"Podstanarima se ne može pomoći na način kako je to tražio DPS"

"Jednostavno ne možete pomoći nekome za koga ne znate da postoji, a to su u ovom slučaju podstanari. Već decenijama niko nije vodio brigu o podstanarima niti davao konkretne predloge kako rješavati problem"

4293 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podstanarima se ne može pomoći na način kako je to na današnjoj konferenciji za medije tražio DPS (Demokratska partija socijalista), saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Udruženje podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Poslanik DPS Nikola Milović kazao je na današnjoj pres konferenciji da ta partija predlaže paket mjera za očuvanje životnog standarda građana koji uključuje, između ostalog, umanjenje akciza na gorivo za 50 odsto i jednokratnu pomoć podstanarima od po 300 eura.

"Jednostavno ne možete pomoći nekome za koga ne znate da postoji, a to su u ovom slučaju podstanari. Već decenijama niko nije vodio brigu o podstanarima niti davao konkretne predloge kako rješavati problem. Ono što je Udruženje podstanara već tri godine konstantno napominjalo i tražilo je upravo da se krene sa izradom Registra podstanara kako bi ovakvi predlozi o pomoći imali smisla. Ovako ovakvi predlozi su u najmanju ruku potpuno besmisleni", ističe se u saopštenju Udruženja podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Oni su dodali da znaju kako je funkcionisao socijalni program Glavnog Grada za subvencionisanje podstanara.

"Od preko 12.000 podstanara koliko minimalno ima Glavni grad jedva je 150 dobilo subvencije. Upravo zato što nisu postojali ugovori o zakupu što je bio glavni uslov da bi ostvarili pravo na subvencije. I tada je Udruženje podstanara tražilo od tadašnje Administracije Glavnog Grada da zajednički radimo na tom projektu kako bi broj subvencionisanih podstanarskih porodica u Glavnom Gradu bio mnogo veći. Nije bilo sluha na naše sugestije. Zato čudi ovakav zahtjev DPS-a kada i sami znaju da je to nemoguće barem za 90% podstanara koji nemaju potpisane ugovore sa stanodavcima. Zato je Udruženje podstanara krenulo samoinicijativno da formira Registar podstanara. Samo na taj način ovakvi predlozi ili zahtjevi mogu biti realni sprovodivi u djelo. Sve mimo toga je politički populizam", zaključuje se u saopštenju Udruženja podstanara Crne Gore-Moj Dom.

Bonus video: