Obnavljaju spomenik junacima sa Mojkovca

Očuvanje svakog kamena i svakog detalja čuva priču o hrabrosti i odanosti predaka, poručili iz Opštine

6135 pregleda 14 komentar(a)
Počeli radovi na restauraciji, Foto: Opština
Počeli radovi na restauraciji, Foto: Opština

U okviru Programa zaštite kulturnih dobara za 2013 godinu, koji finasira Ministarstvo kulture i medija, počeli su radovi na restauraciji i konzervaciji Spomenika poginulim junacima Mojkovačke bitke.

Kako su saopštili iz Opštine Mojkovac, Spomenik "nije samo dio prošlosti, već i simbol zajedničke odgovornosti prema budućim generacijama".

"Očuvanje svakog kamena i svakog detalja na Spomeniku čuva priču o hrabrosti i odanosti naših predaka. Spomenik poginulim junacima Mojkovačke bitke je ponosno istaknut u grbu opštine Mojkovac, podsjećajući nas na duboke korijene našeg identiteta i borbe za slobodu", poručuju iz Opštine.

Spomenik junacima Mojkovačke bitke podignut je 1966. godine u čast obilježavanja 50 godina Mojkovačke bitke i predstavlja monumentalno umjetničko i arhitektonsko ostvarenje velikog crnogorskog vajara Draga Đurovića i arhitekte Mirka Đukića.

Na svakoj strani spomenika nalaze se bronzane reljefne skulpture sa crnogorskim borcima. Ispod nadstrešnice objekta na mermernoj ploči stoji natpis: "Junacima Mojkovačke bitke - ginuli su za slobodu i bratstvo, zato i danas žive, 1915-16 – 1966". Spomenik je jedan od glavnih simbola grada Mojkovca i nalazi se na grbu grada.

Bonus video: