SDP Podgorica: Grad da obezbijedi besplatne udžbenike za sve osnovce

"Smatramo da bismo obezbjeđenjem besplatnih udžbenika svim osnovcima bar malo ublažili značajan udar na budžet roditelja čija je prosječna zarada oko 500 eura, a da ne govorimo o nezaposlenim roditeljima"
109 pregleda 2 komentar(a)
Jadranka Vojinović, Foto: Boris Pejović
Jadranka Vojinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.08.2017. 10:10h

Odbor Glavnog grada SDP-a uputio je apel gradonačelniku Glavnog grada Slavoljubu Stijepoviću da se povede primjerom Budve i Berana i obezbjedi besplatne udžbenike za sve osnovce sa teritorije Glavnog grada Podgorice i Gradskih opština Tuzi i Golubovci ili refundaciju troškova nabavke istih.

"Smatramo da ovaj izdatak ne može da bude problem za budžet Glavnog grada ukoliko su tačne skorašnje medijske izjave sekretara za finansije Jakšića da je Glavni grad za prvih šest mjeseci ostvario primitke od 29 miliona eura i da, ako se takav trend nastavi, možemo očekivati da planirani prihodi u potpunosti budu ostvareni ili čak premašeni. Smatramo da bismo obezbjeđenjem besplatnih udžbenika svim osnovcima bar malo ublažili značajan udar na budžet roditelja čija je prosječna zarada oko 500 eura, a da ne govorimo o nezaposlenim roditeljima", navodi se u saopštenju odbornice u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović.

Ona je podsjetila Stijepovića "na značajne troškove koje naši građani moraju učiniti uoči početka svake školske godine a koji se ne odnose na udžbenike".

"Troškovi skromnog opremanja za jedno dijete za početak školske godine - odjeća, obuća, udžbenici, školski pribor, tašna i drugo se kreću između 350 i 400 eura. Sve ovo je ogroman izdatak za budžete naših građana posebno ako imamo u vidu sve brojnije namete koje im nameće ova vlast a tiču se povećanja poreza, akciza, raznih taksi i naknada, što uzrokuje drastičan pad životnog standarda. Obezbjeđenjem udžbenika za naše osnovce biste bar malo ublažili nepravdu koja je našim građanima vidljiva golim okom na svakom koraku i istovremeno relaksirali njihove kućne budžete".

Vojinović ističe da u SDP očekuju da će Stijepović uvažiti njihov predlog i obezbijediti bespatne udžbenike za osnovce "i pored toga što na jesen nema izbora u našem gradu, čime biste pokazali da želite da prekinete sa dosadašnjom praksom da se građana sjetite samo pred izbore".

Glavni grad će i ove godine, kako je ranije saopšteno, dodijeliti besplatne komplete udžbenika za sve učenike prvih razreda osnovnih škola u Podgorici.

Bonus video: