USSCG: Pritisak na Rmandića nastavak antisindikalne diskriminacije

"Ovakav vid najnovijeg nasrtaja na osnovna ljudska prava i slobode neće osujetiti NSPCG da nastavi svoju beskompromisnu borbu za unapređenje uslova rada crnogorskih policijskih službenika", naveli su iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG)

6217 pregleda 8 komentar(a)
USSCG, Foto: USSCG
USSCG, Foto: USSCG

Poziv predsjedniku Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG) Crne Gore, Igoru Rmandiću, da u Odjeljenju bezbijednosti Podgorica da izjavu povodom današnjeg mirnog protestnog okupljanja, Unija slobodnih sindikata ocjenjuje nastavkom pritiska i antisindikalne diskriminacije, saopšteno je iz USSCG.

"Bez pisanog naloga o tome ko je, zašto i zbog čega naložio njegovo ispitivanje, jasno je da se radi o unaprijed isceniranom nastavku iscrpljivanja predsjednika NSPCG, ali i zastrašivanja svih članova/ca ovog sindikata, a posebno učesnika/ca današnjeg protesta. Jasna je namjera da se, pored pokušaja ograničavanja prava na sindikalno organizovanje i djelovanje, sada želi ograničiti pravo na javno okupljanje, slobodu misli i slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju

Ovakav vid najnovijeg nasrtaja na osnovna ljudska prava i slobode neće osujetiti, kako su naveli, NSPCG da nastavi svoju beskompromisnu borbu za unapređenje uslova rada crnogorskih policijskih službenika.

"U toj borbi, koja znači borbu za prave demokratske vrijednosti i slobode, Unija slobodnih sindikata Crne Gore biće im siguran oslonac i pratilac", saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata.

Budući da su državni i pravosudni organi u slučaju današnjeg, u skladu sa zakonom najavljenog i održanog protestnog skupa, reagovali promptno, kako su dodali, vjerujemo da će već od sjutra po službenoj dužnosti reagovati i na svako naše javno ukazivanje na antisindikalnu diskriminaciju i kršenje, kazali su, osnovnih prava iz rada i po osnovu rada.

"U tom smislu, podsjećamo ih na član 182 Krivičnog zakonika, koji propisuje kaznu zatvora ili novčanu kaznu za one koji svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način sprječavaju ili ometaju sindikalno organizovanje i djelovanje. Ukazujemo i na član 224 koji predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji se svjesno ne pridržavaju zakona, kolektivnih ugovora i drugih akta o pravima iz rada i po osnovu rada i koji takvim svojim činjenjem uskraćuju ili ograničavaju zaposlenima prava koja im pripadaju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: