Imanja stradaju zbog uzurpacije rječnog korita i obale rijeke Bistrice kod Bijelog Polja

Reagovalo tužilaštvo, angažujući vještake, građevinska inspekcija nemoćna

10551 pregleda 4 komentar(a)
Jedan od nelegalnih objekata prije i nakon prijave, Foto: Euromost
Jedan od nelegalnih objekata prije i nakon prijave, Foto: Euromost

Mještani Voljavca kod Bijelog Polja, koji žive na desnoj obali rijeke Bistrice, tvrde da su njihove kuće, put i livade u opasnosti od poplava zbog izgradnje nelegalnih objekata i obaloutvrda sa druge strane jedne od najčistijih rijeka u Crnoj Gori.

Nelegalna izgradnja, uzurpacija rječnog korita i obale tog bisera prirode nastavljena je uprkos tome što su nadležne institucije nedavno stopirale dalju izgradnju.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva “Vijestima” je saopšteno da je u slučaju uzurpacije rječnog korita i nelegalne izgradnje na Bistrici formiran predmet.

“Postupak je u fazi izviđaja, te će se nakon prikupljenih dokaza i angažovanja vještaka odgovarajuće struke određenih od strane postupajućeg tužioca, radi razjašnjenja ove krivično pravne stvari u pitanju, donijeti odluka u predmetu”, piše u odgovoru Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Problem je aktualizovala Nevladina organizacija “Euromost” kojoj su dostavljeni snimci građana na kojima se vidi da radovi na dva objekta, koja su posljednji put evidentirana da su bila u izgradnji, nastavljeni i pored svih prijava, a radi se o terenu u blizini starog mosta i poznatog izletišta Ušće na Bistrici.

U odgovoru “Vijestima” iz Sekretarijata za inspekcijske poslove u vezi s izgrađenim obaloutvrdama i pomoćnim objektima odnosno uzurpacijom riječnog korita i obale rijeke Bistrice u mjestu Laništa, selo Gubavač u Bijelom Polju, navode da je taj organ po službenoj dužnosti, pokrenuo upravne postupke u kojima su subjekti nadzora G. B, Z. E, K. O, H. M, I. H, Z. E. i Ć. Dž, takođe, protiv dva subjekta nadzora (Z. E. i G-B. S.) su podnesene prekršajne prijave.

Iz “Euromosta” tvrde da se kroz fotografije, koje su građani dostavili, vidi da su i nakon prijava, reagovanja tužilaštva nadležnih inspekcija pojedinci nastavili radove na pojedinim objektima, zbog čega nije jasno zašto građevinska inspekcija nije zapečatila taj objekat.

“U odgovoru građevinske inspekcije navode da je razlog to što ne mogu da priđu do objekata, jer su zatvorene kapijama i zidinama, a da se nijedan vlasnik nije pojavio. Građevinska inspekcija je takođe obavijestila ‘Euromost’ da izgrađeni nelegalni objekti niti imaju građevinsku niti upotrebnu dozvolu, a da ne govorimo i o utvrdama, kao i o raznim objektima koji se nalaze pored same rijeke Bistrice, kao i u samoj rijeci”, kazao je Almer Mekić iz “Euromosta”.

Almer Mekić
Almer Mekićfoto: Boris Pejović

Admir Camić kaže da ima mjesta na kojem se voda izlivala i na kojima se to nikada ranije nije dešavalo.

“Komplet obala je odnesena neka dva metra, naše su pretpostavke da u sljedećem izlivanju može lako da se desi da Bistrica prođe pored naših kuća”, kazao je Camić, koji je prinuđen da postavlja džakove koji su poređani pored obale zbog odbrane od poplava.

Naglasio je da su objekti koji su urađeni na obali Bistrice, od kamena, betona i ostalih materijala potpuno izmijenili tok rijeke i ugrozili kuće među kojima je njegova prva na udaru, koja je bila poplavljena u posljednjim poplavama, gdje je voda bila skoro metar dubine.

“To se nikada nije desilo u posljednjih sto godina, da je manja poplava bila a da je posljedica bila toliko velika. Mi nismo znali šta se dešava dok nismo izašli na teren i shvatili da je na kompletnoj obali u dužini nekih sto metara i više, urađen potporni zid koji je potpuno izmijenio korito rijeke Bistrice. A prirodno izlivanje rijeke se ranije dešavalo na tim mjestima gdje su sada izgrađeni nelegalni objekti, kojih ima oko desetak, od kojih su neki napravljeni na državnom zemljištu”, kazao je Camić.

Građanski aktivista Uglješa Prebiračević je kazao da su devastirana izletišta Ušće, Lozna Luka, Lug i mnoga druga u Bistrici.

“Svjedoci smo da mnogi investitori, kako iz Bistrice tako i iz grada, grade svoje objekte neposredno na obali rijeke. Da bi osigurali objekat oni grade obaloutvrde od tvrdog materijala i tako utiču na promjenu toka rijeke, a ugrožavaju druge objekte i zemljište koji se nalaze pored rijeke. Sve su ovo problemi koje bi građani trebalo da prijave nadležnim inspekcijama opštine a oni da postupe po pravilu službe i Zakonu i tako da se suzbije ova pojava koja svima nanosi štetu”, kazao je Prebiračević.

Uglješa Prebiračević
Uglješa Prebiračevićfoto: Vijesti

Velibor Nedović je potvrdio da je gornji put, koji ide prema Bijedićima, Pećarskoj i Sjenici sada potkopan i da se na udaru našlo brdo iznad rijeke.

“Taj će put da ‘siđe’ u rijeku Bistricu. To je sramota. Korito rijeke Bistrice je potpuno devastirano”, kazao je Nedović, ističući da je loš put uzrokovao nesreću u kojoj je nastradao njegov otac.

Camić je pojasnio da je taj donji put koji je nekada spajao desnu stranu Voljavca i Lozne luke pregrađen djelovanjem jednog investitora i uništen izgradnjom nelegalnih objekata, nakon čega ga je poplava dodatno uništila.

Nedović je kazao da neki ljudi hoće da uđu u rijeku ‘da noge peru u Bistrici’, i da su okrenuli rijeku put njihovih kuća, ugrožavajući im živote, te da je neshvatljivo da država dozvoli da se mijenja korito rijeke i njen tok bez ikakvih posljedica.

Inspekcije prikupljaju potrebnu dokumentaciju

U odgovoru “Vijestima” iz Sekretarijata za inspekcijske poslove navode da u saradnji sa drugim organima i službama, prikupljaju potrebne informacije i dokumentaciju, koji su potrebni za vođenje upravnog postupka.

“Takođe vas obavještavamo da do danas, 18. septembra ove godine, od momenta zaprimljene prijave, na pomenutim lokacijama nije bilo promjena na terenu iz nadležnosti ovog Sekretarijata, što se može potvrditi foto zapisom sačinjenim od strane nadležnog inspektora”, kazao je sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Muzafer Badžić.

Bonus video: