Poziv za studente UCG-a: Od oktobra rad na prvom 3D štampaču za hranu

Projekat “Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente” će trajati tri mjeseca

3311 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Univerzitet Crne Gore pozvao je studente tog univerziteta da učestvuju u projektu Elektrotehničkog fakulteta UCG-a - “Zelena transformacija Crne Gore (ZETRACG) – 3D štampa hrane i 3D štampa kuhinjskog mobilijara koristeći biorazgradive filamente”.

Projekat počinje 2. oktobra i trajaće tri mjeseca.

Rukovoditeljka projekta i profesorica ETF-a Milena Đukanović kazala je da će studenti, koji budu pratili taj program, svakog ponedjeljka u trajanju od četiri sata biti u prilici da "svojom kreativnošću podrže i osjete zelenu transformaciju" Crne Gore kroz informaciono-komunikacione tehnologije.

“Studenti će se upoznati sa mogućnostima 3D štampe hrane kao i 3D štampe kuhinjskog mobilijara koristeći reciklirajuće filamente koji su dobijeni od kukuruza. Studenti će raditi na prvom 3D štampaču za hranu u Crnoj Gori osmišljavajući sopstvene recepte od sastojaka neživotinjskog porijekla, kao i od jestivih ostataka hrane (tzv. food waste). Ovaj koncept se već uveliko koristi u svijetu i to u hotelima sa pet zvjezdica i restoranima sa Michelin zvjezdicama. Interesantne realizacije 3D štampanog kuhinjskog mobilijara koji će se praviti od biorazgradivog PETG filamenta biće ponuđene kompanijama za dostavu hrane", saopšteno je iz Univerziteta.

Predavači edukativnog programa su: Miodrag Mihaljević, Emilija Rabrenović, Jovana Jovanović, Miloš Jelovac, Mihailo Jovanović, Luka Jovović, Jasna Pejović Veronika Jovanović, Ivan Martinović, Aleksandar Mašić, Milena Živković i Miloš Grbović.

Projekat finansira Fond za inovcije Crne Gore kao jedan od 10 prihvaćenih projekata (32 projekta su pozitivno ocijenjena), u okviru programa za podsticanje razvoja inovacione kulture i organizaciju edukacija u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore. Partneri na projektu su 3D soba i Eklektik foto studio.

Na sajtu UCG-a objavljen je spisak predavača, kao i prijavni formular koji mogu popuniti svi zainteresovani studenti tog univerziteta. Ukupan broj mjesta je 30.

Bonus video: