Mikijelj: Kontrola plaža loša, uzalud sve prijave

Nadležnosti Morskog dobra prepliću se sa lokalnim samoupravama i državnim organima. Da bi kontrola bila kvalitetna, mora se odlučiti da jedna institucija ima potpunu kontrolu nad privremenim objektima i kupalištima

12540 pregleda 18 komentar(a)
Kontrole ima, ali rezultati slabi: Kupalište u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Kontrole ima, ali rezultati slabi: Kupalište u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj ustvrdio je da zbog preklapanja nadležnosti tog preduzeća sa primorskim opštinama i državnim službama, i ove sezone kontrola kada je riječ o privremenim objektima i kupalištima u zoni morskog dobra, nije bila kvalitetna.

Mikijelj je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je jedini način da se konačno uvede red da se kontrola zone morskog dobra dodijeli jednoj službi, jer se dešava da jedni na druge prebacaju krivicu.

“Kontrola kupališta i ovoga ljeta nije bila dobra, jer imamo situaciju da se ingerencije Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, lokalnih samouprava i drugih državnih organa prepliću. Da bi kontrola bila kvalitetna mora da jedan organ ima potpuno kontrolu nad privremenim objektima i kupalištima u zoni morskog dobra”, naglasio je Mikijelj.

Kako je naveo, nije važno da li će kontrola biti u ingerenciji Morskog dobra ili nekih drugih institucija, već je važno da se tačno zna ko je nadležan.

“Jer u ovoj situaciji svako prebacuju krivicu na nekog drugog, zato imamo stanje na terenu kakvo smo imali i ovog ljeta. Džaba mi pišemo prijave, evidentiramo nepravilnosti, kada taj zahtjev moramo proslijediti nekoj od nadležnih inspekcija. Ili neka nam daju potpune ingerencije, ili neka nam oduzmu i ovo što malo imamo da bi se stanje na terenu popravilo”, poručio je Mikijelj.

Mikijelj
Mikijeljfoto: Vuk Lajović

Kontrolori Javnog preduzeća za upravljanje morskog dobra i ovoga ljeta su tokom sezone radili kontrolu kupališta, i to da da li su postvaljena i uređena u skladu sa Pravilnikom i izdatim uslovima za organizaciju kupališta. Za sve konstatovane nepravilnosti koje se odnose na rad kupališta, upućuju se zahtjevi za vršenje inspekcijskog nadzora Upravi za inspekcijske poslove, odsjeku Turističke inspekcije, koja shodno svojim nadležnostima sprovodi dalje mjere u cilju otklanjanja nepravilnosti.

Prema zvaničnimm podacima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Služba za kontrolu tog preduzeća je zaključno sa 31. avgustom obavila 1.687 kontrola, sačinjena su 653 zapisnika o kontroli kupališta i 1.034 službene zabilješke.

“Služba je obavljala kontrolu ukupnog stanja prostora u zoni morskog dobra, kontrolu gradnje sa odobrenjem i bez njega, kontrolu lokacija na kojima se organizuju kupališta i postavljaju privremeni objekti. Za sve uočene nepravilnosti nadležnim inspekcijskim službama upućene su incijative, odnosno urgencije za inspekcijski nadzor. Redovno je kontrolisana komunalna uređenost prostora, čistoća, stanje hortikulture, parkovski mobilijar, uređenost funkcionisanje rasvjete, a pojačana kontrola bila je naročito tokom jula i avgusta. Nastojali smo da našim posjetiocima pružimo što ugodniji boravak na našoj obali i da sve neregularne aktivnosti na našim kupalištima otklonimo u što kraćem roku”, naveli su iz Morsko dobra.

Javno preduzeće je ove godine zaključilo rekordan broj ugovora o korišćenju morskog dobra, čak hiljadu, te je po tom osnovu ostvarilo do sada 90 odsto planiranih prihoda u ukupnom iznosu od sedam miliona eura, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine za čak 30 odsto više.

Iz Morskog dobra podsjećaju da tokom kupališne sezone koja traje od 1. maja do 31. oktobra moraju da budu ispunjene sve obaveze koje su propisane uslovima za organizaciju kupališta.

“Korisnici po tom osnovu vode računa da održavaju kupalište čistim, drže vidno istaknut kupališni red, postave tablu sa informacijama na kojoj će biti istaknut cjenovnik plažnog mobilijara, sa naznakom da se plažni mobilijar ne naplaćuje nakon 17 časova, zatim izvrši vidno obilježavanje vodene strane kupališta postavljanjem bova, postavi i pravilno rasporedi plažni mobilijar, a takođe jedan od bitnih uslova je da na vrijeme obazbijede spasilačku službu”, naveli su iz tog javnog preduzeća.

Bonus video: