Fekalije se izlivaju uz Volujicu već pola godine, iz Vodovoda kažu da su u toku pripreme za popravku cijevi (VIDEO)

Barski ronilac dostavio je snimke na kojima se vidi da kanalizacija izbija pod velikim pritiskom, a da je često struje nose ka gradskim plažama. Direktor barskog Vodovoda rekao da su cijevi počupane, a da je uzrok vjerovatno ljudski faktor

10926 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Prije više od šest mjeseci pukla je kanalizaciona cijev kojom se fekalne vode ispuštaju nekoliko stotina metara od obale, iza brda Volujica u Baru. Sada se, prema riječima barskog ronioca, voda sliva uz Volujicu, na manje od deset metara dubine.

Barski ronilac dostavio je snimke portalu Bar info koji prikazuju trenutno stanje, a na kojima se vidi kako kanalizacija izbija pod ogromnim pritiskom.

Iz Bar infa navode da su im se povodom ovog problema obraćali građani tvrdeći da se u blizini širi nesnosan miris. A da je voda lošeg kvaliteta i nije pogodna za kupanje na barskim gradskim plažama sredinom avgusta utvrdio je i Institut za biologiju mora.

Na tom mjestu je, objašnjava ronilac, glavni kanalizacioni vod koji se proteže nekoliko stotina metara u dubinu. Tamo se ispušta kanalizacija, a s obzirom na to da, kako navodi, Bar nema postrojenje za prečišćavanje fekalnih voda, ona se direktno uliva u more.

On smatra da to „nije loše rješenje, jer je ispust na 30-ak metara, pa se kanalizacija bolje disperzuje u vodi, a morske struje je odnesu daleko ka pučini“. Međutim, prije nekoliko mjeseci pojavio se ozbiljan problem.

„Već više od pola godine ta cijev je pukla kod same obale, tako da se sva kanalizacija sliva uz Volujicu, na manje od deset metara dubine. Tu nema šanse da se sadržaj rastvori. U zavisnosti od struje, direktno ga nanosi na plažu Bigovica, a ako ide kurenat prema zapadu, nosi ga prema gradskim plažama“, upozorava ronilac.

Direktor „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Mladen Đuričić, u izjavi za Radio Bar i Bar Info, naglašava da su se odmah nakon saznanja da je došlo do problema, uključili u njegovo što brže rješavanje.

„Po saznanju da je došlo do havarije na podmorskom ispustu iza brda Volujica, angažovali smo firmu za podvodno snimanje cjevovoda, kako bismo ustanovili njegovo stanje i prikupili što više podataka neophodnih za planiranje radova na sanaciji. Iz do sada sačinjenih video snimaka se vidi da je podmorski cjevovod na jednom kraju počupan, a na drugom savijen pod uglom od 90 stepeni i da su betonski opteživači razbacani po morskom dnu. U pitanju je dionica dužine oko 40 metara. Uzrok ovog oštećenja je najvjerovatnije ljudski faktor (pretpostavlja se da je u pitanju nemar usljed upravljanja plovilom)", rekao je Đuričić.

Kako je kazao, u toku je priprema na obezbjeđenju svih uslova za izvođenje radova na sanaciji cjevovoda koji će biti dosta zahtjevni po pitanju troškova za radove, ali i vremena zbog otežanih uslova rada.

Direktor Vodovoda kaže da je o ovom problemu i stanju podmorskog ispusta obaviještena i Opština Bar.

Bonus video: