DRASTIČNO POVEĆAVAJU NAKNADU KORISNICIMA GRADSKE LUČICE KALIMAN

Tivat: Cijene komunalnih vezova za barke veće od 30 do 40 odsto

Novina u cjenovniku je da se za plovila dužine do 7 metara izrađena od drveta, iznos naknade za vez, umanjuje za 50 odsto
179 pregleda 3 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.08.2017. 13:51h

Zahvaljujuči odluci odbora direktora Komunalnog preduzeća, Tivćani koji svoja mala plovila drže u gradskoj lučici Kalimanj, uskoro će to plaćati drastično skuplje.

Gostujući u programu Radio Tivta, direktor Komunalnog Tonko Lukšić (DPS) precizirao je da novi cjenovnik za plovila od 5 do 8 metara dužine koja su registrovana za sport i rekreaciju, predviđa uvećanje cijene zakupa veza u kalimenju za 30 odsto, dok je za plovila duža od 9 metara, cijene zakupa uvećana 40 odsto.

Novina u cjenovniku je da se za plovila dužine do 7 metara izrađena od drveta, iznos naknade za vez, umanjuje za 50 odsto.

Do sada je Tivćane vez male barke dužine do 5 metara u gradskoj lulici godišnje koštao oko 180 eura, a Komunalno je na redovno ili jednokratno plaćanje te naknade odobravalo popust od 20 odsto. Sada će godišnji vez takve barke u Kalimanju koštati čak 234 eura. Najveća cijena koju će plačati vlasnik plovila za sport i rekraciju vezanog u Kalimnaju je 555,60 eura godišpnje. Za 20 odsto uvećana je cijena koripčenja operativne obale marine za tzv. suvi vez plovila, dok će usluge portalne dizalice za dizanje čamaca iz mora, koštati kao i do sada- 6,68 metara po metru dužine plovila.

U cjenovnik su uvedene i nove kategorije korisnika – plovila registrovana za privredne djelatnosti (prevoz putnika ili ribarenje), pa će putnilki čamci zavisno od dužine, godišnji vez u Kalimanju plaćati od 480 do 1.200 eura, a ribarski od 360 do 960 eura. Za brodove dužine preko 12 metara, usluga veza se plaća 960 eura godišnje plus 100 eura za svaki dodatni metar, a za katamarane cijena se uvećava za 50 odsto u odnosu na jednotrupna plovila iste dužine. Za sva ostala plovila koje ne spadaju u prije navedene tri kategorije, cijene priveza u Kalimanju biće veće čak 150 odsto. Lukšić je objasnio da je do povećanja cijena došlo zbog ugovora koje je Komunalno krajem jula potpisalo sa JP “Morsko dobro” nakon što je Vlada dala saglasnost da se tom preduzeću za još godinu danna produži upravljanje gradskom lučicom sa ukupno 377 komunalnih vezova.

Lukšić tvrdi da je stoga morao biti primijenjen „Kriterijum za utvrđivanje visine naknade za pristajanje i vezivanje plovila u lukama od lokalnog značaja, pristaništima i na ostalim objektima pomorske/obalne infrastrukture“ koji je JPMD donijelo juna ove godine, a što je rezultiralo drastipnim povećanjem vijena za korisnike Kalimanja. Po novom ugovoru sa JPMD koji traje do 24. jula 2018. ili do okončanja postupkla izbora novog koncesionara nad Kalimanjem, Komunalno će budvankoj firmi ustupati 20 odsto prihoda koje ostvari gazdujući tivatskom gradskom lučicom.