"Sprovedena interna istraga zbog smrti bebe, sinoćnje skandiranje dovelo do pogoršanja stanja pacijenata"

Kolegijum nikšićke Opšte bolnice pitao je šta o atmosferi linča i nasilja ispred bolnice misle Nikšićani, predstavnici sindikata zdravstvenih radnika, ljekarske komore, ministar zdravlja, ministar policije, premijer, predsjednik

45570 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Okupljeni zdravstveni radnici ispred Opšte bolnice u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Okupljeni zdravstveni radnici ispred Opšte bolnice u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Ispred Opšte bolnice u Nikšiću okupilo se medicinsko osoblje zbog smrti bebe i sinošnjih dešavanja.

Ljekar Mirko Varajić pročitao je saopštenje stručnog kolegijuma Opšte bolnice i uputili još jednom saučešće porodici.

"Nakon njene naprasne smrti preduzeli smo sve zakonske i stručne mjere kako bi se ustanovio uzrok ovog tragičnog epiloga i eventualna odgovornost zaposlenih u našoj Ustanovi. S tim u vezi provedena je interna istraga i uzete izjave od svih zdravstvenih radnika koji su, na bilo koji način, učestvovali u pružanju njege i kasnije reaanimaciji, preminule bebe. Obaviješteno je Ministarstvo zdravlja koje je provelo dodatnu nezavisnu istragu", stoji u saopštenju.

Uključeni su policija i nadležne sudske institucije, kojima je na uvid data sva dokumentacija.

"Naložena je obdukcija, kao najvažnija i najmjerodavnija procedura za utvrđivanje smrti. Provedena je od strane renomiranih ljekara KCCG i rezultati će biti u za to predvidenom roku. U isto vrijeme, svjedoci smo da se nekim portalima i društvenim mrežama krivac unaprijed zna. Presuda je, bez ijednog dokaza, već izrečena, uz stigmatizaciju naše Ustanove i zaposlenih u njoj", pročitao je Varajić.

Kako je kazao, javnost je već upoznata sa okupljanjima u bolničkom krugu, "fizičkim nasrtajima na direktoricu kao i sa neukusnim skandiranjem ispod prozora bolesničkih soba, što je dovelo do uznemirenosti i pogoršanja zdravstvenog stanja najtežih pacijenata na internom odjeljenju".

"Svoj doprinos takvoj atmosferi dali su i funkcioneri nekih političkih partija svojim ishitrenim i neodmjerenim izjavama. Na kraju, upućujemo apel za strpljenje svim našim sugrađanima i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti. Pokušajmo da ne prejudiciramo rezultat istrage i da tek po njenom okončanju damo svoj sud. U koliko se dokaže da je bilo propusta u liječenju, svako će po zakonu odgovarati u skladu sa stepenom svoje krivice. Do tada, pustimo ljekare, medicinske sestre i tehničare da rade svoj posao i bez dodatnog stresa pomažu onima koji im se za pomoć obrate", stoji u saopštenju.

Varajić je pitao šta o atmosferi linča i nasilja ispred bolnice misle Nikšićani, predstavnici sindikata zdravstvenih radnika, ljekarske komore, ministar zdravlja, ministar policije, premijer, predsjednik.

"Ko snosi odgovornost za jučerašnji dešavanja, ko stoji iza organizacije skupa, ko su mračna udruženja koja koriste tuđu nesreću radi ličnog profita. S obzirom na ozbiljnost posla kojim se bavim usred deficita ljekara atmosfera linča nikome ne ide u korist, posebno stanovnicima našeg grada. Ako nam se ne obezbijede uslovi da dostojanstveno obavljamo ovaj težak danonoćnio posao bićemo prinuđeni da proces rada svedeno na minimum, a sve u skladu sa zakonom, dok se novonastale okolnosti ne promjene. Ovo je borba za dostojanstvo svih zdravstvenih radnika ne samo Nikšića nego čitave Crne Gore", poručio je Varajić.

Pacijent Jovan Pipović tvrdi da mu je sinoć nakon protesta bilo loše povika i svega što se dešavalo.

Pipović
Pipovićfoto: Svetlana Mandić

"Primljen sam kao težak slučaj, a sinoć mi je dodatno bilo loše. Nimalo fina situacija je bila. Okrutni su bili prema doktorici Dušanki", kazao je Pipović koji je njen pacijent.

Bonus video: