Uprava za zaštitu kulturnih dobara: Kajnak se nalazi van zaštićenog područja

Iz barskog Vodovoda tvrde da je inspekcija izlazila i konstatovala da na izvorištu nema izvođenja radova
79 pregleda 1 komentar(a)
izvorište, Pet točkova, izvor, Stari Bar, Foto: Mirsad Kurgaš
izvorište, Pet točkova, izvor, Stari Bar, Foto: Mirsad Kurgaš
Ažurirano: 24.08.2017. 17:45h

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara reagovali su povodom teksta “U Baru buše oko zaštićenog izvora”, navodeći da su blagovremeno i u okviru svojih nadležnosti postupili povodom dopisa Mirsada Kurgaša, predsjednika NVO “Broj 19” iz Bara.

“Uprava se odmah nakon primljenog dopisa gospodina Kurgaša obratila Upravi za inspekcijske poslove, (dopis broj: 03-350/2017-1, od 02.08.2017). Zatražili smo da inspektor za zaštitu kulturnih dobara što hitnije izvrši uvid na terenu i preduzme mjere iz svoje nadležnosti. Dakle, nema mjesta za konstataciju da se Uprava oglušila po primljenom dopisu”, navode iz te institucije na čijem čelu je Anastazija Miranović.

Dodaju i da izvorište Kajnak na kojem se izvode intervencije zbog kojih se Kurgaš obratio Upravi, nalazi van granica kulturnog dobra “Stari Bar” i njegove zaštićene okoline.

“Iako konkretna nadležnost nije u domenu ovog državnog organa, reagovali smo pravovremeno, kako zbog naših profesionalnih obaveza, interesovanja i savjesti, kao i da bi izašli u susret stranci, tim prije što gospodin Kurgaš i njegova NVO uspješno sarađuje sa ovom Upravom”, navode iz te institucije.

Iz barskog “Vodovoda” su kazali da su inspektor za kulturna dobra i inspektor za vodoprivredu Uprave za inspekcijske poslove 11. avgusta obišli izvorište.

“I nakon uvida na licu mjesta konstatovali da na tom izvorištu nema izvođenja građevinskih radova, o čemu su sačinili fotoelaborat i zapisnik”, kazali su iz “Vodovoda”.

U reagovanju koje potpisuje izvršni direktor Zoran Pajović, dodaje se i da su 2009. preduzeća CMC iz Herceg Novog i Hidrogeocentar iz Novog Sada na izvorištu Kajnak izveli tri probno-eksloatacione bušotine - dvije dubije 50 i jednu kosu od 65 metara.

Bonus video: