Sudski savjet: Opterećenost sudija bjelopoljskog Višeg suda umanjila efikasnost i blagovremenosti odlučivanja

Članovi Sudskog savjeta u posjeti bjelopoljskom Višem sudu

2331 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, Foto: SAVO PRELEVIC
Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer, Foto: SAVO PRELEVIC

Opterećenost sudija bjelopoljskog Višeg suda velikim brojem predmeta dovela je do smanjenja efikasnosti i blagovremenosti odlučivanja.

To je konstatovala delegacija Sudskog savjeta, koja je prekjuče posjetila sud u Bijelom Polju.

“Na sastanku održanom sa predsjednikom Višeg suda u Bijelom Polju Milanom Smolovićem, sudijom ovog suda Sanjom Konatar, koja je članica Sudskog savjeta, ostalim sudijama ovog suda, predsjednicima osnovnih sudova sjeverne regije Marinom Jelovac, Goricom Đalović, Mirsadom Mujevićem, Mirjanom Knežević, Ivanom Došljakom, Mihailom Anđelićem, Mirjanom Čepić i predsjednikom suda za prekršaje Alijom Beganovićem, razgovarano je o stalnom nedostatku i nepopunjenosti slobodnih sudijskih mjesta u Višem sudu u Bijelom Polju, kao i loših zakonskih rješenja u postupku izbora sudija, usljed čega sudije ovog suda kontinuirano imaju povećan obim posla. Prisutni su se saglasili da je upravo opterećenost sudija velikim brojem predmeta dovela do smanjenja efikasnosti i blagovremenosti odlučivanja. Pri tom je ukazano i na stalnu potrebu edukacija i stručnog usavršavanja kako sudija, tako i savjetnika u sudu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je predsjednik suda upoznao članove Sudskog savjeta sa prostornim kapacitetima i uslovima rada u sudu, sa osvrtom na okončane radove na elektroinstalacijama u sudu, a posebno izgradnjom lifta i pratećih instalacija: “Kako bi se konačno ispunili uslovi za kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom, ali i poboljšala funkcionalnost objekta u kojem se nalazi i Osnovni sud u Bijelom Polju”.

“Viši sud u Bijelom Polju izražava zahvalnost članovima Sudskog savjeta na vremenu koje su izdvojili kako bi se sastali sa sudijama ovog suda, radi analize problema sa kojima se sudije ovog suda susreću, te iskazanoj spremnosti da se kontinuirano radi na poboljšanju položaja sudija i rješavanju stambenog pitanja istih”, dodaje se.

Bonus video: