Sindikat UP: Rmandić krši Etički kodeks policije, uz podršku ministra Adžića ostvarili smo najveće rezultate do sada

"Sindikat UP nema vremena da se bavi medijskim prepucavanjima i pravdanjem za nešto što nije istina, već ovom prilikom poziva na saradnju rukovodstvo i članove Nezavisnog sindikata u cilju djelovanja na rješavanju zajedničkih problema svih zaposlenih"

4725 pregleda 90 reakcija 7 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Uprava policije, Foto: Boris Pejović
Zgrada u kojoj se nalazi Uprava policije, Foto: Boris Pejović

Ponašanje Igora Rmandića predstavlja grubo kršenje Etičkog kodeksa policije, što ne doprinosi ugledu policijske struke, saopšteno je iz Sindikata Uprave policije.

"Posebno ne doprinosi njemu i sindikatu kojim rukovodi. Njihov pokušaj da Sindikat UP javnosti predstavi kao nečijeg poslušnika je vrhunac neistine koju su do sada iznijeli. Istina je samo jedna. A to je da smo, uz nesebičnu podršku ministra Adžića, ostvarili najveće rezultate do sada, koji se već ogledaju u značajnom poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Oni su se oglasili povodom "učestalih medijskih nastupa predsjednika Nezavisnog sindikata policije Igora Rmandića sa saradnicima, u kojima se iznosi više netačnih informacija o stanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Sindikatu Uprave policije".

Istakli su da je Sindikat UP u prethodnom periodu, u više navrata upoznao rukovodstvo MUP-a sa svim problemima policijskih i ostalih službenika, sa neadekvatnim stanjem materijalno tehničkih sredstava, opreme i standarda života policijskih službenika.

Kazali su da je po tom pitanju, sadašnje rukovodstvo MUP-a pokazalo visok stepen razumijevanja i zainteresovanosti za riješavanje navedenih problema, pa je budžetom za 2023. godinu obezbijedilo novčana sredstva za nabavku nove uniforme za kompletan policijski sastav.

"Postupak nabavke nove uniforme je dugotrajan zbog neophodnih procedura i u nadležnosti je Uprave za imovinu", dodaje se u saopštenju.

Oni su naglasili da su Sindikat UP i rukovodstvo MUP-a tokom 2022. i 2023. godine, uvećali zaradu zaposlenih za 40 odsto, čime se značajno poboljšao standard zaposlenih.

"Ovo je najveće uvećanje zarada zaposlenima u policiji od kada postoji Sindikat", navodi se u saopštenju.

Iz Sindikata UP su rekli da je potpisan prvi Kolektivni ugovor za zaposlene u MUP-u, kojim su definisana radna i druga prava zaposlenih, kao i druge povoljnosti za zaposlene koje do sada nisu bile definisane.

"Ovim KU je, između ostalog, definisano obavezno uvećanje koeficijenata za zarade u visini od 10 odsto, počev od januara 2024. godine. Takođe, predviđeno je da MUP godišnje reprezentativnim sindikatima uplaćuje novčani iznos od 300.000 eura za pomoć u rješavanju stambenih potreba. Čin potpisivanja KU svakako predstavlja istorijski čin i veliki zajednički uspjeh", piše u saopštenju.

Da bi ostvarili ove benefite, kazali su da su imali podršku premijera Dritana Abazovića i članova Vlade.

"Vlada Crne Gore je razumjela naše potrebe za rješavanje stambenih pitanja pa je podržala predlog ministra Adžića i obezbijedila novčanu podršku zaposlenih u bezbjednosnom sektoru u iznosu 1.800.000 eura za period od tri godine. Ova podrška predstavlja veliki podsticaj za realizaciju započetih projekata stambene izgradnje u Herceg Novom, Baru i Kolašinu, a sada je već izvjesno i u Podgorici gdje ćemo imati novi projekat stambene izgradnje jer očekujemo da, uz veliku podršku Gradonačelnice Olivere Injac, dobijemo adekvatnu građevinsku parcelu za izgradnju cca 350 stanova za zaposlene u MUP-u, ANB-u i PA", navodi se u saopštenju.

Poručili su da Rmandić i njegovi predstavnici uporno pokušavaju da umanje uspjeh Sindikata UP, te da u javnost iznose grube neistine.

"Žele nas predstaviti kao loš sindikat navodeći neracionalno trošenje novca od članarina. Istina je da svakog mjeseca našim članovima izvršimo podjelu preko 80.000 eura. Za preko 400 članova našeg Sindikata obezbijedili smo besplatna banjska liječenja i rekreativne odmore. Obezbijedili smo najpovoljnije uslove za mini kredite. Pokrenuli smo inicijativu za rješavanje beneficiranog radnog staža, radnog staža provedenog u Savezni SUP, kao i radnog staža za vrijeme provedene u rezervnom sastavu", dodaje se.

Naveli su da ih zabrinjava Rmandićevo ponašanje i javno istupanje sa "puno mržnje, gorčine i negativnosti prema kolegama sa kojima je do juče sarađivao i zajednički radio po pitanjima od značaja za zaposlene".

Kazali su da ih brine njegov odnos prema pojedinim službenicima MUP-a i plasiranju neistina u javnost kako bi se stekao utisak ugroženosti, kako se navodi u saopštenju, sve u cilju lične koristi.

"Vidimo da tu ima svega osim sindikalne borbe zbog čega se sindikati i formiraju", dodaje se.

Oni su istakli da je Sindikat UP zadovoljan "izvanrednom saradnjom sa rukovodstvom MUP-a i dosadašnjim realizovanim aktivnostima".

"Posebno naglašavamo period od kada je ministar MUP-a Filip Adžić. Uvjereni smo da će se ista nastaviti i u narednom periodu, u cilju daljeg poboljšanja standard svih zaposlenih", navodi se.

"Sindikat UP nema vremena da se bavi medijskim prepucavanjima i pravdanjem za nešto što nije istina, već ovom prilikom poziva na saradnju rukovodstvo i članove Nezavisnog sindikata u cilju djelovanja na rješavanju zajedničkih problema svih zaposlenih", zaključuje se u saopštenju Sindikata UP.

Bonus video: