Trebjesa bogatija za 120 sadnica

Kroz dosadašnju saradnju zasađeno je preko 1.600 sadnica

4791 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pivara Trebjesa
Foto: Pivara Trebjesa

Park šuma Trebjesa bogatija je za 120 sadnica.

U septembarskoj akciji pošumljavanja, koju nikšićka pivara "Trebjesa" i članovi nevladinog udruženja (NVU) "Putevima predaka" iz Nikšića realizuju, posađeno je 100 sadnica bora i po deset sadnica kedra i lipe.

"Spojio nas je zajednički cilj čiji rezultati su vidljivi, jer je omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju stanovnika Nikšića iz godine u godinu sve zelenije. Svaka sadnica koju smo posadili predstavlja našu predanost očuvanju biodiverziteta, čistog vazduha i prijatnog okruženja za zajednicu u kojoj živimo. Zasadivši novih 120 sadnica, pokazali smo da briga o prirodi nije individualna odgovornost, već zajednička misija za buduće generacije“, kazala je Natalija Đordan, menadžerka korporativnih poslova u Pivari.

Kroz dosadašnju saradnju zasađeno je preko 1.600 sadnica.

Trebpoš
foto: Pivara Trebjesa

"Trebjesa ima posebnu vrijednost za građane Nikšića, pa brojnim akcijama posebnu pažnju usmjeravamo na očuvanje zelenih površina i pošumljavanje. Pored pošumljavanja, naše udruženje na volonterskoj osnovi uređuje staze za rekreaciju, pješačenje i planinski biciklizam u okviru parka Trebjesa. Organizovali smo i više ekoloških akcija uklanjanja manjih nelegalnih deponija otpada u podnožju Trebjese. Ovu priliku koristimo da zamolimo korisnike staza da poštuju prirodu, ekološki se dodatno osvijeste i da otpad ne bacaju na zelene površine već na mjestima predviđenim za to“, poručila je Ana Petrović Njegoš iz NVU „Putevima predaka“.

Trebpoš
foto: Pivara Trebjesa

Akciju pošumljavanja podržali su i Fondacija „Petrović Njegoš“, Turistička organizacija Nikšić i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis.

Park šuma Trebjesa je krajem 2000. godine stavljena pod zaštitu kao Posebni prirodni predio zbog prirodnih karakteristika, velikog naučnog značaja, estetske, pejzažne, kulturno istorijske i sportsko–rekreativne vrijednosti. Prema dosadašnjim istraživanjima, na njenom prostoru utvrđeno je postojanje 15 endemičnih vrsta Balkanskog poluostrva.

Bonus video: