Mještani Gornjeg grahovskog polja dobili vodovod

Vodovod će, prema riječima predsjednika opštine Nikšić olakšati život domaćinstvima koja borave i žive u tom kraju, da mogu da se bave poljoprivredom

3857 pregleda 6 komentar(a)
Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom polju, Foto: Privatna arhiva
Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom polju, Foto: Privatna arhiva

„Grahovo je mjesto koje se ne raseljava, nego naseljeva. Riječ je o Mjesnoj zajednici koja se prostire na 26 hiljada hektara, koja ima veliki potencijal za poljoprivredu, ali i za turizam, jer je Grahovo, što se tiče turizma, 'vrata' Nikšića. Vodovod znači opstanak dobrog dijela Grahova i njegovih uzornih domaćina i poljoprivrednika“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Grahovo, Aćim Dabović prilikom puštanja u rad vodovoda u gornjem Grahovskom polju.

Zahvalio se Opštini Nikšić što su realizovali tako važnu investiciju za taj kraj, uz nadu, da će zajedno riješiti i druge probleme koji postoje na području Grahova, a kojih nije malo i odnose se na putnu infrastrukturu, uredno snabdijevanje električnom energijom...

„Imam 70 godina. Ovo sam čekao i dočekao. Hvala vam i uvijek nam dobro došli“, kazao je Ljubo Milović koji se, u ime mještana, zahvalio Opštini i izvođaču radova, nikšićkom preduzeću Vodovod i kanalizacija.

Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom polju
Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom poljufoto: Privatna arhiva

Vodovod će, prema riječima predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, olakšati život domaćinstvima koja borave i žive u tom kraju, da mogu da se bave poljoprivredom.

„Grahovo zaista jeste na neki način i poljoprivredni i turistički biser naše opštine i mi vrlo računamo na njegove potencijale kao Opština Nikšić i u promociji turističke ponude našeg grada veoma vodimo računa o tome šta su potencijali Grahova i prezentujemo to i u Crnoj Gori i u regionu, a i šire. To ćemo raditi i u budućnosti i gledaćemo da određeni infrastrukturni projekti i određene investicije završe upravo u ovoj Mjesnoj zajednici“, kazao je Kovačević.

Istakao je da su ponosni na realizovani projekat i najavio nove, a među njima i gradnju hotela, ističući da je uvjeren da će Grahovo, koje ima idealan geografski položaj, privući investitore.

Direktor preduzeća “ Vodovod i kanalizacija“ Željko Cicmil kazao je da su izgradili 7,5 kilometara vodovodne mreže sa koje će se vodom snabdijevati 30 domaćinstava Gornjeg grahovskog polja.

Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom polju
Puštanje u rad vodovoda u gornjem Grahovskom poljufoto: Privatna arhiva

„Prvi objekat je smješten pored magistralnog cjevovoda koji ima dest kubika i dvije pumpe čija je snaga deset kilovata. Kroz cjevovod se voda distribuira u gornji objekat koji ima 20 kubika“, kazao je Cicmil.

Vrijednost radova je 242.000 eura, a nadzor je vršila Agencija za planiranje i projektovanje Opštine Nikšić.

Svečanom otvaranju novog vodovoda, pored mještana, prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković i šef kabineta predsjednika Opštine Marko Perućica.

Bonus video: