Kovač se sastao sa Specijalnom izvjestiteljkom UN

"U fokusu interesovanja Specijalne izvjestiteljke bile su tri ključne oblasti: nezavisnost pravosuđa, etička i disciplinska odgovornost i prevencija korupcije u pravosuđu, kao i pravo na pristup pravdi"

1761 pregleda 2 komentar(a)
Kovač i Satervejt, Foto: Ministarstvo pravde
Kovač i Satervejt, Foto: Ministarstvo pravde

Ministar pravde Marko Kovač ugostio je danas Specijalnu izvjestiteljku Ujedinjenih nacija o nezavisnosti sudija i advokata, Margaret Satertvejt, koja je od danas u službenoj posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Satertvejt je istakla da prepoznaje posvećenost Vlade Crne Gore u jačanju vladavine prava i istrajnost u sprovođenju reformi u pravosuđu.

"U fokusu interesovanja Specijalne izvjestiteljke bile su tri ključne oblasti: nezavisnost pravosuđa, etička i disciplinska odgovornost i prevencija korupcije u pravosuđu, kao i pravo na pristup pravdi", navodi se u saopštenju.

Kako piše u saopštenju, Kovač je upoznao Satertvajt sa strateškim i normativnim aktivnostima koje Ministarstvo pravde preduzima na polju jačanja nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, kao i preduzetim koracima kada je riječ o bezbjednosti i pravosudnoj infrastrukturi, kako bi se ovo pitanje riješilo sistemski i dugoročno.

"Sastanku su prisustvovali i Momir Jauković, Generalni direktor Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Anjet Lanting, savjetnica za ljudska prava u Kancelariji UN u Podgorici, Stefano Sensi, službenik za ljudska prava u Kancelariji Visokog komesara za ljudska prava i Katarina Sidov, asistentkinja Specijalne izvjestiteljke", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: