Luketić: Nećemo dozvoliti novu pljačku

Nasljednici filantropa Toma Luketića protive se namjeri Opštine Budva da njegovu zavještanu imovinu pretvori u kulturni objekat i najavili pravnu borbu za povratak u svrhe za koju je namijenjena

15713 pregleda 7 komentar(a)
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović
Miroslav i Stefan Luketić, Foto: Vuk Lajović

Nasljednici i članovi porodice Luketić nijesu izgubili sve pravne borbe da se preostali, neizgrađeni dio imovine vrati u Zakladu Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Paštrovića i Budve i Svetog Stefana. Parnični i krivični postupci su i dalje u toku i zato što nijesu iskorišćena sva pravna sredstva u Crnoj Gori, procesi pred međunarodnim sudovima još nijesu otpočeli.

To je za “Vijesti” kazao Stefan Luketić, osnivač Fondacije “Zaklada Toma Mirova Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Paštrovića i Budve, Sveti Stefan”.

Sin čuvenog skulptora Stevana Luketića, koji živi u Rio de Žaneiru, reagovao je nakon objave da Opština Budva namjerava da raspiše međunarodni javni urbanističko-arhitektonski konkurs za projekat multifunkcionalnog kulturnog centra koji bi bio izgrađen na mjestu porušene kuće najvećeg budvanskog humaniste Toma Luketića koji je prije gotovo vijek zavještao kompletnu svoju imovinu za školovanje djece iz Paštrovića i Budve.

Mapa zemlje Toma Luketića
Mapa zemlje Toma Luketićafoto: Privatna arhiva

“U slučaju da se imovina Zaklade ne privede namjeni, zakon jasno kaže da se zemlja u tom slučaju mora vratiti zakonskim nasljednicima. Ne postoji nijedan legalan put kojim Opština Budva može besplatno prisvojiti zemljište pravnih ili privatnih lica, a pogotovo nakon 1990. godine kada nema više govora o eksproprijacijama i nacionalizacijama kao za vrijeme komunističke vlasti”, naglasio je Luketić.

Prema njegovim riječima, “o kriminalnom načinu poslovanja Opštine Budva najbolje svjedoče rekordni brojevi visoko pozicioniranih funkcionera koji obavljaju ili su obavljali dužnosti iz zatvora”.

“Otpočeli su propagandu kako imaju namjeru privesti namjeni pokradeni plijen (minimalne vrijednosti od 50 do 100 miliona eura na današnjem tržištu) jer će podijeliti par hiljada eura djeci partijsko podobnih ljudi. Opština izgleda ima utisak da činom pljačke osim plijena dobija i pravo da zastupa i predstavlja zakladu Toma Luketića”, kazao je Luketić

Nekada najbogatiji čovjek Budve, Tomo Luketić sa suprugom Stanicom, nije imao djece, a testamentom, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927. naveo je: “Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime ‘Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića’. Tomo Luketić svoju veliku imovinu stekao je radom u Americi i Meksiku. Nakon povratka u Budvu, bio je ugledni građanin, donator, filantrop.

Riječ je o imovini od 40 hiljada kvadrata od Starog grada do sadašnje Jadranske magistrale. Kompletnu imovinu je Opština i država Crna Gora otela i uknjižila se na nju.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, nakon što je preminuo 1927, sve do 1991. bila je uknjižena na Zakladu, kada je na volšeban način preknjižena na lokalnu upravu. Na Luketićevoj uzurpiranoj zemlji nikle su stambene zgrade, kuće, a preostali neizgrađeni dio na meti je građevinskih biznismena. Planskim dokumentima ucrtani su soliteri, poslovno-stambeni kompleksi... Decenijama unazad na Tomovoj imovini nicale su zgrade, kuće, pa čak i zgrada nekada jedne od najuticajnijih crnogorskih kinematografskih kuća “Zeta filma” je izgrađena na Luketićevoj zaostavštini. Firma je privatizovana i prešla u vlasništvo porodice nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

“Zeta film” je prije nekoliko godina porušen i na njegovom mjestu završava se luksuzni hotel sa kazinom od 12 spratova.

S druge strane, neizgrađeni dio Opština veće nekoliko godina želi da privede namjeni, i to gradnjom multifunkcionalnog kulturnog centra.

Vršiteljka dužnosti glavne gradske arhitektice Jelena Lazić zatražila je od Sekretarijata za urbanizam i održivi razvoj da joj izdaju urbanističko-tehničke uslove (UTU) za parcelu koja se nalazi na samo stotinjak metara od Staroga grada, jer se namjerava raspisati konkurs.

“Urbanistička parcela se nalazi u sklopu planskog dokumenta DUP-a ‘Budva centar’ - izmjene i dopune i na njoj je predviđeno raspisivanje međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa čiji je jedan dio namijenjen legatu Toma i Stane Luketić, zatim gradska galerija, prostori koji su namijenjeni za reprezentative prilike, mala scena, sala, poslovni prostori… kao i podzemna garaža 3x108 parking mjesta”, navela je Lazić u zahtjevu.

Kako je ranije promovisano, Opština na mjestu Tomove kuće namjerava da gradi multifunkcionalni centar na četiri nivoa ukupne površine 3.450 kvadrata.

Bonus video: