Regionalni vodovod: Oštećene dvije od četiri nove bušotine, šteta oko 6.000 eura

"Imovina Regionalnog vodovoda je državna imovina i svi smo dužni da čuvamo tu imovinu. U dužem vremenskom periodu nailazimo na razne opstrukcije u svom radu"

9911 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Regionalni vodovod
Foto: Regionalni vodovod

Regionalni vodovod saopštio je da su protekle noći oštečene dvije od ukupno četiri nove bušotine i da je pričinjena šteta od oko 6.000 eura.

Sumnjaju da je privremena brana na Morači "zasmetala destruktivnim snagama koje grčevito brane interese nelegalnih eksploatatora". Navode i da su o svemu obavijestili nadležne organe.

"Redovnim obilaskom pijezometarskih bušotina koje su uspostavljene na desnoj obali Morače, u Grbavcima, sa ciljem praćenja uticaja privremene brane (ustave) na povećanje nivoa podzemnih voda i prihranjivanje karstne izdani u zoni izvorišta 'Bolje Sestre' je evidentirana šteta na dvije od ukupno četiri nove bušotine. Naime, nepoznati počinioci su na PB U 1.1 pokušali da razbiju zaštitni poklopac, ali nijesu uspjeli, dok su na drugoj, PB U 1. 2 uspjeli u toj namjeri. Jedan dio zaštitnog poklopca je polomljen, dok je cijela dužina bušotine od 12 metara, napunjena kamenjem. Na ovaj način je onemogućeno praćenje uticaja brane na uspostavljanje hidrauličke veze a samim tim, ovaj naučni opit doveden u pitanje", piše u saopštenju Regionalnog vodovada.

Pojasnili su da je privremena brana na Morači rezultat naučnog istraživanja i da su rezultati bili pozitivni i prije samih padavina što je, kako ističu "najvjerovatnije zasmetalo destruktivnim snagama koji grčevito brane interese nelegalnih eksploatatora".

"Uprkos raznim opstrukcijama prilikom istraživanja, isto je dokazalo vezu i pretpostavke iz studije koju je radio multidisciplinarni tim iz inostranstva za potrebe Regionalnog vodovoda i izrade projekta sanitarnih zona zaštite izvorišta 'Bolje Sestre'. Imovina Regionalnog vodovoda je državna imovina i svi smo dužni da čuvamo tu imovinu. U dužem vremenskom periodu nailazimo na razne opstrukcije u svom radu, što je poznato i široj javnosti. Oprema i imovina Regionalnog vodovoda se po četvrti put nalazi na meti vandala, zato apelujemo na građane da se čuvaju zajednička dobra, jer je svrsishodnije da se sredstva utroše u kupovinu instrumenata za dalja istraživanja, umjesto da ih opredjeljujemo za obnovu postojećih".

RVbušotine
foto: Regionalni vodovod

Iz Regionalnog vodovoda je saopšteno i da su proteklih dana i za vrijeme izgradnje nasipa, njihovi zaposleni kao i eksperti koji su angažovani na projektu u nekoliko navrata praćeni i snimani dok su obavljali posao.

"Ovakve radnje ne bi smjele da se dešavaju ni u regularnom zakonskom okviru, a ne u slučaju kada imamo proglašen nacionalni interes. Nakon niza opstrukcija sa kojima se Regionalni vodovod susreće u svom radu ne iznenađuje i odbijanje komisije koju je formirala Uprava za vode, koja ne prihvata Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište 'Bolje Sestre', čime je dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje Regionalnog vodovoda. Komisija u kojoj se nalaze tri člana koja tvrde da eksplotacija šljunka nema uticaja na izdašnost izvorišta 'Bolje Sestre' je rutinski iskoristila pruženu priliku, pa je zahtjevu Regionalnog vodovoda za dobijanjem Rješenja o zonama sanitarne zaštite, odnosno za proširenje II i uspostavljanje III zone sanitarne zaštite 'presuđeno' unaprijed bez suđenja", saopšteno je.

Dodaju da vandalski ispadi uništavanja državne imovine "traju već dugo" i da nijedan do sada prijavljeni slučaj nije riješen.

"Neophodno je privesti počinioce ovog i ostalih vandalskih djela i sankcionisati u skladu sa zakonskim propisima. Apelujemo da službe koje su za to nadležne da odreaguju, odnosno da počinioci ovakvih djela ne ostanu nekažnjeni. U Regionalnom vodovodu imamo nultu toleranciju na ovakva dešavanja. Želimo da vjerujemo da će svako u skladu sa svojim nadležnostima aktivirati procedure da se ovaj slučaj kao i drugi slučajevi riješe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: