Zajedno protiv sajber nasilja

Prema riječima Snežane Nikčević, razgovori ovakve vrste su važni za srednjoškolce ne zbog toga što im se govori o nečemu o čemu ne znaju ništa, već upravo zbog toga što znaju o čemu se priča, ali nemaju prilike da o tome sistematičnije govore

5954 pregleda 0 komentar(a)
Sa predavanja, Foto: NVO Alfa centar
Sa predavanja, Foto: NVO Alfa centar

Nevladina organizacija (NVO) „Alfa centar“ organizovala je ove sedmice, za više od 400 srednjoškolaca iz sve četiri škole u Nikšiću, predavanja o prevenciji i sprečavanju sajber nasilja. Nikšićki srednjoškolci su, tokom interaktivnih predavanja, slušali o najčešćim oblicima sajber nasilja i njegovom prepoznavanju, posljedicama i potencijalnim mehanizmima zaštite i prijave, a predavanja je održala eksterna edukatorka Snežana Nikčević.

Dok pojedini srednjoškolci smatraju da je nasilje koje se događa onlajn bezazleno i bez posljedica u realnom životu, drugi ga prepoznaju kao aktivnost koja uključuje vrijeđanje, ucjenjivanje, ponižavanje i naglašavaju da ovaj tip nasilja može imati ozbiljne posljedice na mentalno zdravlje žrtava, uključujući čak i suicidne misli.

„Ukoliko osoba nema podršku roditelja i okoline i ukoliko se optereti time, onda će svakako imati mentalne posljedice poput manjka samopouzdanja i mišljenja da nije dovoljno dobra, a moguće su i zdravstvene posljedice u smislu narušavanja fizičkog zdravlja. Mislim i da je važno da li nasilnik ima podršku šireg kruga oko sebe. Ako se i ostali priključe nasilju samo da bi bili dio neke grupe, onda su posljedice po žrtvu mnogo veće i sigurno je veoma teško biti u toj poziciji. Smatram da je važno da se nasilju ne priključimo, a naslinika otvoreno ne podržimo. Žrtvama je svakako potrebna prvo psihološka pomoć, razumjevanje roditelja, ali i školskog osoblja, jer se sajber nasilje najšešće događa u školskom uzrastu“, rekla je Kristina Kovačević, učenica Srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Prema riječima Snežane Nikčević, razgovori ovakve vrste su važni za srednjoškolce ne zbog toga što im se govori o nečemu o čemu ne znaju ništa, već upravo zbog toga što znaju o čemu se priča, ali nemaju prilike da o tome sistematičnije govore.

„Niti da posvete vrijeme da zaista razmisle kakve posledice naše ponašanje na internetu može da ima na druge ljude. Suština neformalne edukacije je da im, osim novih vještina, omogućimo drugačiju perspektivu na ovu temu, a sa druge strane da ih ohrabrimo da reaguju, da postoje oni kojima, u slučaju da su sami izloženi nasilju, mogu da se obrate. Razvijanje kritičkog mišljenja, lijepo ponašanje (ili kako kod nas često kažu 'osnovna kultura'), razumijevanje svijeta oko nas, kako u fizičkom tako i u digitalnom prostoru, kako naše ponašanje na to utiče, ali i podsticanje na to da naše djelovanje i naša reakcija imaju snagu da naprave promjenu, su ujedno i ključ prevencije za veliki broj izazova sa kojima se susrećemo - uključujući i sajber nasilje“, kazala je Nikčević.

Predavanja su održana u sklopu projekta „Šta ni(je) sajber nasilje?“ koji „Alfa centar“ sprovodi sa ciljem unapređenja medijske pismenosti mladih, sa fokusom na prevenciju sajber nasilja.

„Iako se događa online, sajber nasilje je i dalje nasilje, i dok se fizičko nasilje može sprovoditi samo kada ste sa nekim u fizičkom kontaktu, sajber nasilje se može vršiti 24/7 i to je ono što žrtvu stavlja u posebno nepovoljan položaj. I sajber nasilje ostavlja mentalne posljedice na pojedince, naročito ako se radi o mlađem uzrastu, a žrtva ne dobije pravi odgovor i zaštitu porodice i bliže okoline i ako žrtva nasilja bude izolovana od zajednice kojoj pripada“, rekla je Nada Jaredić, koordinatorka projekta.

U narednom periodu „Alfa centar“ planira realizaciju obuka koje će voditi iskusni treneri a koje imaju za cilj dalje unapređenje medijske i digitalne pismenosti mladih, nakon čega će mladi biti u prilici da kreiraju sopstvene kampanje o prevenciji i sprečavanju sajber nasilja koje su usmjerene prema vršnjacima.

Predavanja su podržana u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori. ReLOad2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava među kojima je i klaster „Zajedno Nikšić i Plužine“.

Bonus video: