Formiran predmet protiv Fatića, čeka se nalaz obdukcije i vještačenja dijela tijela

Prema saznanjima “Vijesti”, pacijent je u Kliničkom centru preminuo nekoliko dana nakon operacije, a anesteziolog je tražio da se obavi obdukcija. Porodica optužuje hirurga da je prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz Kliničkog centra iznio dio ljudskog tijela, Fatić ne odgovara na pitanja “Vijesti”...

67823 pregleda 397 reakcija 67 komentar(a)
Tvrde da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima: Klinički centar, Foto: KCCG
Tvrde da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima: Klinički centar, Foto: KCCG

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv vaskularnog hirurga Nikole Fatića, po prijavi porodice pokojnika zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela.

Rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović “Vijestima” je juče kazao da su u tom predmetu već preduzeli određene radnje, ne preciziravši koje.

Kćerka pokojnog pacijenta, Jelena Perović-Stanjević saopštila je juče Televiziji Vijesti da ima puno povjerenje u rad policije i pravosudnih organa i da vjeruje da će na objektivan način ispitati sve okolnosti ovog slučaja. Istakla je da je njihov jedini cilj da dođu do istine o načinu na koji je operisan njihov otac, odnosno da li je to urađeno u skladu sa pravilima medicinske struke.

“Vijesti” su juče objavile da je policija u petak pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra (KC) po prijavi porodice pokojnika da je Fatić prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove iznio dio ljudskog tijela. “Vijestima” je više izvora nezvanično saopštilo da je saslušano više osoba i da su zaposleni na vaskularnoj hirurgiji u subotu ujutro u ostavi tog odjeljenja KC-a pronašli teglu u kojoj je, kako se pretpostavlja, dio abdominalne aorte, koju je Fatić, kako tvrdi porodica pokojnika, prethodno odnio iz te zdravstvene ustanove.

Ta informacija u subotu je nezvanično potvrđena iz više izvora u Upravi policije, ali i KC-a.

Osnovno državno tužilastvo, prema nezvaničnim saznanjima, dalo je u subotu nalog da se pronađeni materijal uputi na vještačenje.

Fatić u protekla dva dana nije odgovarao na pozive i poruku “Vijesti”...

Prema saznanjima “Vijesti”, pacijent je u KC-u preminuo nekoliko dana nakon operacije koju je Fatić uradio prije dvadesetak dana.

Izvori “Vijesti” kazali su da je operaciju prvobitno trebalo da urade dvojica starijih vaskularnih hirurga, ali se porodica odlučila za Fatića.

Pacijent je, tvrde, preminuo nekoliko dana nakon operacije, a porodica je podnijela krivičnu prijavu zbog nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom.

Obdukciju pacijenta, kako je saopšteno “Vijestima”, tražio je dežurni anesteziolog. Izvori su pojasnili da nalaz patoanatomske obdukcije još nije gotov.

“Vijesti” su juče, pozivajući se na izvore iz policije i KC-a, objavile da je član porodice pokojnika prilikom posjete Fatićevoj privatnoj ordinaciji navodno uočio teglu na kojoj je pisalo ime i prezime pokojnog pacijenta, zbog čega je navodno i podnesena prijava da je ljekar navodno prikrivao dokaze i protivpravno iznio iz ustanove dio trbušne aorte.

Više izvora kazalo je “Vijestima” da dio trbušne aorte ljekar nije smio da iznese iz ustanove u kojoj je rađena operacija.

Član 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisuje da se sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni postupa na način koji propisuje Ministarstvo zdravlja, uz saglasnost nadležnog organa opštine.

“Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, piše u tom članu Zakona.

Prema saznanjima "Vijesti", pacijent je u KC-u preminuo nekoliko dana nakon operacije koju je Fatić uradio prije dvadesetak dana

“Vijestima” je u subotu nezvanično saopšteno da su pripadnici Uprave policije po nalogu tužilaštva u petak pretresli prostorije Fatićeve ordincije i KC.

Iz Kliničkog centra su u subotu zvanično potvrdili da policija vodi istragu po prijavi. Nijesu, međutim, precizirali protiv koga.

Na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je policija pretresala prostorije te ustanove, po prijavi za prikrivanje dokaza i nesavjesnog liječenja sa smrtnim ishodom i šta će preduzeti povodom tog slučaja, odgovorili su:

“Potvrđujemo da je policija vršila istragu u skladu sa prijavom koju je imala i u potpunosti sarađujemo kao i uvijek sa svim državnim organima. Svoje postupke Klinički centar Crne Gore će uskladiti sa rezultatima istrage koju policija sprovodi bez prejudiciranja istih.”

Bonus video: