Intervencija UPSUL kod Bara: Evakuisali člana posade italijanskog ratnog broda

Kompetna MEDEVAC akcija je od momenta upućivanja poziva za pomoć do zbrinjavanja ugroženog u barskoj bolnici, potrajala sat vremena

19922 pregleda 52 reakcija 3 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Ekipe Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) rano jutros su imale neuobičajenu intervenciju obavljajući tzv. MEDEVAC intervenciju sa jednog stranog ratnog broda.

Oko četiri sata ujutro Pomorski opetativni centar UPSUL-a primio je tzv. MEDICO poziv za pomoć sa školskog broda italijanske Ratne Mornarice, jedrenjaka "Palinuro" koji se u tom trenutku nalazio u crnogorskim teritorijalnim vodama na oko sedam milja jugozapadno od Bara, da imaju povrijeđenog člana posade kojem je potrebna hitna medicinska evakuacija.

MEDEVAC intervencija
foto: UPSUL

Italijanski jedrenjak se u tom trenutku nalazio na putu prema Baru gdje će "Palinuro" ostati narednih nekoliko dana u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenoj Mornarici.

U kontaktu sa UPSUL, komandant italijanskog ratnog broda je odlučio da iskrcaj ugroženog člana posade bude obavljen u blizini pilotske bove na prilazu Luci Bar.

Spasilački čamac SAR-1 UPSUL-a sa tročlanom posadom i jednim pripadnikom Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) koja je u međuvremenu takođe obaviještena o vanrednoj medicinskoj situaciji na italijanskom jedrenjaku koji joj dolazi u goste, odmah je isplovio iz Bara i ubrzo se sreo sa "Plainurom" na oko milju zapadno od pilotske bove.

MEDEVAC intervencija
foto: UPSUL

SAR-1 je oko 4.50 časova jutros prišao italijanskom jedrenjaku i sa njega prihvatio ugroženog člana posade – 43 godišnjeg podoficira koji se žalio na jake bolove u stomaku, pa se posumnjalo da je dobio perforaciju slijepog crijeva.

U pratnji italijanske medicinske sestre koja je takođe članica posade "Palinura", ugroženi pripadnik RM Italije je prebačen na SAR-1 i nakon deset minuta na gatu V barske luke predat ekipi Zavoda za hitnu mediicinsku pomoć iz Bara radi daljeg zbrinjavanja i liječenja.

Kompetna MEDEVAC akcija je od momenta upućivanja poziva za pomoć do zbrinjavanja ugroženog u barskoj bolnici, potrajala sat vremena.

UPSUL je inače, ovog ljeta imala više sličnih MEDEVAC akcija evakuacije povrijeđenih ili bolesnih članova posade ili putnika sa civilnih brodova koji su plovili u teritrorijalnim vodama Crne Gore, ili međunarodnim vodama na Južnom jadranu, ali je ovo bila prva ovakva akcija spašavanja člana posade jednog ratnog broda koji pripada partnerskoj naciji u NATO-u.

Luka Bar je inače, sve češće u situaciji da ugošćava razne ratne brodove država NATO koji ovdje svraćaju radi odmora posade ili sitnijih intervencija na brodu, pa je tako proteklih dana Bar bio domaćin i američkoj raketnoj krstarici "Normandy" CG-60.

Ovaj moćni ratni brod klase "Ticonderoga" čija je osnovna misija protivvazduhoplovna odbrana plovnih sastava RM SAD.

Tako je 173 metra duga i 10.000 tona teška "Normandy" trenutno u sastavu CSG-12 (Carrier Strike Group) - Borbene grupe američkog nosača aviona "Gerald R. Ford", a koja operiše na Mediteranu.

Trinaest milijardi dolara vrijedan najveći i najmoderniji ratni bord na svijetu, nosač aviona "Gerald R. Ford" CVN-78 od 100.000 tona dug 337 metara, je već drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci u Jadranu, gdje se proteklih dana kraće vrijeme zadržao u italijanskoj luci Trst.

Prije toga je "Gerald R. Ford" bio u sličnoj kraćoj posjeti Splitu, a jedan od brodova iz njegove pratnje – raketni razarač "Ramage" DDG-61 tada je takođe nekoliko dana boravio u Baru.

Bonus video: