Ambasador Izraela: Spomenik u čast Operacije Velveta nije uperen ni protiv koga, svakako ne protiv Palestinaca

"Jer, upravo suprotno navodima mog kolege Rabija Alhantulija, Operacija Velveta nije podrazumevala uništavanje drugog naroda, već spasavanje Jevreja", kazao je Vilan

5043 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan uputio je pismo predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću u kojem iskazuje podršku podizanju spomenika "Velveta" na Kapinom polju.

Vilan je kazao kako to spomen-obilježje čuva sjećanje na Operaciju Velveta, za koju kaže da je istorijski događaj "od izuzetnog značaja" za Državu Izrael.

On je reagovao na riječi ambasdora Palestine u Crnoj Gori Rabija Alhantulija, koji je dan ranije pozvao Kovačevića da preispita odluku o podizanju spomenika.

"Već duže od tri godine NJ.E. Rabi Alhantuli koristi svaku moguću priliku da građane Crne Gore izloži širokom spektru istorijskih neistina koje ukratko naziva Nakba", rekao je Vilan.

On je kazao da je "mnogo puta " upitan zašto ne reaguje i ne iznese njihovu stranu priče, dodajući da odluku da ćuti zasniva na "vjeri u pozitivnu diplomatiju, ne u onu koja vodi podjelama".

"Odlučio sam da ćutim jer iskreno verujem da javnost u Crnoj Gori zaslužuje da bude informisana o onome što naše dvije države (Crna Gora i Izrael) rade zajedno, za građane naše dvije zemlje. Smatram da ne treba da ih miješamo u ono što se dešava između nas i Palestinaca danas, pogotovo ne u ono što se između nas dogadalo prije 75 godina. Upravo iz tog razloga odlučili smo da se zajedno sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore podsjetimo naše zajedničke prošlosti", naveo je izraelski ambasador.

Rekao je i kako operacija Velveta zauzima posebno mjesto u zajedničkoj prošlosti, te dodao da je značajan doprinos Državi Izrael koji je Crna Gora dala u okvirima tadašnje Jugoslavije.

"Jer, upravo suprotno navodima mog kolege Rabija Alhantulija, Operacija Velveta nije podrazumevala uništavanje drugog naroda, već spasavanje Jevreja. Jevrejski narod, koji je samo tri godine nakon gotovo potpunog istrebljenja u Holokaustu širom okupirane Evrope, odlučio je da uspostavi nezavisnu državu u skladu sa UN rezolucijom iz 29. novembra 1947. godine. Da li smo bili u potpunosti zadovoljni UN Planom podjele iz 1947. godine? Nismo, jer bismo više voljeli da smo dobili veću teritoriju koja nam je data Balfurovom deklaracijom u novembru 1917.godine", objašnjava Vilan.

Dodaje da "i tada kao i danas" vjeruju u međunarodno pravo.

"Stoga su osnivači Izraela odučili da prihvate Plan podjele i u maju 1948. godine i proglase nezavisnost zemlje. Koji je bio odgovor arapskih zemalja i Palestinaca? Masovna vojna invazija sedam arapskih zemalja u sveopštem ratu protiv 600.000 Jevreja, inferiornih u svakom pogledu- brojačno, vojno, ekonomski... Rat je imao samo jedan cilj: uništenje jevrejskih naselja u zemliji Izrael, ubijanje Jevreja ili njihovo nasilno iseljavanje u Evropu", rekao je Vilan.

Prema njegovim riječima, da nije bilo Operacije Velveta i sličnih vojnih misija, "Arapi bi uspjeli u svom naumu".

Rezultat tada, kako kaže, ne bi bio osvajanje teritorija, već "fizička eliminacija svih Jevreja koji su tada živjeli u Izraelu".

"Stoga, ukoliko neko insistira na upotrebi pojma Nakba, trebalo bi da to čini u ispravnom istorijskom kontekstu: oni koji su planirali i sprovodili Nakbu, potpuno uništenje druge etničke grupe, bili su Arapi protiv Jevreja, a ne obrnuto", kazao je Vilan.

To je, kako kaže, izbjegnuto zahvaljujći "nesvakidašnjoj nadmoć"i malobrojnih Jevreja protiv brojnih Arapa, kao i operacijama poput Velvete.

"Zato dugujemo zahvalnost Crnoj Gori, tadašnjoj Titovoj Jugoslaviji kao i Čehoslovačkoj, za njihov nemjerljiv doprinos spasavanju jevrejske zajednice i stvaranju Države Izrael. I upravo zato, suprotno mom dosadašnjem ćutanju, odlučio sam da ovaj put reagujem, i ne ostavim medijski prostor isključivo lažima mog palestinskog kolege", istakao je Vilan.

On je naglasio da spomenik u čast Operacije Velveta nije uperen ni protiv koga, svakako ne protiv Palestinaca.

"Spomenikom odajemo poštovanje i ukazujemo počast doprinosu Crne Gore stvaranju Izraela kao i izuzetnim bilateralnim odnosima naše dve zemlje, kako tada tako i danas. Mogu samo da izrazim duboku zahvalnost predsjedniku Opštine Nikšić kao i brojnim vladinim zvaničnicima na odluci da podrže ovu značajnu inicijativu koju smo pokrenuli sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore. Na kraju, vjerujem da će spomenik "Velveta" predstavljati dragocjeno istorijsko obilježje u čast ključnog događaja u istoriji izraela. Njime se nikako ne želi umanjiti stradanje drugih. Želja je da se obilježi važan momenat borbe našeg naroda za opstanak", rekao je izraelski ambasador.

On je izrazi zahvalnost naporima u podizanju spomenika, opisujući ga kao "simbol čvrstog prijateljstva".

Bonus video: