FOTO Brend čokolade "Ojha" - gornjepoljska poslastica putuje po svijetu

Aneta i Zoran Božović prije tri godine počeli sa proizvodnjom čokolade, a jedini degustatori su unuci...

26702 pregleda 222 reakcija 12 komentar(a)
Ideja ne fali: Aneta Božović, Foto: Svetlana Mandić
Ideja ne fali: Aneta Božović, Foto: Svetlana Mandić

Iako su sa poslom počeli onda kada se ne počinje, u doba kada je koronavirus harao svijetom, Aneta i Zoran Božović iz Gornjeg Polja, kod Nikšića, čvrsto su odlučili da odustajanja nema i da njihova čokoladna priča može i mora da opstane.

Ali, nije samo opstala nego su se rodile nove ideje, a najnoviji “Ojha” brend već putuje po svijetu.

U priču o pravljenju čokolade ušli su sasvim slučajno - rođak im je pozajmio aparat za topljenje, kupili su sirovinu i krenuli sa poslom. Zahvaljujući Internetu, naučili su osnovne stvari o proizvodnji, ostalo su učili u hodu. Sa simpatijama pamte prve korake, prve izlivene kalupe, ali i prve kupce koji su im dali vjetar u leđa. Čokolada po čokolada, bombonjerica po bombonjerica, zanimljivi ukusi, i brend “Aneta” počeo je da živi.

“Počeli smo 2. februara 2020. godine i rekli smo da nema odustajanja. I dalje smo u poslu, nove ideje se rađaju... Kako smo na početku rekli da ne želimo da se bavimo masovnom proizvodnjom, tako je i ostalo. Nijesu ovo čokolade koje mašine prave. Ovo su čokolade ručne proizvodnje, u njih je utkano puno ljubavi, posvećenosti, preciznosti, rada, i tako će biti dok god se budemo bavili ovim poslom”, priča Aneta, žena koja je zaslužna što Gornje Polje postaje prepoznato, između ostalog, i po čokoladi.

Kada su počinjali sa radom, željeli su da njihove delicije stižu do istinskih hedonista.

“Kvalitet je najbitniji. Tehnolozi su nam preporučili da se držimo kvaliteta s kojim smo krenuli. Rekli su nam da nam ne treba ni bolji, ni gori. Trudimo se da budemo na nivou prepoznatljivog kvaliteta. Kompletan asortiman je i dalje sa prirodnim punjenjem sa našeg gazdinstva - sve čisto, ekološko, neprskano voće: maline, jagode, višnje, aronija, smokve, orasi, lješnik.”

Počeli su sa italijanskom crnom čokoladom i provjereni kvalitet ne mijenjaju. Pokušali su i sa belgijskom, ali...

“Belgijske bombonjerice su mekše i nemaju taj, takozvani, ‘krc’ osjećaj. Moje bombonjerice kad stavite u usta krcnu i sav se sadržaj od prirodnog voća razlije”, priča Aneta i samom pričom stvara “zazubice”.

A tek kad je otvorila česmu iz koje je potekla čokolada. Jedino što u tom trenutku poželite je da napunite kašiku te neodoljive crne delicije i zasladite se. Još kad vam dozvoli da tu želju ispunite, onda je ugođaj potpun.

Kad se sklope kockice

Htjeli su da naprave čokoladu koju mogu svi da jedu - dijabetičari, oni koji poste, ali i oni kojima je to slatkiš bez koga ne mogu. Svjesni su bili da ne mogu da se takmiče sa jakim brendovima, ali su vjerovali da će kupci znati da cijene domaći proizvod. Zato su odlučili da polako šire asortiman.

Početkom septembra u Nikšiću je održan bazar domaćih proizvoda. Bila je to odlična prilika da Aneta predstavi novi proizvod - čokoladu “Ojha” koja je već proputila po svijetu.

“Uvijek smo htjeli da naša čokolada bude prepoznatljiva, jedinstvena. Svi kad nešto probaju kažu - mmmmm. To je već izlizana reklama. Htjeli smo neki naš crnogorski izraz, a kud će bolji od ‘ojha’. Kolo ne može bez ojha, posebno kad je neka lijepa djevojka tu. Trudila sam se da ova čokolada bude jedinstvena, ali da bude i lijepa, slatka asocijacija za Crnu Goru. Htjela sam i da uvežem više malih proizvođača, da nas objedinim, dako budemo malo jači. Kutiju, koja je presvučena kožom, uradio je ‘Papirni zmaj’, za amblem kao poklon koji se dobija uz čokolade zadužena je ‘Home art modelina’, dok se Snježana Domazet iz Trebinja potrudila da znak bude jedinstven.”

Priča da su za čokoladu zainteresovani stranci, kao i ljudi iz Crne Gore koji žele da je poklone prijateljima ili rodbini koja je, tražeći bolju egzistenciju, napustila domovinu, ali zadržala toplinu rodnog ognjišta, nostalgiju. Vodili su računa i o pakovanju.

“Trudila sam se da čokolada izgleda drugačije, pa i da kombinacija ukusa bude posebna. Tu su orah, lješnik, badem i kajsija. Htjela sam da u nju utkam malo naše Crne Gore, pa sam kao ‘kičmu’ stavila orah da se prisjetimo Njegoša i stihova: ‘Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi’. Ujedno i da upozorim sladokusce da uživaju u manjim zalogajima”, s osmijehom kaže Aneta dok pokazuje luksuzno pakovanje “Ojha” čokolade.

Ideja o ovoj čokoladi rodila se godinu nakon što su počeli sa proizvodnjom, ali je čekala pravi trenutak - da se sklope sve kockice i da može da ugleda svjetlost dana.

“Nijesam htjela ništa da radim na brzinu. Vodila sam računa o svim detaljima i željela sam da to bude jedinstveno. Srećna sam što smo, sudeći prema komentarima, uspjeli u tome. Ja zaista ovaj posao obožavam i kompletno sam mu se predala. Drago mi je što to svaka osoba osjeti koja proba Anetinu čokoladu”.

Petrovići i unuci čekaju svoje čokolade

U početku su ona i suprug bili zaduženi za proizvodnju. Kćerke su im pomagale koliko su mogle, unuci degustirali. Sada Aneta ima dvije radnice i njih tri udruženim snagama u radionici Božovića proizvode crnu čokoladu sa voćnim punjenjem. I dalje suprug Zoran i kćerke pomažu. I dalje unuci degustiraju samo, na zadovoljstvo porodice, njihov broj je iz godine u godinu veći.

Ideja joj ne fali ali, kako kaže Aneta, ne želi sve odmah da ih realizuje. Tako sebi produžava život.

“Ne mogu da odem dok sve to ne završim, tako da polako - ideja po ideja. Možda narednog septembra bude novi proizvod.”

Dva proizvoda, koja je, kad je počinjala sa poslom, obećala da će da uradi još čekaju pravi trenutak da budu i realizovana.

“Obećala sam da ću uraditi pakovanje za sedam Petrovića. Od te ideje nijesam odustala, ali čekam pravi trenutak. Kao što smo čekali za ‘Ojha’ čokoladu za koju se nadamo da će sama sebe moći da održi i tako nam olakša put da i druge ideje realizujemo.”

I njeni unuci čekaju da dobiju čokolade sa svojim imenima. Za sada ih je sedmoro - četiri unuke i tri unuka. Ali, Aneta čeka da kćerke i zetovi stave “tačku” na potomstvo, a onda će da se lati najslađeg posla - da pravi čokolade koje će se zvati: Nikolija, Petra, Darija, Marija, Jakov, David i Vidak. A možda i još neko ime doda.

Bonus video: