Pet divokoza masakrirano kod Kapetanovog jezera: "Horor, užas rijetko viđen u lovištima"

Predsjednik Lovačkog društva "Manastir Morača" Rajko Medenica kaže, da je riječ o "bezumnom bezdušnom činu, bez ikakve lovačke etike"

59761 pregleda 1088 reakcija 33 komentar(a)
Mjesto na kom su pobijene divokoze, Foto: Printscreen
Mjesto na kom su pobijene divokoze, Foto: Printscreen

Pet divokoza, među kojima tri ženke i dvoje mladunčadi, ubijeni su 11. septembra, kod Kapetanovog jezera, iznad Jagnjećeg katuna, na granici kolašinskog i nikšićkog lovišta.

Tu informaciju "Vijesti" su nezvanično dobile, tragom poruke, koju je članovima Lovačkog društva (LD) "Manastir Morača" uputio predsjednik tog društva Rajko Medenica.

Područje gdje su, četiri dana nakon što se čula pucnjava, pronađeni leševi maskriranih životnja, pripada lovištu, kojim gazduje to LD.

Medenica je "Vijestima" potvrdio da je pet divokoza ubijeno, a kako kaže, članovi LD našili na prizor koji se može nazvati "užasom rijetko viđenim u lovištima".

On je, tvrdi, siguran da "to zlodjelo nije učinio niko iz LD Manstir Morača niti bilo ko ko je zaista lovac".

Objašnjava da je na mjestu smaknuća životinja "bio pravi horor, mrtve životinje ostavljene su na mjestu gdje su odstrijeljene, sa njih nijesu uzeti trofeji, a jedna od divokoza bila je raskomadana".

Medenica kaže, da je riječ o "bezumnom bezdušnom činu, bez ikakve lovačke etike".

On je za Vijesti "kazao" da su, prema informacijama, koje su u LD dobili od jedne osobe, iznad Jagnjećeg katuna, 11. septembra, u 14.17 sati čula četiri uzastopna pucnja iz puške, a nakon tri minuta još jedan.

"Odmah po dobijanju informacije, brzo smo se organizovali, a na teren su izašli potpredsjednik LD Radoman Dubljević i naši lovočuvari Vesko Todorović i Milinko Lukovac. Pješačenje do mjesta sa kojeg su se čuli pucnji trajalo je tri sata, nastojali smo sa te strane da blokiramo izlaz, jer nam je bilo jasno da se radi o lovu na divokozu", objašnjava Medenica.

Obaviješten je, tvrdi, i upravnik LD "Nikšić" Milovan Minić, te policija policija iz tog grada, koji su "pružili nesebičnu profesionalnu podršku, nastojeći da uđu u trag krivilovcima, na dijelu nikšićkog lovišta".

Međutim, iako su, kako kaže Medenica, blokirali sve izlaze sa Kapetnovog jezera, nije bilo uspjeha u potrazi.

"Svi učesnici potrage su ostali do kasno toga dana, a nasi lovočuvari i potpredsjednik Dubljević su tek poslije ponoći napustili teren i po mrklom mraku izašli iz planine. Nastavili smo i narednih dana da kontrolišemo i pretražujemo taj dio lovišta, međutim, tek 15. septembra otkrili smo mjesto besprizornog zločina i leševe životinja. Naredna dva dana smo obezbjeđivali mjesto, jer smo očekivali da će se neko od vinovnika vratiti po trofeje koji nijesu bili uzeti sa životinja", kaže Medenica.

On je, u ponedjeljak 18. septembra u Kolašinu i podnio krivičnu prijavu protiv NN lica i, kako kaže, predao dokaze koje su iz LD skupili na terenu.

Medenica sumnja da je ubijanje divokoza moguće imalo za motiv pokušaj da se se baci ljaga na LD na čijem je čelu, al ii na cijelo lovstvo.

"Molim sve lovce Crne Gore da pokušamo doći do vinovnika ovog zlodjela i maknemo svu ljagu sa lovaca naseg LD i lovstva u našoj državi. Već godinama postupci slični onom što se dogodilo 11. septembra, urušavaju lov i lovstvo i tome se mora stati na put i izboriti sa uništiteljima prirode i životnjskog svijeta. Molim da pomognemo policiji i Osnovnom državnim tužilaštvom (ODT), koju su pokazali viskoku profesionalnost", napipsao je Medenica u poruci članovima LD "Manstir Morača", obavještavajući ih o događaju.

Za "Vijesti" je kazao da je izuzetno zahvalan nikšićkoj i kolašinskoj policiji, te inspektorima i forenzičarima, i veterinaru Saši Drljeviću, koji su, kako kaže, u kordinaciji sa, sa rukovoditeljkom ODT Majom Šćepanović i načelnikom OB Kolašin Zoranom Braunovićem, izašli i na lice mjesta, do kojeg je trebalo satima pješačiti.

Bonus video: