tužbenog zahtjeva, a kojim je Opština Budva obavezana da isplati naknadu za nacionalizovano zemljište”, piše u presudi.

Dodaje se da je tom presudom Opština Budva obavezana da ranijim vlasnicima nacionalizovanog gradsko-građevinskog zemljista isplati ukupno 1.367.360,00 eura.

Na tu presudu se žalila lokalna uprava, izvršeno je vještačenje, da bi na kraju presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. septembra 2009. godine Opština Budva izgubila spor, odnosno presuđeno je da je njena obaveza da predstavnicima porodice Luketić isplati 1,3 miliona eura, što je i učinjeno u godinama nakon pravosnažnosti presude, nerijetko i prinudnim putem.

A prije šest decenija nacionalizovanu zemlju Opština Budva je dala tadašnjem ugostiteljskom preduzeću “Sveti Stefan Miločer” iz koga je kasnije nastala HG “Budvanska rivijera”, a na koju je do 2019. zemlja bila uknjižena.

TOMOVA ZAKLADA

Stana je udovica nekada jednog od najbogatijih Budvana i najvećeg filantropa - Toma Luketića, čiju je kompletnu imovinu otela država.

Tomo Luketić ostavio je kompletnu imovinu, više od 40 hiljada kvadrata od Staroga grada do sadašnje Jadranske magistrale za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Kompletnu imovinu je Opština i država Crna Gora otela i uknjižila, a nasljednici porodice Luketić izgubili su sve pravne borbe da se preostali, neizgrađeni dio, vrati u Zakladu, izvrši obeštećenje i napravi fond za školovanje djece, čime bi se ispunila testamentarna volja velikog Budvanina.

Usvaja se tužbeni zahtjev Opštine Budva, pa se obavezuje tužena HG ‘Budvanska rivijera’ da na ime naknade za ustupljeno zemljište isplati 1.259.469 eura, sa zateznom kamatom, piše u presudi Višeg suda

Nekada najbogatiji čovjek Budve nije imao djece, a testamentom, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927. godine, naveo je: “Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime ‘Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića’”.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, sve do 1991. bila je uknjižena na Zakladu, kada se na volšeban način preknjižava na lokalnu upravu.

Na Luketićevoj uzurpiranoj zemlji nikle su stambene zgrade, kuće, “Zeta film”, a preostali neizgrađeni dio na meti je građevinskih biznismena.

Planskim dokumentima ucrtani su soliteri, poslovno-stambeni kompleksi.

Sud u Strazburu odbio je zahtjev Fondacije da im se imovina vrati.

Kako je ranije promovisano, Opština na mjestu Tomove kuće namjerava da gradi multifunkcionalni centar na četiri nivoa, ukupne površine 3.450 kvadrata.

Bonus video: