CGO: Međunarodni dan mira podsjetnik i da se efikasnije adresira ekstremizam i radikalizam u crnogorskom društvu

"Mir nije samo odsustvo konflikata, već i stanje u kojem svi imaju priliku da žive principe jednakosti i pravednosti. To zahtjeva aktivno zalaganje za zaštitu ljudskih prava i unaprijeđenje socijalne pravde, a kako bi se osiguralo da nijedan građanin/ka ne bude zapostavljen"

3220 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira, pozivaju sve društveno-političke aktere da zajedničkim snagama i aktivno rade na prevazilaženju izazova, smanjenju napetosti i izgradnji uslova za prosperitet svih građana i građanki Crne Gore.

"Mir nije samo odsustvo konflikata, već i stanje u kojem svi imaju priliku da žive principe jednakosti i pravednosti. To zahtjeva aktivno zalaganje za zaštitu ljudskih prava i unaprijeđenje socijalne pravde, a kako bi se osiguralo da nijedan građanin/ka ne bude zapostavljen. Ovaj dan je i podsjetnik na potrebu da, pored brojnih problema, adresiramo i rastući ekstremizam i radikalizam u crnogorskom društvu, kroz zajedničku akciju progresivnih snaga u pravcu suzbijanja ovih opasnih tendencija i promovisanja tolerancije, obrazovanja i dijaloga kao mehanizama izgradnje trajnog mira", ističe se u saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su kazali da se Međunarodni dan mira obilježava 21. septembra, u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija (UN).

"Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana UN su usvojile i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja kako bi zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promovisanju ideala mira i iskazivanja posvećenosti miru pozitivnim primjerima", zaključuje se u saopštenju CGO.

Bonus video: