Jedna od najstarijih škola u Podgorici i ima i nema direktora

Ministar tvrdi da kandidati ne ispunjavaju uslove po oglasu iz 2021, iz Školskog odbora tvrde da tu odluku nijesu dobili. Sud prethodno naložio Ministarstvu da ponovi vrednovanje na konkursu iz mandata Vesne Bratić

22671 pregleda 10 komentar(a)
Osnovna škola “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC
Osnovna škola “Savo Pejanović”, Foto: BORIS PEJOVIC

Za Ministarstvo prosvjete Zoran Đukić nije direktor ni vršilac dužnosti direktora Osnovne škole “Savo Pejanović” u Podgorici, a ko obavlja tu funkciju, nije im poznato.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, Đukić nikad nije dobio rješenje o razrješenju i on se i ovih dana, kada daje izjave za medije, predstavlja kao direktor škole.

Školski odbor, takođe prema nezvaničnim informacijama, nije zakazivao sjednicu, niti su, tvrde sagovornici “Vijesti”, dobili bilo kakvu informaciju od resora prosvjete u vezi sa izborom direktora jedne od najstarijih podgoričkih škola.

Iz uprave OŠ “Savo Pejanović” nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o statusu Đukića.

Viši sud u Podgorici u aprilu je donio presudu kojom je preinačena ranija presuda Osnovnog suda i poništena odluka tadašnjeg Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta o izboru kandidata od 25. marta 2022, a ujedno taj resor obavezuje da u roku od 15 dana od pravosnažnosti, izvrši ponovni izbor između kandidata koji su se za mjesto direktora OŠ “Savo Pejanović” javili na konkurs 15. 11. 2021. godine.

U presudi Višeg suda, u koju su “Vijesti” imale uvid, navedeno je da je Školski odbor tada objavio konkurs, da su se na konkurs javili Zoran Đukić i prethodna direktorica Biljana Krivokapić, da je Ministarstvo, odlučujući po tom konkursu, 25. marta 2022. donijelo odluku da naredne četiri godine direktor podgoričke osnovne škole bude Đukić.

Viši sud Podgorica
foto: Luka Zeković

U presudi je navedeno i da je prethodno prosvjetna inspekcija, dok je Đukić bio na poziciji vršioca dužnosti, utvrdila da on ne ispunjava uslove konkursa, jer vrsta obrazovanja koje posjeduje - dipl. inženjer mašinstva, nije predviđena kao uslov - mogućnost za izvođenje nastave za bilo koji od predviđenih redovnih ili izbornih predmeta.

Kako se navodi u presudi, i Ministarstvo prosvjete je u aktu od 5. 12. 2022. dalo mišljenje da “lice koje je steklo stručni naziv dipl. mašinski inženjer i magistar tehničkih nauka ne ispunjava uslove za nastavnika razredne, kao ni za nastavnika predmetne nastave u osnovnoj školi u pogledu oblasti (profila) obrazovanja, budući da navedeni profil nije predviđen ni za jedan nastavni predmet u osnovnoj školi”.

Da Đukić ne ispunjava uslove za direktora, “Vijesti” su objavile u julu 2021, kada je, pored ostalog, objavljeno da je on, prije nego je imenovan umjesto dotadašnje direktorice Biljane Krivokapić, kao nastavnik mašinske grupe predmeta, predavao u podgoričkoj Srednjoj stručnoj školi “Ivan Uskoković”.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koje je vodila Vesna Bratić, tada nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je imenovanje Đukića u skladu sa zakonom.

Iz resora prosvjete na čijem je čelu u tehničkom mandatu Miomir Vojinović, “Vijestima” su kazali da su na osnovu presude podgoričkog Višeg suda, 12. jula donijeli Odluku da se po konkursu za izbor direktora OŠ “Savo Pejanović” od 15. novembra 2021. ne vrši izbor.

Podsjetili su da su se na taj konkurs prijavili Zoran Đukić i Biljana Krivokapić, a da je tada ministar ustanovio da Đukić sa zvanjem diplomirani mašinski inženjer ne ispunjava uslove za direktora osnovne škole, a da je u slučaju Krivokapić utvrdio da program razvoja ustanove koji je ponudila “nije urađen na sistematičan način, ne daje sveobuhvatnu analizu stanja ustanove i ne sadrži detaljno prikazane aktivnosti relevantne za postizanje ciljeva...”.

“Imajući u vidu da je odredbama člana 80 stav 1 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da se direktor bira na osnovu javnog konkursa i podnesenog programa razvoja ustanove, odlučio sam da po Konkursu za izbor direktora JU OŠ ‘Savo Pejanović’ Podgorica ne izvršim izbor”, naveo je u odluci Vojinović.

Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjetefoto: Ministarstvo prosvjete

Iz tog resora, “Vijestima” su kazali da su tu Odluku dostavili školi na dalje postupanje.

“Imajući u vidu da prema odredbama člana 80 stav 6 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktora javne ustanove bira i razrješava školski, odnosno upravni odbor većinom glasova, od 1. maja 2023. godine, Ministarstvo je svoju odluku po izvršenju sudske presude, dostavilo JU Osnovna škola ‘Savo Pejanović’, Podgorica, na dalje postupanje. Škola je bila u obavezi da nakon prijema odluke zakaže Školski odbor i imenuje vršioca dužnosti direktora škole zbog obezbjeđivanja kontinuiteta u radu škole”, rekli su redakciji.

Nakon toga, kako su dodali, Školski odbor je dužan da raspiše konkurs u skladu sa Zakonom i izabere direktora.

“Ministarstvo prosvjete nije dobilo obavještenje od škole da je postavljen vršilac dužnosti direktora škole, niti da li je raspisan konkurs”, rekli su “Vijestima”.

Za dalje informacije oko izbora direktora i v. d. direktora i njihove odgovornosti, redakciju su uputili na Školski odbor podgoričke osnovne škole.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Školski odbor nije dobio odluku resora prosvjete.

Bivša direktorica ih tuži, za Ministarstvo sve završeno

Bivša direktorica OŠ “Savo Pejanović” Biljana Krivokapić podnijela je 8. avgusta tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog Odluke da ne vrše ponovni izbor po konkursu iz novembra 2021.

Kako se navodi u tužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid, odluku je dobila četiri dana ranije i smatra da je u potpunosti nezakonita.

Komentarišući obrazloženje da ne ispunjava uslove za izbor direktorice škole jer nije ponudila valjan program razvoja, u tužbi se navodi da ministar nijednom rečenicom nije naveo i u čemu se ogledaju nedostaci u urađenom programu i ostaloj dokumentaciji koju je tužilja dostavila...

“A koja sadrži detaljan plan razvoja vaspitno-obrazovne ustanove. Iz navedenog proizilazi da je tuženi postupio potpuno suprotno pravosnažnoj presudi suda... “, piše u tužbi.

Krivokapić
Krivokapić foto: Privatna arhiva

Osnovni sud u Podgorici 3. jula donio je rješenje kojim se Ministarstvu prosvjete, ukoliko u propisanom roku ne postupi po presudi Višeg suda, izriče novčana kazna u iznosu od 2.000, a odgovornom licu 500 eura.

Punomoćnik Biljane Krivokapić 8. avgusta dostavio je Osnovnom sudu zahtjev za sprovođenje izrečene kazne, u kojem navodi da Ministarstvo prosvjete nije ispunilo svoju obavezu, te ujedno predlaže novi rok i izricanje kazne u većem iznosu, ako to ne učine ni u novom roku.

Iz resora prosvjete “Vijestima” su kazali da je Ministarstvo, u odnosu na Krivokapić, “u potpunosti izvršilo presudu”.

“Već smo objasnili da po presudi nije biran niko od kandidata iz 2021. Prije donošenja odluke o izboru direktora po izvršenju presude, Ministarstvo je obavilo međuresorne konsultacije po nadležnosti organa za odlučivanje o ovoj presudi, imajući u vidu da je od dana podnošenja tužbe do dana izvršenja zakon promijenjen na način da Ministarstvo više ne vrši izbor direktora”, piše u odgovoru koji su dostavili “Vijestima”.

Bonus video: