Green Home: Rudnik Brskovo i turizam ne idu zajedno

"Mi nismo vidjeli ama baš nikakav iskorak u cirkularnoj ekonomiji i upravljanju resursima koje smo već izvukli iz prirode"

3363 pregleda 5 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Rudnik Brskovo i turizam ne idu zajedno, saopšteno je danas iz nevladine organizacije Green Home.

"Koliko je koristan rudnik za lokalnu zajednicu, nabolje se može vidjeti na primjeru Pljevalja u kojima imamo aktivan rudnik. Upravo zbog zagađene životne sredine i lošeg kvaliteta vazduha, ovaj grad je, prema procjenama Monstata, u posljednjih desetak godina napustilo oko 7.000 stanovnika", ističe se u saopštenju Green Home-a.

Oni su dodali da se Mojkovac već deceniju unazad priprema za razvoj turizma pri čemu su ogromna finansijska sredstva uložena upravo u tu oblast.

"Ponovno otvaranje rudnika ne samo da će usporiti, nego će u potpunosti onemogućiti razvoj turizma, ali i poljoprivrede na ovom području. Od turizma može da ima koristi daleko veći broj ljudi u opštini nego od rudnika. U Crnoj Gori imamo jedinu zelenu partiju koja se bori za zagađenje životne sredine eksploatacijom ruda. Upravo Evropska Partija Zelenih se protivi prijedlozima da se ojačaju interesi ekstraktivnih industrija na račun zaštite životne sredine kroz: protivljenje slabljenju direktiva o pticama i staništima i uvođenju oznake "područja od javnog interesa" za vađenje minerala na nivou EU", kazali su iz Green Homea.

Iz te NVO poručuju da je zaista nejasno, kako je moguće, da u Crnoj Gori, koja je deklarisana kao ekološka država, upravo članica Zelenih zagovara otvaranje rudnika.

"Moguće da ćemo, ako im potraje mandat, imati i ideje o izgradnji nuklearnih elektrana u Crnoj Gori. Mi nismo vidjeli ama baš nikakav iskorak u cirkularnoj ekonomiji i upravljanju resursima koje smo već izvukli iz prirode. Naši procenti reciklaže materijala su minorni a planovi koji se predlažu nas neće pomjeriti s mrtve tačke. Imamo i upozorenje UNESCO-a da je potrebno uraditi procjenu uticaja ovog projekta na Durmitor koji ima status UNESCO sajta, ali ovo treba uraditi i za Biogradsku goru u čiju zaštitnu zonu ovaj projekat ulazi a koja je na listi čekanja da dobije status UNESCO područja. U cijeloj Evropi rudarska aktivnost je u opadanju, a onda se, u ekološkoj državi Crnoj Gori, „nova ekonomska vrijednost“ predstavlja najvećim rudnikom u Evropi lociranim između dva nacionalna parka i UNESCO zaštićenog područja", piše u saopštenju.

Green Home je poručio i da nova ekonomska vrijednost, koja je potrebna Mojkovcu, treba se stvoriti na zdravije i održivije načine, koji uključuju razvoj turizma i poljoprivrede, a ne kroz zastupanje privatnih interesa.

"I u ovom slučaju, kao i u slučaju planiranog potapanja Tare i Morače zarad privatnih interesa, pobijediće interes građana", zaključuju iz Green Homea.

Bonus video: