Rakočević: Direktorica ASK-a ne dostavlja tražene podatke, pokušava da sakrije nezakonitosti

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa tražio da mu se dostavi informacija o uplaćenim dnevnicama za pojedinačna službena putovanja u zemlji i inostranstvu, kartice potrošnje goriva službenih automobila...

3347 pregleda 5 komentar(a)
Rakočević, Foto: TV Vijesti
Rakočević, Foto: TV Vijesti

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević saopštio je da im direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović nije dostavila informacije koje su od nje tražili, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Kazao je da zato “osnovano sumnjaju" da direktorica ASK-a "pokušava da sakrije svoja nezakonita djelovanja i nepočinstva”.

Rakočević je naveo da su Jeleni Perović 7. avgusta zvanično predali četiri zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama. "Kako su svi rokovi za dostavu informacija od strane ASK-a istekli, zvanično smo predali i žalbu na nedostavljanje traženih informacija prema Agenciji za zaštitu ličnih podataka, od koje očekujemo maksimalnu ekspeditivnost i poštovanje rokova, jer u prošlosti u nekim slučajevima nije postupala u skladu sa zakonskim imperativima", navodi on.

Rakočević je od direktorice ASK, između ostalog, tražio da mu dostavi informaciju o uplaćenim dnevnicama za pojedinačna službena putovanja u zemlji i inostranstvu, odluke o isplati varijabilnog dijela zarade sa predlozima neposrednog rukovodioca organizacionih jedinica, kartice potrošnje goriva službenih automobila...

Kazao je da su Sindikat uprave pravosuđa i Sindikat ASK-a, sumnjajući na "brojne malverzacije" direktorice Agencije, pored traženih informacija podnijeli više krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, "u smislu nezakonitog, nedomaćinskog rada i sticanja materijalne koristi direktorice i sa njom uvezanih bliskih lica".

"Pitamo je zašto otvoreno prijeti zaposlenima, ako smatra da je njen rad zakonit i častan. Zašto ih putem otvorenog mobinga pritiska i tjera da se ograđuju od izjava i postupaka sindikata. Odgovor je jednostavan, zato što direktorica ima mnogo repova iza sebe koje više ne može da sakrije", rekao je Rakočević.

Zaposleni u ASK-u, kako dodaje, najbolje znaju kompletno stanje u toj instituciji. "Veliki broj odlučnih i hrabrih pojedinaca koji rade u ovoj instituciji gotovo od njenog osnivanja neće dozvoliti da neko zarad ličnih interesa i zarad zaštite svojih nečasnih prijatelja iz prošlih vremena degradira i uništi ovaj tako značajan državni organ", saopštio je Rakočević.

Bonus video: