Vag: Pravni sistem mora djelovati nezavisno i odlučno da zaštiti žrtve nasilja i odvrati počinioce

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori saopštili su da su, u saradnji sa Vrhovnim sudom, u Budvi organizovali trodnevnu radionicu koja predstavlja simulaciju krivičnog postupka u vezi sa slučajevima rodno zasnovanog nasilja

2711 pregleda 0 komentar(a)
Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković i Vag danas u Budvi na na radionici koja predstavlja simulaciju krivičnog postupka u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković i Vag danas u Budvi na na radionici koja predstavlja simulaciju krivičnog postupka u slučajevima rodno zasnovanog nasilja, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

Pravni sistem mora djelovati nezavisno i odlučno da zaštiti žrtve nasilja i odvrati počinioce, poručila je šefica Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori Dominik Vag na radionici koju je organizovala ta međunarodna organizacija.

Iz Misije OEBS-a u Crnoj Gori saopštili su da su, u saradnji sa Vrhovnim sudom, u Budvi organizovali trodnevnu radionicu koja predstavlja simulaciju krivičnog postupka u vezi sa slučajevima rodno zasnovanog nasilja.

Vag je, otvarajući događaj, rekla da su statistika i ljudske priče, koje pokazuju razmjere problema nasilja nad ženama, oštar podsjetnik na hitnost akcija.

„Pravni sistem mora djelovati nezavisno i odlučno da zaštiti žrtve i odvrati počinioce. Svaki put kada žrtve zatraže pravdu i podršku, moraju naići na brz, odlučan i efikasan pravosudni sistem“, kazala je Vag.

Ona je istakla da je OEBS dugi niz godina posvećen promovisanju rodne ravnopravnosti i sprečavanju nasilja nad ženama i djevojkama.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković kazala je da je femicid uvijek posljednji, najbrutalniji čin nasilja.

Kako je navela, obuke koje su do sada sprovedene dale su rezultate, jer su žene osnažene da zahtijevaju pomoć i prijavljuju nasilje.

„No, i pored toga, Komitet nadležan za praćenje sprovođenja Istanbulske konvencije - GREVIO preporučuje da se organizuju dodatne obuke o raznim aspektima Konvencije“, rekla je Vučković.

Prepoznato je, kako je navela, da treba osigurati viši nivo svijesti i jačanje kapaciteta ne samo u odnosu na nasilje u porodici, već i u odnosu na sve druge oblike rodno zasnovanog nasilja, za sve grupe koje dolaze u kontakt sa žrtvama - posebno za sudije i tužioce.

„Upravo zbog toga, ova obuka zasnovana na simulaciji suđenja, kroz interakciju prenošenja teorijskih i praktičnih znanja, predstavlja značajan doprinos za postupanje učesnika u postupku, prvenstveno sudija i tužilaca“, kazala je Vučković.

Iz OEBS-a su naveli da na radionici učestvuje 20 sudija viših i osnovnih sudova, kao i tužioci, policajci i predstavnici nevladinog sektora koji rade u skloništima.

„Fokusirajući se na inovativni praktični, transformativni i multi-sektorski pristup, učesnici se vode kroz simulaciju krivičnog postupka u vezi sa konkretnim slučajevima femicida i silovanja, počevši od načina na koji su slučajevi prijavljeni, preko sastavljanja optužnice, saslušanja na sudu, do konačne odluke“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je fokus na primjeni međunarodnih standarda i najboljih praksi u pogledu postupanja i prihvatljivosti dokaza koji se primjenjuju u Crnoj Gori, kako bi se obezbijedilo blagovremeno i efikasno sprovođenje pravde, poštujući vladavinu prava i ljudska prava.

Iz OEBS-a su rekli da trodnevni trening za učesnike predstavlja platformu za razmjenu najboljih praksi, iskustava i razvoj inovativnih strategija za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Svjesna da nasilje nad ženama i djevojkama nije samo kršenje ljudskih prava, već i bezbjednosno i društveno pitanje koje ometa napredak i razvoj, Misija ostaje posvećena njegovanju društva u kojem svi uživaju jednaka prava i mogućnosti, bez obzira na pol“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: