Žugić: Žabljaku neophodna podrška države, uspješno smo odgovorili na izazove

"Na današnji dan Opština Žabljak nema dugovanja ni prema fizičkim ni prema pravnim licima", kazao je predsjednik te lokalne samouprave

4400 pregleda 5 komentar(a)
Žugić, Foto: Facebook/Opština Žabljak
Žugić, Foto: Facebook/Opština Žabljak

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić kazao je, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine, kako je siguran da će kroz kapitalni budžet države ulaganja u Žabljak u narednom periodu biti znatno veća nego do sada.

"Podrška države i centralne vlasti nam je neophodna, a mi ćemo kroz Prostorno-plansku dokumentaciju i projektne zadatke stvarati optimalne uslove da do nje i dođe", rekao je Žugić u obraćanju, kako je saopšteno iz Opštine.

On se osvrnuo na rezultate lokalne samouprave u devet mjeseci otkako su preuzeli rukovođenje Opštinom.

"Od tada pa do današnjeg dana, u svjetlu brojnih i naslijeđenih problema, lokalna samouprava i njeni izabrani predstavnici odgovorili su na jedan kvalitetan način svim onim izazovima koji su pred nas stavljeni. Politički predstavnici građana za ovih devet mjeseci dokazali su da imaju i snage i volje i načina da se uspješno uhvate u koštac sa naslijeđenim problemima, da stvaraju nove vrijednosti i što je najbitnije, da budu uzorni domaćini i gradu i svakom njegovom žitelju", naveo je Žugić.

Kazao je da su konsolidovane javne finansije i "dodatna vrijednost u budžetu Opštine Žabljak" dokaz "da smo na pravom putu".

"Realizacija budžeta u visokom procentu, izuzetno visoka naplata poreza, i svih onih naknada od kojih zavisi funkcionalnost lokalne samouprave, prije svega poreza na nepokretnost i naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, popis nelegalnih objekata, suficit u budžetu nova su vrijednost koja će nam omogućiti realizaciju planiranih aktivnosti", naveo je Žugić.

Ukazao je, između ostalog, da će planirani budžet Opštine za 2023. od 4,95 miliona nakon rebalansa iznositi oko 5,3 miliona.

"Sve obaveze se redovno izmiruju, zaposleni uredno ostvaruju svoje zarade, prihodna strana nedvosmisleno ima primat u odnosu na rashodnu. Na današnji dan Opština Žabljak nema dugovanja ni prema fizičkim ni prema pravnim licima. Dokaz da se u prethodnom period u domaćinski radilo i poslovalo, a prošlo je svega devet mjeseci", dodao je.

Kazao je da je tekuća godina za novu lokalnu vlast "bila pokazna po mnogo čemu": "Naslijeđeni budžet i naslijeđeni projekti ograničavali su nas u stvaranju novog infrastrukturnog zamaha. Uprkos i toj činjenici nova lokalna vlast je uspješno privela a jedan dio privodi kraju, svih onih infrastrukturnih projekata koji su kapitalnim budžetom opštine za 2023. godinu planirani".

Podsjetio je na radove na lokalnim saobraćajnicama.

"Na današnji dan imamo završenu i izgrađenu modernu saobraćajnicu u užem gradskom jezgru, sa svom pratećom infrastrukturom, kanalizacijom, trotoarima i javnom rasvjetom, ulicu Crnogorsku, za čiju smo izgradnju iz kapitalnog budžeta izdvojili 154.000 eura. Radovi na ulici Božidara Žugića ulaze u završnu fazu. Za sanaciju te ulice izdvojeno je 68.000 eura. Uspješno smo izvršili modernizaciju i sanaciju ulice Vilotija Blečića ka nekadašnjem Vojnom odmaralištu, u dužini od oko 550 metara i na taj način omogućili kako našem stanovništvu tako i turistima da jednim ljepšim i savremenijim putem stižu do naplatne rampe za ulaz na Crno jezero. Vrijednost radova je bila oko 30.000 eura", naveo je Žugić.

Rekao i da su u toku završni radovi na izgradnji javne rasvjete u naseljima Pejov do, Tmajevci i Meždo, a ukupna vrijednost radova je 98.000 eura.

"Za potrebe komunalnog preduzeća izvršili smo nabavku kanti za selektivno odlaganje otpada, ukupne vrijednosti 15.000 eura. Ulaganja u infrastrukturu na ruralnom i prigradskom području za nas su predstavljala i predstavljaće bitan segment i nezaobilazna su stavka u svim našim planovima i projekcijama. U putnu infrastruktiru na seoskom području uložili smo 800.000 eura i ugradili oko 12 kilometara novog asfaltnog zastora. Preko 30 kilometara makadamskih puteva je opravljeno i obnovljeno. Izgradili smo mini vodovode na području Šaranaca, novi vodovod do sela Ninkovića, uspješno se šprivode kraju radovi na izgradnji vodovoda do tzv. Ekonomije. Izvršili smo sanaciju vodovoda u naselju Dobri nugo", dodao je predsjednik Opštine Žabljak.

Kazao je da su planom podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima omogućili da poljoprivrednici po prvi put mogu ostvariti čitav set uzgojnih i razvojnih premija. Za isplatu istih, nabavku sjemena, podršku u kombajniranju žitarica, izdvojeno je više od 120.000 eura. Kazao je da su to dokazi da lokalna vlast "selo i seljaka visoko pozicionira na listi svojih prioriteta".

Žugić je kazao da lokalnu vlast do kraja godine očekuje još nekoliko krupnih infrastrukturnih projekata koji će "umnogome promijeniti" lice grada.

"Završen su tenderi i izabrani su izvođači radova na projektima: sanacije i rekonstrukcije trotoara u glavnoj gradskoj ulici, u dužini od 1600 metara, vrijednost radova oko 170.000 eura; tender za izgradnju novog i modernog dječjeg igrališta. Vrijednost radova je 20 000 eura", dodao je.

Predsjednik Opštine Žabljak je kazao i da se za dva dana završava tenderski postupak za sanaciju i rekonstrukciju ulice Svetog Save, a ukupna vrijednost radova je 100.000 eura.

"Izradili smo glavni projekat nove zgrade komunalnog preduzeća. U toku je revizija projekta. Nakon čega slijedi prijava građenja jednog velelepnog objekta koji će u bitnoj mjeri rasteretiti poslovne knacelarije JKP I LSU. Izradu glavnog projekta je nakon naše aplikacije I špozitivne ocjene finansirala ZOCG u vrijednosti od 17.700 eura", naveo je Žugić.

Najavio je da će prvog oktobra biti raspisan javni konkurs za izradu idejnog rješenja za izgradnju Trga durmitorskih ratnika. Početak radova očekuje se u 2024. godini.

"Konačno, nakon niza nepredviđenih okolnosti stvaraju se preduslovi da otpočnemo radove na sanaciji deponije. Za tu namjenu je ove godine opredijeljeno 570.000 eura. Donacijom Vlade Slovenije i njihove razvojne agencije obezbijedili smo 492.000 eura za realizaciju ovog projekta", dodao je.

Žugić je rekao da su posebno ponosni što su njihovi napori i intenzivna komunikacija sa državnim organima i institucijama, prvenstveno sa Agencijom za zaštitu životne sredine, doprinijeli da se realizuje projekat asfaltiranja puta do sela Tepca u dužini od 6.5 kilometara. Vrijednost radova je million i 85 hiljada eura. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta države. "Na ovaj način smo pokazali da jedan kvalitetan i studiozan pristup problem uvijek daje dobre rezultate", kazao je on.

Rekao je da su, zahvaljujući službi predsjednika Opštine koja se bavi pisanjem projekata, pripremili dokumentaciju i predali za aplikaciju za šest projekata, čija je ukupna vrijednost oko million eura. "Posebno ističemo našu aplikaciju koju smo predali zajedno sa opštinama Trebinje i Herceg Novi, a koja se tiče izgradnje muzeja durmitorskog kraja. Sredstva koja bi opštini mogla biti opredijeljena iznose oko 350.000 eura", dodao je Žugić.

Kazao je da su pomagali smo institucije sporta, vaspitno-obrazovne ustanove, nevladine organizacije i kulturno-umjetnička društva sa područja Žabljaka.

"U toku ljetnje turističke sezone Žabljak je bio domaćin brojnim kulturnim i sportskim dešavanjima. Želja lokalne vlasti da se epicentar dešavanja preseli u centar grada na prostor budućeg trga, pokazala se kao pun pogodak. Obezbijedili smo finansijska sredstva za održavanje prvenstva Crne Gore u tekbolu i basketu, finasijski pomogli održavanje GMIF-a i WBA u okviru kojih smo imali priliku da na gradskom trgu imamo niz koncarata od kojih izdvajam koncert Bilje Krstić i orkestra Bistrik", naglasio je Žugić.

Kazao je i da intenzivno učestvujeu u pripremamama za predstojeću zimsku turističku sezonu.

"Do kraja 2023. godine imaćemo pripremljenu projektnu i dokumentaciju koja će nam omogućiti realizaciju bitnih INF projekata u 2024. godini", dodao je.

Žugić je rekao da lokalna preduzeća čiji je osnivač Opština "dobijaju svoj puni smisao", te da "svojim aktivnim i predanim radom" postaju servis građana.

"Ostaje nam obaveza da u narednom periodu vodimo odlučnu borbu protiv BSI i da radimo na valorizaciji i zaštiti našeg prostora, kao našeg najvećeg resursa", rekao je Žugić.

Kazao je da 40.000 noćenja u avgustu ove godine i 140.000 turista koji su posjetili Nacionalni park Durmitor obavezuju lokalnu samoupravu i državnu vlast da se na kvalitetan način posvete razvoju Žabljaka.

Bonus video: