Ambasador Palestine: Nikšić da ne bude partner izraelskoj vladi koja prihvata najnoviju verziju fašizma

Alhantuli pozvao predsjednika Opštine Nikšić da preispita odluku o gradnji spomenika na Kapinom polju

7154 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantuli uputio je pismo predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću, u kojem ga poziva da preispita odluku o gradnji spomenika „Velveta“ na Kapinom polju.

"Sa ogorčenjem pratim vijesti iz opštine Nikšić i Vaš lični angažman na projektu izgradnje spomenika koji obilježava tranzit ratnih aviona 1948. godine, koji su učestvovali u ratnim zločinima nad mojim narodom te godine", naveo je Alhantuli u pismu Kovačeviću, kako je saopšteno iz Ambasade Palestine.

Kovačević je prije par sedmica obišao radove na grandji spomenika sa ambasadorom Izraela Jahelom Vilanom, koji je tom prilikom ocijenio da će izgradnja spomenika značajno uticati na turistički potencijal Nikšića.

"Povodom Dana opštine Nikšić, dozvolite mi da posredstvom Vas kao predsjednika Opštine Nikšić uputim iskrene čestitke građanima Nikšića i da vam poželim napredak i uspjeh. Na današnji dan, građani Nikšića sa ponosom i pravom slave oslobođenje od fašista, jer je grad prepoznat kao jedan od prvih revolucionarnih frontova ustanka protiv strane okupacije i ugnjetavanja tokom Drugog svjetskog rata. Upravo u tom činu mi, palestinski narod, nalazimo zajedničke vrijednosti i principe sa građanima Nikšića, vrijednosti pravde i slobode, principe odbijanja i otpora stranim okupatorima uprkos visokoj cijeni koju plaćamo", naveo je Alhantuli.

Kazao je da se palestinski narod već 75 godina "neumorno odupire najnasilnijoj i najzločnijoj stranoj okupaciji, okupaciji Izraela".

"Vrhunac ove istorijske nepravde bila je Nakba iz 1948. godine. Nakba (katastrofa), koja se desila 1948. godine u Palestini, opisuje proces etničkog čišćenja u kojem je nenaoružana nacija uništena i njena populacija sistematski ubijena i raseljena od strane cionističkih terorističkih grupa kako bi se stvorio takozvani Izrael u Palestini. Zločini cionističkih grupa uključivali su i više od 70 masakara u kojima je ubijeno više od 15 hiljada Palestinaca, kako hrišćana tako i muslimana. Više od 531 palestinskih gradova i sela je uništeno, raseljeno je više od 900 hiljada Palestinaca od ukupno 1.4 miliona, kolika je ukupna populacija stanovništva Palestine bila u to vrijeme", dodaje Alhantuli.

Nakba, kako je rekao, i dalje traje.

"Palestinci na Okupiranoj Palestinskoj Teritoriji uključujući i Jerusalim i dalje žive pod vojnom okupacijom strane sile i uskraćena su im najosnovnija ljudska prava. Iako je skoro nezamislivo da u 21. vijeku može postojati toliki nivo kršenja ljudskih prava i međunarodnih zakona, kao i da sve to traje već decenijama, i dalje veliki broj ljudi nema pravu sliku o stvarnosti u Palestini i svakodnevnom životu Palestinaca. Ipak, sa ogorčenjem pratim vijesti iz opštine Nikšić i Vaš lični angažman na projektu izgradnje spomenika koji obilježava tranzit ratnih aviona 1948. godine koji su učestvovali u ratnim zločinima nad mojim narodom te godine. Ako je jugoslovensko rukovodstvo u to vrijeme bilo prevareno i dozvolilo da se ova akcija desi, vrlo tajno, a da za to nisu znali ni građani Nikšića, Jugoslaviji nije trebalo dugo da otkrije kolonijalnu i fašističku prirodu Izraela i da odluči da prekine sve veze sa Izraelom, i da ih nikada ne obnovi sve do raspada SFRJ-a. Ovo potvrđuje da je tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina Palestinska Oslobodilačka Organizacija PLO, kao jedini predstavnik palestinskog naroda, na čelu sa pokojnim predsjednikom Jaserom Arafatom, dobijala punu političku, ekonomsku i vojnu podršku Jugoslavije i predsjednika Tita lično", kazao je Alhantuli.

Kazao je da Nikšić i njegovi građani "ne bi imali čime da se ponose u ovakvom projektu".

"Nadam se da će vam ove istorijske činjenice pomoći prvo da ispravite iskrivljene informacije koje se spominju u Opštinskim propisima - SLCG br.32 od 06.07.2023. godine, i drugo da preispitate svoju odluku da nastavite sa ovim projektom. Grad Nikšić i njegovi hrabri građani ne bi imali čime da se ponose u ovakvom projektu, naprotiv, ovo će biti iskorišteno samo da se prikriju neprekidni zločini koje čini Izrael, okupatorska sila, i učine Vas partnerom sadašnje izraelske vlade koja otvoreno prihvata najnoviju verziju fašizma", zaključio je ambasador Palestine.

Bonus video: