Novaković Đurović čestitala Dan ekološke države: Za Crnu Goru ovo je jedan od najvažnijih praznika

"Za postizanje visokih ekoloških standarda potrebni su i vrijeme i resursi. Crna Gora sa svojim prirodnim potencijalima, uz adekvatno upravljanje, ima sve šanse da bude primjer prave ekološke države"

2571 pregleda 35 reakcija 11 komentar(a)
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović čestitala je građanima i građankama Crne Gore Dan ekološke države.

Ona je istakla da je za Crnu Goru ovo jedan od najvažnijih praznika, koji nas obavezuje da se kao društvo snažno posvetimo očuvanju sredine u kojoj živimo i okrenemo zelenom razvoju, koji je, kako je ona kazala, naša budućnost.

"Za postizanje visokih ekoloških standarda potrebni su i vrijeme i resursi. Crna Gora sa svojim prirodnim potencijalima, uz adekvatno upravljanje, ima sve šanse da bude primjer prave ekološke države", navodi se u čestitci.

Naglasila je da Crna Gora ostvaruje iskorake u oblasti zaštite životne sredine.

"Nacionalni parkovi i zaštićena područja na kopnu i moru postali su dragocjeni simboli Crne Gore i mjesta gdje se priroda može osjetiti u svojoj najčistijoj formi", dodala je.

"Međutim, svjesni smo da je potrebna dalja i intenzivna zaštita prirode. To je naša obaveza, ali i prilika. Održive prakse su prilika za stvaranje ekonomije koja podstiče rast, inovacije i bolji životni standard", zaključila je Novaković Đurović.

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je definisano strateško opredjeljenje države da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Prošle godine je prvi put 20. septembar obilježen i kao državni praznik Dan ekološke države.

Bonus video: