Lalatović: Inspekciju rada da bez odlaganja zaštiti javni i društveni interes u JU Dom starih "Nikšić"

Lalatović u svom obraćanju navodi da sjednica Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka o njenom razrješenju, "nije sazvana u skladu sa Poslovnikom o radu JU 'Dom starih - Nikšić'"

4617 pregleda 6 komentar(a)
Lalatović, Foto: Svetlana Mandić
Lalatović, Foto: Svetlana Mandić

Razriješena direktorica Doma starih "Nikšić" Anđela Lalatović pozvala je Inspekciju rada "da bez odlaganja zaštiti javni i društveni interes" u toj ustanovi.

Ona od Inspekcije rada traži i da zaštiti njena prava, koja su, kako je navela "uzrokovana nezakonitim postupanjem Upravnog odbora JU 'Dom starih – Nikšić'".

Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopštilo da je Upravni odbor JU Doma starih "Nikšić" u slučaju razrješenja Lalatović postupio u skladu sa nadležnostima koje propisuje Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Lalatović u svom obraćanju navodi da sjednica Upravnog odbora na kojoj je donijeta odluka o njenom razrješenju, "nije sazvana u skladu sa Poslovnikom o radu JU 'Dom starih - Nikšić'".

"Na osnovu Statuta imam pravo da prisustvujem sjednici, ravnopravno s ostalim članovima UO, izuzev prava odlučivanja na sjednici. Takođe, nije mi pružena ni mogućnost da se izjasnim na okolnosti, koje su bile povod za donošenje nezakonite odluke o mom razrješenju. Osim toga što je odluke donijeta bez prethodno traženog moga izjašnjenja UO u svojoj odluci samo šturo i paušalno nabraja određene navode, ne potkrijepljujući nijednu rečenicu dokazom, potvrdom ili činjenicom. Postavlja se pitanje: ako je za sve te 'radnje' , UO znao i bio u mogućnosti da zna, zašto nije reagovao i podnio prijavu. Nasuprot tome, UO u svojoj odluci insistira na 'anonimnim prijavama'. Međutim, svaku prijavu je, shodno zakonskoj proceduri, trebalo ispitati, utvrditi odgovornost i tek onda preduzimati naredne korake", navela je Lalatović.

Dodaje i da joj se "faktički zabranjuje vršenje prava" iz njenog ugovora.

"Budući da u istom stoji da imam pravo na otkazni rok u trajanju od najmanje 30 dana od dana razrješenja po bilo kom osnovu. Ono što je bitno napomenuti jeste činjeniva da do dana mog imenovanja do dana mog nezakonitog razrješenja nadležne inspekcijske službe nijesu izdale ni jedno pisano rješenje kojim bi se naložilo otklanjanje nepravilnosti. Takode valja istaći bitnu činjenicu da u JU Dom starih 'Niksić' nije zaprimljen bilo kakvi akt koji se odnosi na pritužbe koje se u saopštenju Ministarstva pominju. Pozivam i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao nadležno ministarstvo, da pozovu Inspekciji rada za hitno postupanje o nezakonitom radu UO i da svoja ovlašćenja crpi iz člana 14. stav 7. Zakona o inspekcijskom nadzoru, u kojem stoji ovlašćenje inspektora rada da zabrani vršenje određenih radnji i time zaštiti javni interes, koji je u konkretnom slučaju povrijeđen", zaključila je Lalatović.

Bonus video: