Skup katedri za menadžment, organizaciju, preduzetništvo i marketing održan na Ekonomskom fakultetu

Interkatedarski skup je okupio više od 100 prijavljenih učesnika, iz skoro 30 gradova Jugoistočne Evrope

3729 pregleda 0 komentar(a)
Interkatedarski skup na Ekonomskom fakultetu, Foto: Univerzitet Crne Gore
Interkatedarski skup na Ekonomskom fakultetu, Foto: Univerzitet Crne Gore

Interkatedarski skup, koji okuplja akademsku zajednicu Jugoistočne Evrope, održan je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG).

Taj skup, kako je saopšteno iz UCG-a, već 13 godina okuplja akademsku zajednicu, koja svoje naučnoistraživačke rezultate postiže u oblastima menadžmenta, organizacije, marketinga i preduzetništva.

Interkatedarski skup je okupio više od 100 prijavljenih učesnika, iz skoro 30 gradova Jugoistočne Evrope, koji su imali priliku da tokom dvodnevne konferencije razmjenjuju ideje i da se upoznaju sa najnovijim trendovima u predmetnim oblastima.

Osim toga, zahvaljujući podršci lokalne biznis i ICT zajednice koji su bili partneri u organizaciji, prisutni su mogli da čuju zanimljiva predavanja i iskustva o građenju uspješnih biznisa.

Sa skupa
Sa skupafoto: Univerzitet Crne Gore

Skup je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta Mijat Jocović, koji je na početku iskazao zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za ovogodišnji skup u Podgorici.

"Dozvolite da podijelim sa vama neskrivenu emociju zadovoljstva što smo u prilici da budemo domaćini i organizatori ovog skupa. Kada su nam naši prijatelji iz Splita predložili da se kandidujemo, rekli su da su susreti tradicionalni i da služe za zbližavanje članova katedri, razmjenu znanja, iniciranje novih naučnoistraživačkih ideja i sticanje novih prijateljstava u regionu. Uvjeren sam da ćemo datu priliku dobro iskoristiti", naveo je Jocović.

Rukovodilac Katedre za menadžment i marketing na Ekonomskom fakultetu, Boban Melović, kazao je da je inicijativa za ovaj skup nastala prošlog septembra, kada se prethodni skup održavao u Mariboru u Sloveniji, te da je to ideja na čijoj realizaciji se radilo intenzivno od početka godine.

"Nastojali smo da prvo dobro selektujemo temu skupa i među više aktuelnih tema smatrali smo da je oblast vještačke inteligencije, posebno u fokusu brojnih menadžera, lidera, preduzetnika i marketing menadžera", rekao je Melović.

Prvi dan Interkatedarske konferencije obilježila su uvodna predavanja nekih od najistaknutijih profesora u ovoj oblasti.

Sa skupa
Sa skupafoto: Univerzitet Crne Gore

Jedan od vodećih svjetskih autoriteta u teoriji i praksi menadžmenta, Isak Adižes, obratio se prisutnima putem videolinka i govorio na temu “Vještačka inteligencija i moderni menadžment i marketing”.

Nakon profesora Adižesa govorio je prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Zagrebu i redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Jurica Pavičić, na temu “Izazovi menadžmenta obrazovanja u uslovima razvoja vještačke inteligencije”.

Uvodna predavanje je zaključio Milorad Novićević sa Univerziteta u Misisipiju u Sjedinjenim Američkim Državama, govoreći na temu “Vještačka inteligencija kroz prizmu etike”.

Pažnju prisutnih privukla je i panel diskusija pod nazivom: Uloga IT industrije u funkciji unapređenja konkurentnosti. Gdje je IT biznis u Crnoj Gori i koje su najznačajnije brojke naše IT scene, Crna Gora i region, digitalizacija i digitalna transformacija, primjena vještačke inteligencije u biznisu. Ovo su neke od tema o kojima se diskutovalo na panelu kojim je moderirao Vujica Lazović, a panelisti su bili: Miloš Milošević (Fleka), Branimir Bukilić (Data Design), Tarik Zaimović (ICT Cortex) i Predrag Lešić (Domen).

Drugog dana 13. Intekatedarskog skupa, osim prijavljenih učesnika, veliki broj predstavnika lokalne biznis zajednice, ICT zajednice kao i brojni studenti, prisustvovali su zanimljivoj panel diskusiji Story of successful business – tokom koje su Dejan Petković (Coinis) i Esad Zaimović (predsjednik Upravnog odbora, Hipotekarna banka), u razgovoru sa Tarikom Zaimovićem sa prisutnima podijelili svoje priče o karijernom razvoju i mladim ljudima uputili brojne poruke.

sa skupa
sa skupafoto: Univerzitet Crne Gore

Drugog dana konferencije, u okviru radnog segmenta, održane su tri paralelne sesije: Efektivnost menadžmenta i različitih modela organizacije posla u uslovima razvoja digitalne ekonomije kojim je moderirala prof. dr Jasmina Ćetković, Digitalizacija i vještačka inteligencija kao dio kreativne destrukcije tradicionalne marketing paradigme čiji je moderator bio prof. dr Boban Melović i Preduzetnički ekosistem kao preduslov privrednog razvoja u digitalnom dobu kojim je moderirala doc. dr Mirjana Kuljak. Drugi dan skupa je bio i prilika za predstavljanje knjiga i diseminaciju rezultata projekta kao i predstavljanje ideja i potencijala moguće saradnje između učesnika interkatedarskog skupa. U ovom segment moderator je bio doc. dr Ivan Radević.

Skup katedri za menadžment, organizaciju, preduzetništvo i marketing zatvoren je izborom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za domaćina interkatedarskog skupa za 2024. godinu.

Podršku u organizaciji događaja akademskoj zajednici su pružili Privredna komora Crne Gore i ICT Cortex.

Bonus video: